Jag heter Carolina och bor i Dalasjö, en by i Västerbotten, tillsammans med min sambo Christoffer, vår son Vidar som föddes i januari 2016, jämthundarna Jax och Major och ett gäng hönor samt en tupp. Jag arbetar som gymnasielärare och tycker om hundar, att prata jättefort, sjunga, skratta, träna, friluftsnörda och hitta på nya projekt. Just det: jag gillar Tove Jansson väldigt mycket också. Och att läsa och skriva.

Operation mysigt äldre fik

2010-08-31 18:48:21 i Allmänt

När jag och Kristoffer i förra veckan intog "De bildades stad", Uppsala, hade vi som ett slags huvudsyfte att fika på ett mysigt äldre fik. Ett mysigt äldre fik har blivit ett begrepp i vår familj. När vi under förra våren hälsade på vår farbror i Göteborg avverkade vi ex antal kilometer i Västkustens hufvudstad i ett försök att hitta denna mytomspunna typen av fik. När vi kom till Uppsala tänkte vi att vi hade två alternativ:

(Obs: denna studie är endast baserad på mina fördomar samt mina erfarenheter och jag vet att det funkar. I alla fall för mig och i denna typ av undersökning).

1. Bedriva planlöst runtflanerande i hopp om att hitta ett fik som var nog mysigt och nog gammalt.

Att tänka på: Man kan komma till ställen man tidigare aldrig sett. Dock tidsineffektivt om man har otur och aldrig hittar det där åtråvärda fiket.

2. Fråga någon om var ett "Mysigt, äldre fik" kan tänkas ligga någonstans.

Att tänka på: Man måste vara noga med att inte fråga någon för gammal person (som tenderar tipsa en om FÖR gamla fik där det serveras inaktuellt fikabröd och där teutbudet är snålt) man får heller inte fråga någon alltför ung person. Dessa kan ge en rådet om att gå till "innefiket i stan" som är en illamåendeframbringande lokal med äckliga stålrörsstolar, kala väggar, neonfärger och RIX FM på radion. Optimalt är att fråga någon kulturintresserad student i 25-årsåldern som ser ut att dricka mycket te. När man ser en sådan person vet man hur denne ser ut.

Att fråga butikspersonal är också att rekommendera. Här gäller det dock att tänka på att fråga butikspersonal i en lagomt etablerad (och gärna undanskymd) klädaffär där märken som till exempel Tjallamalla säljs. 

Vi frågade en tjej i 25-årsåldern som jobbade på en inredningsaffär där jag ägnade flera minuter till att stå och fingra på fina plåtburkar som jag ville ha. När hon frågade ifall jag ville ha hjälp tog vi tillfället i akt och ställde henne frågan. Vad man bör tänka på vid själva frågetillfället är att försäkra sig om att den tillfrågade verkligen vet vilken typ av fik man menar. Ordet "mysigt" är ett vitt begrepp som kan associeras olika beroende på vem man frågar. Man märker dock oftast när frågeoffret förstår vad man är ute efter.

Nu undrar ni såklart om vi lyckades med vårt uppdrag i att hitta detta mysiga, äldre fik och ja, det gjorde vi. Jag kan rekommendera Storken. Det finns såklart många andra mysiga fik i Uppsala och de ser jag med glädje fram emot att besöka. Bara de har morotskaka och stort teutbud. Och sköna stolar. Och bokhyllor med böcker man kan läsa. Och intressant folk att titta på. Och trevlig personal. Och goda kakor. Och bra musik i bakgrunden. Hittar ni allt detta på ett fik - var snälla och meddela mig!




Kommentarer

Åh, storken är fab! Där brukar vi också hänga. Och skäms på mig för att jag inte kommenterat på hundra år. Men jag läser, jag lovar. Har bara lite ont om tid. Hur är allt? Mår du bra? Och hey, jag vickar som lärare atm - kan du tänka dig? Puss
A E L
A E L
Vi råkade ju "glömma" statsdelen Haga i Göteborg sist,men där finns en del mysiga äldrefik.De besöks av sk.Haga-Indianer..........

Skriv en kommentar