Jag heter Carolina och bor i Dalasjö, en by i Västerbotten, tillsammans med min sambo Christoffer, vår son Vidar som föddes i januari 2016, jämthundarna Jax och Major och ett gäng hönor samt en tupp. Jag arbetar som gymnasielärare och tycker om hundar, att prata jättefort, sjunga, skratta, träna, friluftsnörda och hitta på nya projekt. Just det: jag gillar Tove Jansson väldigt mycket också. Och att läsa och skriva.

Gäststugan - Förvandlingen!

2014-07-20 21:48:00 i Allmänt

Som jag berättat om tidigare var renovering av lillstugan på vår stugtomt i Dalarna ett av sommarens projekt. Under fyra extremt varma sommardagar plågades jag och storebrorsan i kvav värme med målarfärgsångor och ilskna brems. Men fint blev det och allt slit var verkligen värt! Den lilla gäststugan (eller sovboa som den också kallas) förvandlades från en furuskräck med mörkgröna fondväggar till en vitmålad, inbjudande liten stuga med somriga färger. Här kommer en bildbomb på förebilder och efterbilder. Behöver nog inte säga vad som är vad, hehe.
Gäststugan består av två små rum. Det första rummet är inrett med en garderob, lådor och skåp. En våningssäng för barn stod också där. Nu är dock sängen nedmonterad och vi ska köpa en 120-säng där istället inför nästa sommar.
Den stackars gäststugan har alltid fått vara en avdumpningsplats för diverse bord och annat.
Vem målar garderob och inredning i den här gula färgen? Vem gör det? Nu är den dock övermålad. Har stört mig på den så länge jag kan minnas. Jag gillar gult, men inte målat över så pass stora ytor. Vi har kapat bänken mellan skåpet och lådorna för att få plats med den nya sängen.
Gult igen! Och furu! Och grönt! Och mina svettiga springkläder!
Och den här färgkombon alltså. Ljusgrönt och skogsgrönt, visserligen gröna båda två men i kombination med furu är det ju en sån brutal tillbakaslungning till 70-talet att jag vill spy. Det enda bra med 70-talet är musiken. Tur att musik överlever och att jag aldrig behövt genomleva 70.
 
Och nu. Ett slag på virveln...... ta daaaam!
 
Samma stuga? Ja. Va? Tror ni mig inte? Det är sant!
Men låt oss först blicka tillbaka till själva förvandlingsprocessen!
Hahaha! Brorsan gick lös...!
Vi började med att måla det redan vita taket ett varv.
Fortsatte sedan med väggarna! Vi ville att sängarna skulle smälta in bättre så vi målade även dem vita (orkade dock inte måla att sängplankor, hehe, där ska ju ändå madrasserna ligga!
Vi målade och målade.. Jag gick från att först älska färgen, sedan till att tycka att den såg barnslig ut, sedan att vilja åka tillbaka till stackars färgkillen på Västanhede trä och järn (som hjälpte oss i 40 minuter, varav jag färgnyansnojade i en kvart) för att köpa en annan färg till att slutligen tycka att färgen blev kanonfin till de vita väggarna. Min intention (som familjens självutnämnda inredare) var att gäststugan skulle kännas somrig, ljus, lantlig och med koppling till landskapet Dalarna.
Vi rev ut väggskivan (namn?) för att ta fram råsponten.
Målarverkstad på grästmattan!
 
Och nu till det färdiga resultatet, weho!
 
Nattduksbordet målades i en ljust grön nyans. Ljusstaken är från Dalarna, linnehandduken hemifrån linneskåpet, liksom sängkläderna och lampan satt redan där och jag tyckte att den passade fint in i inredningen så den fick stanna kvar.
Här ska det alltså stå en säng som vi ska köpa nästa sommar. Vi ansåg att det inte var någon mening att hetsköpa en säng nu när vi ändå inte ska åka till stugan igen förrän nästa år (eller några av oss ska dit i höst men då bor de i storstugan). Allt på bilden är loppis eller återbrukat förutom böckerna då.
Tycker att den gröna nyansen passar fint mot det vita.
Den gamla skomodellen i trä köpte jag på en loppis i Västerfärnebo.
Och de här krocketkulorna i trä hittade jag i skåpet i gäststugan.
De här små växtkorten ska ramas in (men jag orkade inte åka in till stan och köpa ramar i solstekan utan föredrog att ligga i sjön istället.
När jag fick senaste Allt i hemmet skrattade jag och pekade på framsidan och sa: titta, lillstugan är ju supertrendig med sin gröna möbelnyans!
Sockerlådan köpte jag också på loppisen. Jag har en likadan hemma men den har jag, mitt dumhuvud, målat vit.
Lyktan har jag hittat i lagårn (förundras över att jag fortfarande kan fynda där efter alla timmar av sakletande) och hyllan, spegeln och kroklisten har jag målat i samma grå nyans som många av möblerna här hemma i huset är målade i.
Morfars gamla tennisrack pryder väggen fint.
Tavlor med folk i hembygdsdräkt = nationalromantiskt, somrigt och vackert.
Och slutligen: vad vore en stuga i Dalarna utan en Dalahäst?
Tack till storebror för att du peppade mig när jag fick "less mind", för att du ständigt höll en hög arbetsmoral samt för att du förhöll dig positiv till samtliga av mina idéer. Kan nu se dig framför mig sitta där i Umeå och le och känna nöjdheten över att vi rodde detta projekt i hamn. Nu fortsätter vi med punkterna på "Den stora stugförbättrarlistan", eller hur?
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

KKVL
VILKET JÄKLA LYFT DET BLEV!!! STOR HARMONI!!

Haha, "less mind" får man ha ibland. Men peppen jag kände hela tiden när vi svettades och målade inne i sovboa var bara härlig. Titta bara på slutresultatet!! ;)

Vi synes på onsdag hemma i byn.
Kram

Therese Bjärstig

2014-07-21 - 21:26:12
Detta kan man kalla förvandling, är lite allergisk mot fulfuru, men oj så vackert de blev med den gröna, tumme upp!

Har tipsat om er loppis i mitt senaste inlägg, själv planerar jag dock att cykla till ormsjön i morgon så jag lär ha nog med det i värmen ;-)

Hoppas ni får mycket sålt!

KRAM KRAM
A E L
Hoppas ni spärrade kvistarna........
kajsa
Åh vad snyggt det blev! Du/ni är ju superduktiga! :) Jag vill också ha en stuga i Dalarna! :)

Skriv en kommentar