Jag heter Carolina och bor i Dalasjö, en by i Västerbotten, tillsammans med min sambo Christoffer, vår son Vidar som föddes i januari 2016, jämthundarna Jax och Major och ett gäng hönor samt en tupp. Jag arbetar som gymnasielärare och tycker om hundar, att prata jättefort, sjunga, skratta, träna, friluftsnörda och hitta på nya projekt. Just det: jag gillar Tove Jansson väldigt mycket också. Och att läsa och skriva.

Sommarhälsning från Bia!

2011-05-25 16:33:59 i Allmänt

Från februari 2007 till februari 2008 var jag fodervärd till en schäfervalp för Försvarsmaktens räkning. Min uppgift var att ge henne en god start i livet. Jag skulle miljöträna henne, träna henne fysiskt och psykiskt samt ge henne goda förutsättningar för att klara av det test som unghundarna vid 15 månaders ålder testas för. (Det testet handlar om att hundarna ska varna ledaren, skydda den, söka rätt på borttappat material, gå på ostadiga underlag, klara av skottlossningar utan att balla ur med mera. Dessutom undersökt hundarnas psyke och deras förmåga att slappna av när de inte är i arbete.)

Bia var min ögonsten. När jag hämtade Bia vid hundtjänstenheten i Sollefteå fick vi först lyssna på flera timmars information och när valparna tillslut släpptes ut i lekhagen pekade jag på en mörk schäfertik med ljusbruna tecken och sa till mamma: Åh, den där vill jag ha! Och det var Bia! Det var som om jag kände på mig att jag skulle få precis den lilla valpen bland tio andra hundar. Bia var med på alla mina påhitt och hade energi som räckte till minst 20 hundar. Hon var gosig, snäll, nyfiken, öppen mot andra människor och hundar (men alltid med fokus på mig) och lydig (men äventyrslysten, haha!). Hon gick för det mesta lös och bar på pinnar och annat skrot hon hittade i dikena. Ibland följde hon med mig på sommaryoga i Vänortsparken och då log hon och sov under några träd. Hon hade en fantastisk förmåga att sålla bort intryck för att kunna slappna av. Bia klarade testet galant och när jag skulle lämna henne hos Försvarsmakten lämnades även en bit av mitt hjärta kvar utan att dra alltför sentimentala återblickar för er.

För några dagar sedan fick jag ett mail. Om Bia! Från Bias hunddressör som arbetar vid Försvarsmakten. Att Klas tog sig tid att skriva det här mailet betyder oerhört mycket för mig. Här kan ni läsa om ni vill:


Hej Carolina!
Råkade hitta din blogg och har förstått att du saknar din Bia.. Ville berätta att hon har det bra, men framförallt tacka dig för det mycket värdefulla arbete och den fina start du gav henne.
Jag jobbar som dressör vid hundavdelningen på flygbasjägarskolan (Blekinge flygflottilj). Bia har blivit speciell för mig också. Hon är en speciell tjänstehund. Vid en första anblick stämmer hennes personlighet inte överens med en tjänstehund och farhågor väcks vad gäller uthållighet och söklust.. Det har dock visat sig att hon är en fin sökhund som använder hjärnan framför musklerna. Hon har en fantastisk näsa och är väldigt stabil i alla sammanhang.

Bia jobbar, som du vet, som sökhund am-/vapen, men har också specialiserats mot vägsök, dvs att söka efter bomber och minor som grävts ner i vägar. Detta har aktuelliserats i samband med Afghanistan och vi har nu sökhundar permanent där. Arbetsuppgiften passar Bia jättebra! Hon har det naturligt för sig och svansen går i ett när hon jobbar.. och när hon hittar något går den som en propeller ;)

Då jag fick Bia blev jag hennes hundförare med målsättning Afghanistan. Det var inte bestämt att vi skulle åka, men i vilket fall rann det ut i sanden då Bia drabbades av en ryggskada. Hon har därför fått ta det lugnt och rehabliterats under lång tid och idag är det full fart igen. I och med att vi blev ekipage så flyttade Bia hem till min stuga tilsammans med hästar och hennes kompis Ante, en malinois som nu är pensionerad från sökarbetet. I vanliga fall bor hundarna på flottiljen, men Bia har stannat hemma hos oss och blivit mer än arbete för mig. Hon och Ante kommer väldigt bra överens och är ute på tomten och härjar hela dagarna :)

I övrigt så har jag jobbat  mycket med klickerträning med Bia. Försöker skicka med ett litet filmklipp på ett av våra påhitt.. Bia har också blivit lite kändis. Skickar med länkarna så du får se...

http://www.forsvarsmakten.se/sv/Forband-och-formagor/Forband/Livgardet-LG/Nyheter/Hundsamarbetet-har-startat/

http://www.forsvarsmakten.se/sv/Aktuellt/Nyhetsarkiv/I-Sverige/Belikinge-flygflottilj-F-17/11703/OB-inspekterar-krigsforband-pa-F-17-/

Sitter vid jobbdatorn så jag får ingen ordning på bifogandet av filmer och bilder.. Vill du så kan jag skicka lite hemifrån sen.

Hoppas jag inte strör salt i såren med detta meddelande. Ville berätta att Bia har det bra och trivs med livet :) Än en gång tack för ditt fina arbete!

Hälsningar Klas



Bia, sommaren 2007.

Kommentarer

Tack för kommentaren på min blogg! Jag blev jätteglad! Hoppas du fortsätter följa oss. En dum fråga också...jag känner igen dig jättemycket från bilden men kan inte placera dig. Är du också från Vilhelmina eller varför känner jag igen dig? Hoppas jag inte gör bort mig nu om vi träffats eller nåt. Då skyller jag på min trötta tvillingmammehjärna. Kram!
Tack för kommentaren på min blogg! Jag blev jätteglad! Hoppas du fortsätter följa oss. En dum fråga också...jag känner igen dig jättemycket från bilden men kan inte placera dig. Är du också från Vilhelmina eller varför känner jag igen dig? Hoppas jag inte gör bort mig nu om vi träffats eller nåt. Då skyller jag på min trötta tvillingmammehjärna. Kram!
Johanna L
Åh, jag blir alldeles rörd nu! Det här var fint =)
Sv: Ja, jag blev också rörd, det var så himla fint! :)

Skriv en kommentar