Jag heter Carolina och bor i Dalasjö, en by i Västerbotten, tillsammans med min sambo Christoffer, vår son Vidar som föddes i januari 2016, jämthundarna Jax och Major och ett gäng hönor samt en tupp. Jag arbetar som gymnasielärare och tycker om hundar, att prata jättefort, sjunga, skratta, träna, friluftsnörda och hitta på nya projekt. Just det: jag gillar Tove Jansson väldigt mycket också. Och att läsa och skriva.

Gör egna blockljus!

2016-01-03 18:50:00 i Allmänt

I dag har jag och mamma pysslat lite. Vi brukar göra egna blockljus av ljusstumpar som vi spar. När vi har tillräckligt mycket ställer vi till med blockljusprojektet! Man börjar med att klippa bort den svarta veken. Sedan tar man alla stumpar och stoppar dem i en nylonstrumpa som man knyter ihop.
På spisen får vatten koka upp och i vattengrytan har man en bunke där nylonstrumpan med stearinet är. Strumpans uppgift är att "sila" bort vekarna. När stearinet smält häller man det i plast- eller glasformar.
För att få veken i mitten och genom hela ljuset måste man ha en tyngd längst ner och en spik som håller i veken tills stearinet stelnat. När stearinet stelnat blir det vitt och fint.
Tolv ljus blev det i dag. Det tar ett tag innan ljusen stelnat så ställ dem på en ostörd plats. Sedan tar man bort spikarna, klipper till veken och avlägsnar plastformen. Glasformarna får vara som de är.
Så här fint blir det! Helt gratis! 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Therese Bjärstig

2016-01-03 - 19:24:00
Smart! Det tipset tackar jag för och ska omsätta, vet inte hur många ljusstumpar jag kastar och som jag ofta tänkt att jag borde kunna återanvända... Så TACK! :-D
Penélope
Men gud så smart! Ni är ju fantastiskt duktiga! :)

Iza

2016-01-03 - 23:19:06
Bra tips! Måste testas :-)

Skriv en kommentar