Jag heter Carolina och bor i Dalasjö, en by i Västerbotten, tillsammans med min sambo Christoffer, vår son Vidar som föddes i januari 2016, jämthundarna Jax och Major och ett gäng hönor samt en tupp. Jag arbetar som gymnasielärare och tycker om hundar, att prata jättefort, sjunga, skratta, träna, friluftsnörda och hitta på nya projekt. Just det: jag gillar Tove Jansson väldigt mycket också. Och att läsa och skriva.

Förlossningsbrev?

2016-01-13 13:46:00 i Allmänt

Vad jag har förstått har det blivit allt vanligare att skriva ett förlossningsbrev eller en förlossningsplan som man skickar in till sitt BB. Vi fick papper om det och fick skicka in om vi ville men valde att inte göra det. Vad ska man skriva? Vad ska man "planera" för? Jag och Christoffer är av den inställningen att det blir som det blir. Barnet kommer att komma ut på ett eller annat sätt och jag är rädd att jag blir "besviken" på förlossningen om jag tänkt och "planerat" för mycket kring hur den ska gå till.
Det enda jag vill och önskar är att jobba som ett team med Christoffer och personalen och fokusera på att försöka vara så lugn och koncentrerad som möjligt. Jag har inga allergier eller fobier för något utan kan tänka mig att ta den smärtlindring jag känner att jag behöver men kommer dock att i första hand försöka klara mig så långt det går på andning och mentala målbilder (till exempel den jag skrev om häromdagen där jag och hundarna en vacker vårvinterdag åker skidor på sjön med barnet nedbäddat i pulka).
Jag har full förståelse för de som skriver förlossningsbrev och det är nog enklare att känna till sina behov om man redan genomgått en förlossning innan. Hur gjorde ni och hur tänker ni kring detta?

Kommentarer

Jag skrev inget brev men jag hade en tydlig plan när jag kom till BB kl 7 på morgonen.
"Jag ska inte ha någon bedövning och jag ska vara klar till lunch" sa jag bara till barnmorskan. ;-)
Svar: Låter som rätta Emily-takter! :)
Carolina Lidström
Stina Stenmark
Men skriv DET i ditt förlossningsbrev! :) Att du vill att personalen ska vara lugn. Att du litar på dig själv och din partner! Då vet de på ett ungefär hur ni tänker. Jag skrev också 'Hjälp oss komma ihåg att ta bilder!' Och de tog uppgiften på största allvar! :)
Svar: Jag och min BM skrev en sammanfattning av graviditeten i V.38 och då ingick det att skriva ner förväntningar inför förlossningen och då sa jag precis det - sammanfattningen skickas sedan till BB :)
Ja, bilder är viktigt! Har drömt flera mardrömmar om att vi glömt att ladda kameran och laddaren är hemma så det enda vi får är suddiga och gula mobilbilder.. :( Haha!
Carolina Lidström
Jag håller med, och den barnmorska som inte hjälper er att jobba som ett team och hjälper dig att vara lugn och koncentrerad vetti tusan om den egentligen får vara där.. ;) Det är ju deras uppgift och det känns inte som man ska behöva skriva det. Jag skrev
att det var viktigt att Erik skulle berätta könet, och med stora bokstäver INGEN BEDÖVNING MER ÄN LUSTGAS!!! Men det gick ju rätt fort för mig både nu och speciellt med Aron, men nog tycker jag att man hinner kommunicera en hel del mellan värkarna. :) Erik visste ju hur vi tänkte och pratade flitigt med barnmorskan. ;)
Svar: Ja, precis! Tänkte också det. Ser det liksom som en självklarhet att de ska jobba som proffs och vara tillmötesgående och de kan ju allt sånt där betydligt bättre än vad jag kan ;)
Carolina Lidström
Sara
Hej! :-)

Då jag och Christian väntade vårt första barn så skrev vi ett förlossningsbrev,som vi senare lämnade till personalen på förlossningen samma morgon vi checkade in.

Även fast det va vårt första barn,vår allra första förlossning så kändes det oerhört tryggt att lämna det brevet. Vi slapp sitta och förklara det vi ville m.m vilket va att glömma för min del då mina värkar va så starka att jag knappt kunde få fram nåt.

Vi skrev bland annat att jag inte ville ha någon smärtlindring förutom lustgas. Att dom gärna fick hålla emot med varma handdukar så att risken för att spricka skulle minskas.
Sen att Christian skulle klippa navelsträngen :-)
Att dom skulle prata med oss och hela tiden få Christian att känna sig delaktig,ibland kan tyvärr papporna hamna lite vid sidan. Fota fick dom gärna göra om vi inte kunde det själva vilket dom gjorde till vår glädje :-)

Efter 22 timmars kämpande föddes vår dotter :-) <3
Vilken känsla,vilken kick!
Tyvärr lossnade inte min moderkaka så för mig blev det op sent på kvällen. Men efter knappt en timme igen fick jag träffa vår sagolika dotter och min man :-)

Trots att jag förlorade 1,8 liter va jag så fylld av adrenalin av att jsg nyss blivit mamma det enda jag tänkte på va henne :-)

Lycka till nu med er förlossning och det mest sagolika mötet i världen <3

Kramar

Svar: Tack för att du delar med dig! Och tack för tipsen! Tänker att om inte jag kan prata på grund av värkarna så får min sambo förmedla det vi vill :) Vilken tur att allt gick bra och att er dotter mår bra! :)
Carolina Lidström
Så häftigt att ni är så himla, himla när att få träffa er lilla bebis. Vilken grej!

Jag har inte börjat tänka såhär långt än men efter att jag ändå kämpat mig igenom 10 timmars täta förvärkar märkte jag hur jag reagerar på smärta och det är med tystnad. Jag vill gå in i mig själv och vara koncentrerad på "min uppgift" och inte behöva prata och höra en massa peppiga tillrop (och jag förstår ju själv att själva förlossningen kommer göra galet mycket ondare än vad jag hade i lördags :P). Hur som helst så kommer jag skriva att jag vill försöka hantera smärtan på det sättet men att jag samtidigt vill att de ska vara tydliga med vad de förväntar sig av mig. Behöver jag hålla emot får de gärna förklara hur och på vilket sätt och inte förvänta sig att jag vet vad jag sysslar med, för det har jag ingen aning om jag kommer kunna veta :P Men framför allt vill jag att jag och Viktor ska ha gått en profylaxkurs eller liknande så att vi känner oss trygga som ett team där han också får någon uppgift om jag nu bara vill gå in i mig själv.

I övrigt tänker jag att det blir som det blir, inget går att planera inför så vi får väl se vad som händer när det väl är dags ;)

Skriv en kommentar