Jag heter Carolina och bor i Dalasjö, en by i Västerbotten, tillsammans med min sambo Christoffer, vår son Vidar som föddes i januari 2016, jämthundarna Jax och Major och ett gäng hönor samt en tupp. Jag arbetar som gymnasielärare och tycker om hundar, att prata jättefort, sjunga, skratta, träna, friluftsnörda och hitta på nya projekt. Just det: jag gillar Tove Jansson väldigt mycket också. Och att läsa och skriva.

Låt oss prata om paketkalendrarna

2016-12-02 09:24:25 i Allmänt

När jag var liten hade jag och mina bröder tre julkalendrar som vi fick dela på. Det var tv-kalendern, radio-kalendern samt en chokladkalender där vi fick ta var tredje bit. Jag upplevde det aldrig som snålhet av våra föräldrar utan jag visste vad som gällde och såg fram emot när det var mina chokladbits-dagar. Spänningen att öppna kalendrarna och se vad som dolde sig bakom luckorna - var det en snögubbe, en stjärna eller det där läskiga skelettet i "Mysteriet på Greveholm" som fick min lillebror Ludvig att gråta och gå och gömma sig. Det var det där nervkittlande i om man gissat rätt vad som fanns bakom luckan som fick spänningen att stiga varje gång det var dags för lucköppning. Att dessutom få dela den här spänningen tillsammans med mina syskon gjorde upplevelsen ännu större och härligare.
Vi spolar fram till 2016. Nu är jag 29 år gammal och har inte haft en julkalender på flera år men följer såklart tv-kalendern med förtjusning. Jag har en liten son som blir ett i januari och om några år kommer han förstå allt som har med kalendrar och paket att göra. Och det är där vi kommer till kärnan i detta inlägg; paket + kalendrar = paketkalendrar. Ett förhållandevis nytt påfund i småbarnsfamiljer. Ett påfund vi föräldrar skapat som Franzén så kärnfullt uttrycker det.  Det finns alltså föräldrar (påfallande stor del mammor) som slår in 24 paket och fäster dessa i en egentillverkad adventskalender där barnet får öppna ett paket varje dag fram till jul. OM de har ETT barn i familjen. I värsta fall slås 72 eller fler klappar in för att invänta ivriga små barnfingrar som sliter av papperet.
Det är lätt för mig att gå an på denna trend som har en bebis hemma som har noll koll på paket och kalendrar. Det kommer komma en dag då han upptäcker spänningen i att öppna paket och nog förstår jag den lycka och glädje man kan känna av att se sitt barn gå upp på morgonen, nyfiket tassa fram till kalendern och öppna dagens paket. Men. Och nu kommer vi till min poäng, med risk för att låta pretentiös; julen handlar väl ändå inte om att bada i något slags pakethav och veckan efter glömma vad man fått från vem för att allt gick så fort vid paketöppningen?
Risken med en paketkalender är att barnen blir så uppspelta av spänningen att de bara vill ha mer och mer. Ytterligare en risk kan vara att man tenderar att köpa skräp bara för att komma upp till 24 antal klappar (eller 72...). Skräp som sedan inte fyller någon som helst funktion utan blir ytterligare en pryl i ett samhälle som redan svämmar över av onödigheter. Jag må vara gammalmodig men jag tror inte på prylarnas undergörande. Jag tror på tiden tillsammans. Upplevelserna. När någon finns där för dig och gör saker tillsammans med och för dig. I veckan har flertalet goda alternativ till paketkalendrarna cirkulerat runt på internet. Någon förälder skulle ta med sig sitt barn på biblioteket och låna 24 böcker att läsa, en bok per kväll fram till julafton. En annan skulle göra en "aktivitetskalender" där teman med alltifrån "baka pepparkakor" till "ta en sparktur och titta på stjärnor" fanns med. Svenska Kyrkan i Umeå kom i dagarna med en kalender som innehåller en uppmaning för varje dag i december. En dag ska du släppa förbi någon annan i en kö, en annan dag ska du hjälpa någon med något, en tredje dag ska du ringa en äldre släkting. 
Med all respekt till föräldrar som väljer att fixa 24 (eller fler) kalenderklappar men när Vidar önskar sig en kalender kommer jag att söka efter de alternativ som finns eller helt enkelt bojkotta hela grejen med kalendrar (utöver tv-kalendern såklart som är ett måste!) och istället koncentrera oss på allt annat mysigt som pågår hela december.

Kommentarer

Therese Bjärstig

2016-12-02 - 15:15:25
Jag är ju julgalning, men av skälen ovan har jag aldrig gjort paketkalender, här införde jag istället adventspaket innehållande en "nyttig" sak eller gemensam aktivitet. I år slogs de inte ens in utan är en lapp i en strumpa :-) men var sin lott lyxar jag till det med, men det får både stora och små i familjen! Dock blev det en köpekalender med prylar i år men den har sponsrats av äldre generationen :-) Helgens "present" blir gemensamt pepparkakshus bygge! Ha en mysig andra advent!
Svar: Adventspaket känns som en mer genomförbar sak inför jul! :) Vad mysigt med pepparkakshusbygge! Det längtar jag till!
Carolina Lidström
Hanna
Jag hade en paketkalender för 20 år sen och även min sambo för 30 år sen så det är inget nytt mer än att det ses i sociala medier idag :) Våra barn har en liten klapp i julsockan varje lördag med lördagsgodis och ett brev om allt möjligt. Älskar att höra hur exalterade dem blir när de upptäcker att tomten faktiskt varit till just dom den natten. Tycker att alla ska få göra som dom vill för innan slutet är det uppfostran i det stora hela som avgör huruvida barn förväntar sig och inte några (eller 24) paket innan julafton :)
Svar: Precis! Det blir synligare i och med spridningen på sociala medier och jag tror dessutom att paketkalendrarna ökat i omfång den sista tiden just för att alla påverkas av varandra just på grund av att det är lättare att ta del av vad och hur andra gör.
Vad fint att göra så med julstrumpan och ett brev! Tror att det blir något liknande för oss när Vidar växer upp - då ska vi hitta på någon julig aktivitet varje adventssöndag :)

Självklart ska alla få göra som de själva vill och att vi ger barnen goda och sunda värderingar som de kan ta med sig i livet är det allra viktigaste :) Tack för din kommentar och ha en fin adventssöndag!
Carolina Lidström
Håller helt och hållet med dig om detta ämne,jag ha 2 barn Nathalie 7 och Edwin 4 år och dom har fått varsin chokladkalender och sen ser vi på adventskalendern på tvn. :-)
Dom ser verkligen fram emot den chokladbiten :-D

Detta med ett paket varje dag fram till julafton känns för mig för mycket,hade inte de själv som liten vi är 6 syskon och jag tycker de känns som en grej som kommit nu dom senaste åren.

Julen för mig handlar om gemenskap och tiden ihop,inte hur många julklappar barnen fick :-/


Kramar
Svar: Ja, visst är det så! Julen innehåller ju så mycket som är kul, spännande och mysigt och att maxa detta med en paketkalender kanske kan bli för mycket.
Carolina Lidström
En släktling till mig la upp sin variant på facebook och den gjorde mig så glad. De hade åkt till biblioteket och lånat 24 böcker, slagit in dem alla och så får barnen dra en ny bok som de läser varje kväll fram till julafton :) Funkar ju bäst till lite större barn som gillar variation och som inte vill läsa samma sjuhundraelva gånger på raken, men jag tyckte ändå den lät helt hundra!

För övrigt håller jag verkligen med dig i det här.
Svar: Så himla bra idé! Böcker är bäst! <3
Carolina Lidström
Vi hade en paketkalender när vi var små, jag minns det som så kul! Så det är inte alls en ny grej, min mor hade en när hon var liten med. Jag och mina två bröder delade på en. Men 1dec fick vi alltid varsitt och där i låg ett adventsljus. Sen fick vi var tredje dag förutom på lördagarna då alla fick (en chokladbit). Jag älskade den! Så mysigt. Så Ilse kommer nog få en om några år.

För ett par år sen kunde jag inte hålla mig så då fick min sambo en med teer, choklad, öl och sånt i. Ååh. Saknar att ha en hemma här nu!
Svar: Precis! Paketkalendrarna verkar ha funnits länge - det är bara alla sociala medier som lyfter det så man tror att det är en ny grej :) Mysigt att dela syskonvis på kalendern, då blir ju hela upplevelsen mer gemensam och fin på något vis. Vi kommer nog att köra adventsaktiviteter med Vidar som hans "happenings" inför jul - julklappar kommer han få ändå i överflöd och jag vill försöka hålla nere konsumtionen så mycket det går. Ha en fin dag!
Carolina Lidström
Vi hade en paketkalender när vi var små, jag minns det som så kul! Så det är inte alls en ny grej, min mor hade en när hon var liten med. Jag och mina två bröder delade på en. Men 1dec fick vi alltid varsitt och där i låg ett adventsljus. Sen fick vi var tredje dag förutom på lördagarna då alla fick (en chokladbit). Jag älskade den! Så mysigt. Så Ilse kommer nog få en om några år.

För ett par år sen kunde jag inte hålla mig så då fick min sambo en med teer, choklad, öl och sånt i. Ååh. Saknar att ha en hemma här nu!

Skriv en kommentar