Jag heter Carolina och bor i Dalasjö, en by i Västerbotten, tillsammans med min sambo Christoffer, vår son Vidar som föddes i januari 2016, jämthundarna Jax och Major och ett gäng hönor samt en tupp. Jag arbetar som gymnasielärare och tycker om hundar, att prata jättefort, sjunga, skratta, träna, friluftsnörda och hitta på nya projekt. Just det: jag gillar Tove Jansson väldigt mycket också. Och att läsa och skriva.

När livet känns som allra mest.

2015-09-22 21:00:14 i Allmänt

För ganska precis ett år sedan satt jag i en kyrka för att medverka i en minnesstund för en av skolans elever som valde att avsluta sitt liv. Jag hann aldrig ha henne aldrig som elev men jag hade, och har fortfarande, hennes klass som mina underbara, fina elever och kände att jag ville gå för att visa dem mitt stöd. I kyrkan spelades det musik hon gillade och prästen pratade om livets förgänglighet. Under hösten fick eleverna uppdrag att skriva en debattartikel om valfritt ämne och en av eleverna, som har den bortgångna flickans namn intatuerat på armen, skrev en text som fick mig att gråta. Texten handlade om psykisk ohälsa bland unga och var skriven med en sådan briljans och smärta.
I dag hade vi lektion igen. Ett år senare. Plötsligt utbrister en av eleverna:
- Vad hemskt med den där fjortonåringen i Dorotea som har tagit sitt liv!
Jag visste ingenting och bad honom förklara mer och sedan pratade vi en stund om det i klassen. Det är ingen slump. Någonting måste ändras i samhället. Det kan inte få fortsätta så här. Vad är oddsen att två elever från samma kommun begår självmord under så kort tid? Jag är helt mållös och går och lägger mig med en klump i magen. Skänker också en varm tanke till flickans anhöriga.
 

Kommentarer

Fy, vad det vrider sig i magen. Det var som att jag ville säga någonting här men jag blir bara ledsen. Det får inte vara så, två är två för mycket. Man får ju hoppas att det finns en ledning som ser på detta och får fram en arbetsplan för att försöka motverka att det händer igen.
Svar: Ja, två stycken i Dorotea kommun på så kort tid! Det är så hemskt!
Carolina Lidström
Sabina
Jätteläskigt är det. Vad bra att ni pratar om det <3

Skriv en kommentar