Jag heter Carolina och bor i Dalasjö, en by i Västerbotten, tillsammans med min sambo Christoffer, vår son Vidar som föddes i januari 2016, jämthundarna Jax och Major och ett gäng hönor samt en tupp. Jag arbetar som gymnasielärare och tycker om hundar, att prata jättefort, sjunga, skratta, träna, friluftsnörda och hitta på nya projekt. Just det: jag gillar Tove Jansson väldigt mycket också. Och att läsa och skriva.

Min framtida dödsorsak.

2009-05-31 18:16:44 i Allmänt

Som ni alla märkt har vi haft sommarvärme i helgen. Detta har lett till att jag och många med mig har kastat av oss kläderna och i all soldyrkningshast glömt solskyddsfaktorn. Min rygg har numera intagit en rödbrun nyans (som snart övergår till brun som tur är) och den gör ajaj. Jag överkonsumerar aloevera och tänker att nästa, nästa gång måste jag använda solskyddsfaktor. Mina vänner brukar alltid säga att jag kommer att bli minst 100 år gammal eftersom jag lever efter hälsans alla principer. Men solkräm - det använder jag inte. Bara när jag vistas utanför Svea rike. Och det är ju dumt. Solen gassar ju på även här. Så, om jag dör av en sjukdom kommer den att heta Malignt melanom.

Idag har jag varit med Sabina och barnen. Vi var en sväng vid Nydala men där blåste det småkallt så vi traskade förbi djuren, köpte glass och lade oss invid en huskropp istället. Sabina smörjde in min rygg med Bamse solkräm 30. Kändes tryggt, haha!

Chokladmuffins med dumle och daim.

2009-05-31 18:10:13 i Recept


Igår gjorde jag dessa muffins innan Ida och hennes bebismage skulle komma på besök.

Recept: http://www.tasteline.com/recept/Chokladmuffins_med_daim_och_dumle 

Summer lovin'

2009-05-30 22:21:56 i Allmänt


Kanske den sötaste blomman av dem alla: Förgätmigej.


Båtar som guppar i vattenbrynet.


Vovve i vatten.


Upphängda kläder på flotträcket.


Somriga fötter.


Och håret i knut, osminkat ansikte och tusen fräknar.

DET ÄR SOMMAR FÖR MIG.
Västervik, 30 maj 2009.

Salami-späckade kycklingsfiléer med sparris - och fetaostsallad.

2009-05-29 19:58:52 i Recept



Snitta kycklingfiléerna och stoppa i två-tre pepparsalamiskivor. Ugnen på 200 grader i en kvart. Valfri kryddning (det behövs inte så mycket då salamin är stark i sig).

Koka sparrisen i en liter vatten i en minut med en tesked socker och en tesked salt. Hacka rödlök och dela fetaostbitar. Ringla över lite vitvinsvinäger samt olivolja och peppra, klart!


Kan vara en av de godaste sommarrätterna. Jag och Patrik åt detta för en stund sedan på balkongen som har kvällssol till 19.40. Det är lycka i sin renaste form.

Brännboll!

2009-05-29 16:55:31 i Allmänt


Idag var vi och kikade på brännbollen! Jag blev sugen på att vara med. Synd bara att jag inte har några kompisar som vill spela! Jag sa lite muntert till Patrik att om jag ska vara med vill jag satsa att bli topp 10 med mitt lag. Lycka till, sa han bara. Typiskt att jag ska vara en sån tävlingsmänniska.


Vi kikade på Marcus lag "Last man standing". Här är Micke. Ser segt ut.


Thildi höll i alla fall fanan högt!


Bäst var dock Patriks vapendragare och klasskamrat Tomas!

Springsnack och brännboll.

2009-05-29 11:22:14 i Träning

Imorse tog jag en springtur i elljusspåret. Det kändes bra. Hoppas det går bra att springa på onsdag för då går Vårruset av stapeln. Det är bara 5 km så det borde inte vara några problem. Om jag inte slår min förra tid blir jag besviken. Nu ska jag och Patrik plugga, instängda i varsitt rum och sen ska vi gå och kika på brännbollen!

Sandslott och piggelin.

2009-05-28 17:30:06 i Allmänt

Idag, när jag kände mig färdigstuderad för dagen, gick jag till Sabina, Molly och Olivia och tog en promenad/lekparksvisit.


Det var mellanmålstid så Olivia fick banan!


Och piggelin! Kanske godaste isglassen någonsin?


Molly åt också piggelin och försökte bygga sandslott men vi hade inget vatten så bygget flyttades fram till en annan dag.


Och så åkte vi rutschkana såklart!

Vintern är borta.

2009-05-28 12:46:46 i Allmänt

Nu, såhär i slutet av maj, betraktar jag sommaren som ett stabilt inslag i vår vardag. Därför kände jag igårkväll att det var dags att rensa bort vinterkläderna till förrådet i källaren för att mer somriga pinaler och kläder ska få plats i vår klädkammare (detta gjorde jag också lite på grund av att min hjärna var sönderarbetad efter en heldag med skrivande till arbetet och att den behövde paus med lättgjorda saker som att rensa bland vinterkläder).

Jag insåg att jag har ganska mycket vintriga halsdukar och mössor.


En roströd halsduk på två och en halv meter, en lika lång, ännu bredare och gosigare, grå halsduk som jag använder som en sjal/tröja/värmare på kalla föreläsningar i januari. Tänk er Krösamaja ungefär. Fyra baskrar, två svarta, en mössgrön och en vinröd.


En varm mössa för dagar med 30 minusgrader, hemtovade vantar med broderade blommor (mormors verk tror jag), en lavendellila sjal från gammelfarmor och så den roströda halsduken.


En svart ullhalsduk för dagar då jag inte vill vara färgglad. En vit, stor sjal, en vit, lång halsduk, en petrolfärgad sjal och så den lavendellila sjalen.


Ljusblå vantar som farmor gjort tror jag.


Och så det bästa av allt: Tossorna! Små, små ankeltjocksockor som man ljudlöst kan trippa omkring i. Jag har ett par brunrosa, ett par röda och ett par andra knalliga också, men de är hemma i Dalasjö.

Jag vill alltid vara dig nära.

2009-05-27 12:09:41 i Allmänt



Ibland glömmer jag bort hur fantastiskt snygg Patrik är. Det är bra att påminna sig själv då och då.

Just nu. Precis just nu.

2009-05-27 11:59:21 i Allmänt

Väcktes imorse av Patrik som kysste mig hejdå. Har skrivvecka i veckan så jag är hemma och skriver på mitt arbete. Klev upp till en dag med en himmel som hänger tungt över stan. Cyklade till IKSU där jag körde ett arm- och benpass. Cyklade hem och hann bara träffas av några regndroppar. Nu sitter jag och käkar en god lunch och klockan 13 ska jag tvätta och skriva vidare på arbetet. Trädkronorna utanför fönstret blåser vilt omkring och vattenpölarna utökar sin vattenmängd. Tomas Andersson Wij sjunger ur mina högtalare och diskmaskinen kör ett återhållsamt ackompanjemang. Visst har jag en skön onsdag?


Denna bild passar bra. Dansande dimma i kvällens lugn. Ängarna här utanför förra sommaren.

Nu är samma som då fast förändrat.

2009-05-26 13:20:57 i Musik!

En av de miljoners saker som är så fint med musik är när man återupptäcker och återupplever och minns och saknar och funderar. När man sätter in då i nu och kommer fram till att det låter lika bra nu som då.

 
Nina Kinert. Har ni inte lyssnat på henne förut är det dags nu. Bild: http://eardrummer.files.wordpress.com/2008/06/1785.jpg

Lisebergs vara eller inte vara.

2009-05-26 10:06:02 i Allmänt

Nästa torsdag åker jag, Kristoffer och Patrik till Göteborg för att hälsa på Anders. Vi ska hinna med en massa saker och häromdagen hade jag en muntlig upplistning på aktiviteter inför Patrik varpå han skriker som ett barn:

Men Liseberg då!?

Jamen. Liseberg har man sett ex antal gånger. Dessutom mår man ju dåligt av karusellerna och sockervadden och de där gröna jättekaninerna som följer efter en på ett skrämmande nära avstånd.

Igår ringde Anders och då beklagade jag mig över Patriks vilja och då sa bara Anders:

Jamen, vill Patrik till Liseberg får vi ju ställa upp!

Tur det finns någon i den här släkten med empati. Dock betvivlar jag att attraktionerna är så spännande när man åker dem ensam för jag misstänker att jag, brorsan och Anders mest kommer att stå där och titta när Patrik åker. Jaja. Det går nog bra. Med tanke på att jag oftast hör till det lättövertalade släktet kommer det nog att sluta med att jag åkt allt innan dagen är slut och totalignorerat mitt illamående mot sockervadd, karuseller och gröna jättekaniner.

Nationaldagsfirande på Liseberg
Hjälp..

Vilhelminadagen!

2009-05-26 09:51:19 i Allmänt

Grattis alla Vilhelminor, idag har ni namnsdag! Jag med, eftersom jag heter Carolina Anna Vilhelmina. Tack för det!


Västervik, 2007.

Skogspromenad i Dalasjö.

2009-05-25 13:13:16 i Natur/friluftsnörderi


Skogen i Dalasjö ser på vissa ställen ut som en sagoskog!


Thimmie badade!


Och busade!


Just precis här har Ludvig sovit! Det var för två år sedan då vi allihopa skulle plocka lingon. Rätt som det var försvann Ludvig och var borta länge. Till slut började vi ropa och leta och då hittade vi honom här, sovandes i lugn och ro!



Förstår ni varför jag är så hemkär?


Bävern hade härjat helt fritt vid Dammbäcken och fällt så många träd så det nog räcker till ett bäverpalats. Vad nu ett sådant ska vara bra till. Det var inga sparsamma avverkningar han hade gjort i alla fall.



Pappa med kameran i högsta hugg!


Hemgång.

Till Anna!

2009-05-25 12:26:55 i Inredning


Visst gillar du detta? Äkta sjuttiotalstapeter i mormors tvättstuga!

Om en helg som kom och gick.

2009-05-24 19:37:07 i Allmänt


I torsdags åkte jag hem till Dalasjö. Emma kom och hämtade mig på busstationen och skjutsade hem mig till Dalasjö för kvällsfika! Lycka!



Fredagen var extremt lugn. Denna bild kan symbolisera dagen rätt bra. Jag satt/låg mest i uterummet och filosoferade, läste och lyssnade på radio.


Lite nytta gjorde jag också. Med betoning på lite.


Mamma målade hela helgen.


Pappa likaså.


Thimmie gick mest runt och bar på tofflor.


I uterummet hade mamma och pappa planterat physalis, citron och vindruva.


På fredagkväll tog jag, Thimmie och pappa en långpromenad i vår älskade Dalasjöskog. En fotarpromenad. Jag ska göra ett separat inlägg om det sen. Kanske imorgon.


På lördag umgicks jag med Emily. Vi gick till hennes häst Lindys grav. Graven var så fin. Lindy kunde inte haft en bättre ägare än Emily.


Vi gosade med ridklubbens föl Vilhelmina Surprise.


Och Nikki var söt som alltid. Hon hade fått jättemycket hår och några lockar i nacken, det är alltid lika roligt att träffa henne och se hur hon växer!

Jag åkte tillbaka till Umeå med Joel, Linnea och Erik. Skönt med sällskap och skönt att slippa bussen! Tack för det!

Hemlängtan.

2009-05-21 17:18:25 i Allmänt

Dagens låt: Sofia Karlsson - Hemlängtan


Bild: Dalasjö, juni 2008.

Om en timme åker jag hem!

Igår kom sommaren till Umeå!

2009-05-21 10:09:37 i Allmänt


Jag och denna underbara tösabit köpte årets första mjukglass på stan!



Vi satt och dinglade med våra ben. Sånt man gör om somrarna.


Jag försökte hålla god min trots att jag var rädd att trilla ned i älven!


Alex, den primadonnan, var minsann inte det minsta rädd!


Älskar denna bild!


Sedan gick vi hem över bron.


Men vi pausade då jag var tvungen att göra ett vår/sommarhopp som mest liknande en hiphop-pose.

Idag är det mulet. Men vad gör det när man nyss upplevt kvällar som igår?

Wild horses.

2009-05-20 12:43:15 i Allmänt

Idag tänker jag särskilt på Emily och Lindy.
Så därför: dagens låt: Wild horses - Natasha Bedingfield

Sisotowbell Lane.

2009-05-19 20:38:10 i Allmänt

Jag känner mig melankolisk ikväll. Gråbeige på något vis. Lyssnar på Joni Mitchells album "Song to a seagull" från 1968 och funderar på om jag ska skriva en rad på en påbörjad text.

Morfar.

2009-05-19 16:41:53 i Allmänt

Tänkte skriva lite om min morfar.

Morfar hette Eskil och växte upp i Fullsta bara cirka 200 meter från vår stuga. Han och mormor träffades när de var väldigt unga, runt 16 år. Morfars härkomst avslöjades av hans klingande dalmål. Morfar älskade att jaga och att fiska. Och så gillade han mat. Och vovvar. Och vi barnbarn hade aldrig långt till ett värmande knä när han var i närheten. Jag tyckte att morfar såg rätt läskig ut när jag var liten. Han hade kolsvart, tjockt hår, mörkbruna ögon och ett skägg som han behövde ansa morgon OCH kväll om han inte ville se ut som en sjörövare! Även fast han hade ett riktigt Strandbergs-temperament (jag har ärvt mitt temperament av morfar!) var han avgrundsdjupt snäll och rättvis. Mamma har berättat att hon och hennes syskon Roger och Håkan alltid fick dela rättvist på allt. På millimetern. Rätt skulle vara rätt.

På vårvintrarna brukade vi alltid hyra rum i Kultsjöluspen (Vilhelminafjällen) och vara där och fiska, umgås, gå på tur och köra skoter. Morfar lärde mig hur man bäst skulle dra upp den största rödingen och hur man fick den starkaste brännan av alla på hela fjället (jag som litet barn blev mest rödbrun och fräkning, men morfar blev brun som en pepparkaka!).
När morfar gick bort åkte vi aldrig mer till Kultsjöluspen. Det blev aldrig samma sak utan honom. Han var flockledaren.

Jag minns väl den dagen morfar gick bort. Jag var hos min granne och barndomsvän Lena och lekte. Mamma ringde till Lenas mamma Marianne, eller om hon kom över och hämtade mig, det minns jag inte. Jag satt på vår träsoffa i hallen med överdragsbyxor och mössa neddragen över pannan och tittade på mamma som berättade att morfar dött. Han hade fått en hjärtinfarkt ute i skogen. Mitt under älgpasset dog han. Oliver fick aldrig träffa sin farfar. Det är det jag brukar tänka mest på. Morfar dog den 22 oktober 1995. Vi samlades alla i Näsåker och åkte iväg till morfars jaktpass där vi dekorerade med kvistar, kottar och fruset lingonris.


Den här lilla filuren ligger i hallen i Mormors hus. Den påminner oss om morfar.


Morfar ute i skogen!


En av morfars jakttroféer!

Vänskap.

2009-05-18 20:38:50 i Allmänt

Vänskap är bland det vackraste som finns. Idamari var nyss här och när man träffar vänner som hon blir man verkligen påmind hur lyckligt lottad man är.


Min födelsedag 24 april, 2009.

Karaktärsskapande 2.

2009-05-18 14:02:25 i Texter/dikter

För en tid sedan skrev jag ett karaktärsutkast.

Line är 23 år och samlar på saker ingen annan vill ha. Hon bor Väst på stan i ett rosa trähus från sekelskiftet 1800-1900. Rummet på 26 kvadrat hyr hon av Elsa, 96 år och halvsenil. Line börjar varje dag med att lyssna på Ane Brun. Hon lyssnar på Ane Brun när hon klär på sig och äter frukost. Hon äter samma frukost varje dag. Hårdbröd och saltgurka. Till det dricker hon minst en liter kamomillte med onödigt mycket honong i. Honungen är egentligen inte särskild god tycker hon, men hon blev helt mot sin vilja charmad av en kille på Ica Gourmet som tipsade henne om den sorten och då kunde hon inte låta bli att köpa den. Line vet att hennes frukost är aningens näringsfattig men tycker att det finns andra saker att ägna åt sig än att äta efter tallriksmodellen. Det tar exakt 53 minuter för Line att gå till universitetet. Detta för att hon stannar så fort hon ser något hon vill ha i ett fönster. Line har blivit dömd för hemfridsbrott en gång, men hon blev friad då hennes advokat lyckades övertala domaren att husägaren i målet var onödigt rättslig av sig och att Line bara är ovanligt nyfiken. "Folk måste väl få kika in i ett fönster" menade han och försatte därmed Line i fortsatt fönstertittning.

Line studerar Nordisk kvinnolitteraturhistoria vid Institutionen för litteraturvetenskap. Line läser egentligen inte så mycket, men hon måste ha något att göra för att få dagarna att gå. Hon har länge funderat på att åka ut och resa, men är alltför beroende av vardagen med Ane Brun, Elsa, kamomillte och halvgjorda studier. Line vet att folk tycker att hon är konstig vilket lett till att hon satt i system att utveckla hennes provokativa personlighet ytterligare. Det har blivit lite av hennes personlighet. Underlig, provokativ och sparsam med sociala interaktioner.

Ibland går Line ut och går mitt i natten. Det händer att hon möter en man med en halvtjock, strävhårig tax. * De pratar aldrig. De bara nickar åt varandra som ett slags bekräftande på deras ensamhet. Promenader, saker och Ane brun är det som Line värdesätter. Allt annat kan dra åt helvete, tycker hon. Line hatar ganska många saker. Helt utan anledning. Hon vet att hon överdriver och att hon bör ha en anledning att känna allt detta hat, men hon  gillar inte att ha anledningar. Line tycker inte om att analysera, problematisera och analysera. Då hatar hon istället. Det är lättare.

Lines rum består av ett överflöd av saker och det ständiga kaoset ligger som en tung suck över rummet. Trots detta hittar alltid Line det hon behöver. Rummet är kvavt eftersom Line aldrig vädrar. Hon hatar fågelkvitter. På väggarna sitter planscher på gamla filmer. Hennes favoritfilm är "Ensamble c'est tout". Hon har ägnat 36 timmar och 41 minuter åt den filmen. Line älskar att klocka saker och skriver maniskt upp tider i en vinröd anteckningsbok som hon snott från ett bord i Röda rummet på UB. Line gillar tiden. Den är konstant. Sekunderna slår alltid. Minuterna passerar. Timmarna går. Line hatar inte tiden. Hon identifierar sig med den.

* Mannen och taxen är såklart Sune och Nils!


Jag tänker mig att hon ser ut som huvudrollsinnehavaren i "Ensemble c´est tout". Mörkhårig, frostbitna kinder och svåråtkomlig. Bild: www.filmfest.se

Måndag, dialekt och balkongsol.

2009-05-18 13:06:41 i Allmänt

Härligt med diskussion kring trädmysteriet! Jag tror på Linneas eller mammas teori om tromber eller snö.
Är nyss hemkommen från träning och en tre timmar lång föreläsning. Det är så inspirerande att lyssna på föreläsare som brinner för sin grej! Mer sånt! Nu är min plan att surfa runt lite, blogga och därefter ska jag inta balkongen för att sola och läsa på inför uppsatsen och kanske få inspiration till att välja ämne! Ikväll kommer Idamari. Hon ska intervjua Patrik om fotbollsspelandet och jag ska ge henne en stor och stark kopp kaffe! Det vet jag att hon gillar!

Förresten. Idag när jag cyklade hem från skolan ringde jag till min farbror Anders. Mitt i en mening avbryter han mig och säger:

- Du får inte låta Umeådialekten ta över din dialekt!

Hjälp. Jag vill ha kvar min dialekt. Det känns inte kul att den försvinner. En i kören tycker att jag pratar som Malin Moström, men det kan jag inte hålla med om. Men Umeå har påverkat min dialekt, det håller jag med om. Men nu i helgen kommer jag hem och då ska jag bre på med Dalasjöbondska så gott jag kan, för jag vet att den dialekten sitter närmast hjärteroten. Beviset är en anekdot från Göteborg då jag, då snart tre år, står i Anders hall och trängs på väg ut och skriker:

- AKT DÄ!

Vilket på utjämnad dialekt betyder "Akta dig".

Förresten 2. Dagens låt: Det funkar - Vacker. En av de få låtar som blandar vardagsromantik och sommar och frihet och fräknar, avklippta shorts och kärlek på ett bra sätt. Lyssna på den. http://www.youtube.com/watch?v=fpBMkXJVIbo

Söndagar man minns.

2009-05-17 21:13:12 i Träning

Vi käkade middag hos Göran och Elisabeth idag och när vi hade ätit kom Elisabeth på att vi kunde springa till Nolia för att titta på Patriks fotbollsmatch. Det var så himla skönt! Bra löpsällskap, utslagna björkar, strålande (och varm!) vårsol och mycket energi i kroppen! Stig, Berit och Ann-Marie var också där och tittade (Torsten var hemma) och Stig visade oss sina specialglasögon. Han fick ju två hjärnblödningar i julas vilket försämrade hans syn. Jag provade glasögonen och kikade ut över fotbollsplanen och sa:

- De förstorar ju ingenting, men de förnärmar!

Dagens felsägning. Och jag ska bli svensklärare.

Nyss kom Patrik in genom dörren (efter att ha pratat lite med igelkottarna på gården, vi har jättemånga igelkottar här!) och visade mig sitt sår. Han har inte direkt skött det så bra och jag har inte hjälpt honom. Mamma kommer att brinna av.


Hjälp mig att lösa mysteriet med de avbrutna träden!

2009-05-17 14:54:23 i Allmänt

Igår på eftermiddagen åkte jag och Patrik ut till stugan för att grilla med Göran och Elisabeth och bara ta det lugnt.


Titta hur fågelskrämmorna har stått och kramats hela vintern!


Japp var lite ledsen eftersom han var blöt och inte fick komma in.


Vi gick en promenad..


och Elisabeth visade oss en märklig sak. Väldigt många träd var avbrutna på mitten.


Så här såg de ut! Flera hundra meter av vägen kantades av dessa avbrutna träd. Först trodde jag att det var ett busstreck av uttråkade barn, men efter att vi sett flera 100 sargade träd insåg vi att så inte var fallet. Min teori var att de som äger marken kanske tänkt avverka och varit stressade och gått runt och knäck träden som senare ska fällas, men varför inte märka upp dem med penna eller band istället? Och jag, som ju faktiskt har vistats mycket i skog, vet att inte ens dårar väljer att gallra på det där idiotiska sättet. Det fanns ingen som helst gallringslogik och jag blev irriterad av att träden var förstörda.


Här slås dock min gallringsteori i spillror av att en tall är bruten fyra meter upp från marken. Ingen människa är så lång. Flera tallar som nådde 7-8 meter över marken var avbrutna på mitten. Det är så konstigt. Ni kanske tycker att vi är knepiga som filosoferar över sånt här en lördagkväll mitt i skogen, men jag kan inte låta bli att grubbla på det. Vad tror ni? Vi startar en diskussion vettja!

Är bananerna på Maxi bara för barn?

2009-05-16 14:20:08 i Allmänt

Jag kom just hem efter att ha hjälpt Sabina att handla på Maxi. Jag hann inte äta någon lunch mellan Bodybalance-passet och handlingen eftersom jag cyklade direkt till Sabina så jag var så hungrig när vi kom till Maxi. Sabina sa att jag skulle ta en banan från en korg som egentligen bara barn får göra, men vi trotsade Maxi-regeln och åt banan och när personalen tittade misstänksamt på oss låtsades jag mata Olivia med banan som nöjt smaskade på i vagnen. Nöden har ingen lag!

Vårkonsert i Stadskyrkan.

2009-05-15 22:11:14 i Musik!


Världens bästa kördirigent Ola! Han var helt svettig efter konserten efter att han dirigerat.


Vi skulle behöva fler killar till vår kör. I nuläget är herrarna runt 12 stycken. Vi är betydligt fler tjejer som ni kan se. Jag har börjat min övertalningsprocess till Patrik. Patriks ögon lyste när vi sjöng "Rövarsången" ur Ronja Rövardotter som extranummer, han är ett riktigt Astrid Lindgren-freak. Ser ni förresten att vi hade färgglatt som färgtema?


Haha! Jag skrattade när jag såg den här bilden! Här syns det verkligen hur mycket jag älskar att sjunga!

Tack till alla som kom! Det känns så fint att jag har en extrafamilj med Patriks familj.
Och tack till Göran och Elisabeth som ansträngde sig så mycket för att få fina bilder, det är inte lätt att fota i en kyrka ska ni veta!

You're with me

2009-05-14 21:27:18 i Allmänt

Idag hade både jag och Patrik inläsningsdag och är man effektiv så kan man göra bort plugget snabbt för att göra annat sedan. Som idag tillexempel. Vi åkte ut till Västervik, till Patriks familjs stuga och hade en lugn och skön torsdag.


De enda blommorna som blommade var dessa blåsippor som faktiskt kommer från vår stuga i Dalarna! Men snart kommer alla blommor att blomma och då förvandlas Västervik till ett blomsterparadis för jag vet inget ställe som blommar så mycket och med så många färger som Västervik!


Jag fick med Patrik på en skogspromenad och det händer inte ofta ska ni veta! Vi lånade också Japp som sällskap som tyckte att det var skönt att komma bort från stan.


Utsiktsplatsen! Patrik har haft Beatlesfrisyr några veckor nu och imorgon ska han klippa sig. Imorse när jag hjälpte honom att boka tid på Hårizonts hemsida var han noga med att inte få klipptid hos en viss tjej eftersom de haft någon typ av discoromans i åttan.


På hemvägen körde vi förbi Grubbe och hälsade på Ann-Marie och Thorsten och här visar Ann-Marie stolt upp sina blommor!

Dagens låt: Marit Bergman - You're with me

Konsten att göra allt annat än att plugga.

2009-05-13 15:13:33 i Studentlivet

Nu är klockan 15.04 och jag har bara läst cirka 20 sidor. Jag gör en massa annat istället. Som bodypump med Alexandra på IKSU, spela gitarr, sjunga, kolla körlåtarna en sista gång, skriva, sitta och söka Astrid Lindgren-klipp på You Tube.. men nu! Nu måste jag plugga! Jag läser om politik och makt i skolans organisation och hur gymnasieskolorna mer och mer går till att vara vinstdrivande företag än utbildningsplatser. Ännu ett område jag skulle vilja forska inom!

Dagens låt: Lisa Ekdahl - Främmande fågel.


Bild: Universitetet, ck2, februari 2009.

PÅ med filosofminen och så kör vi igång! Nu ska jag läsa till ögonen blöder (eller till Sabina ringer så jag kan gå en promenad med henne och ta en paus från studierna!)

Spenatsoppa och farmor och farfars gamla Rörstrandsporslin.

2009-05-13 15:00:40 i Recept



Min vän Ida hyllar alltid spenatsoppa och äter det alltid när hennes sambo Erik är bortrest och igår slog jag och Patrik till och lagade soppan med ägg och bröd till.
Recept hittar ni på tasteline.se

Jag kommer aldrig att sluta älska detta.

2009-05-13 14:48:43 i Musik!

http://www.youtube.com/watch?v=eL88IXUei94&feature=related

Jag måste göra denna film som  musikal med mina framtida elever någongång! (Det gäller bara att ha basar som kan ösa på!).

O, Brother where art thou?

2009-05-12 13:10:58 i Allmänt

Jag minns det så väl. Det var i tvåan på gymnasiet. Det var torsdagseftermiddag. Det regnade. Vi hade haft ensemble och jag var på bra humör. Jag och mina klasskompisar släntrade in i vårt svenskaklassrum där Urban, vår underbare lärare i svenska, kulturhistoria, historia och även min projektarbeteshandledare, satt på en bänk med glasögonen på näsan och det mörka, krulliga håret dansande runt huvudet.

Hej! sa han på klingande dalmål, idag ska vi titta på en av mina absoluta favoritfilmer och sedan ska ni få i uppgift att analysera den!

Ni som inte sett filmen "O, brother where art thou" måste göra det snarast möjligt. Det är en av mina favoritfilmer (möjligen att "Into the wild" är  snäppet bättre). Jag satt som förstenad vid min bänk och efteråt skrev jag och skrev och skrev. Filmen har jag sett säkert 5 gånger och varje gång upptäcker jag en ny metafor eller ett nytt budskap. Filmen är oerhört välgjord och jag älskar mystiken och det ständigt flimrande dammet som ligger som ett täcke över hela dramat.

Se den, snälla ni, se den. Om ni inte orkar/har tid/inte vill lägga ned några timmar på denna film kan ni åtminstone titta på detta klipp. http://www.youtube.com/watch?v=krwywj_gIjk&feature=related Klockrent. Åh, vad mina framtida elever ska få se denna film. Om och om igen. (Jag kanske slänger in andra filmer emellan åt också. Men först ska jag läsa boken "Och så såg vi en film" som handlar om att man som lärare måste veta varför man tittar på film med elever. Man måste alltid ha en tanke med allt man gör, även när man tittar på film.)

Förresten. Urban är en av de största anledningarna till varför jag vill bli gymnasielärare. Människor som inspirerar fascinerar mig.

Vilda dirigenter och sköna tisdagar.

2009-05-12 12:42:25 i Allmänt

Igårkväll var jag alldeles matt när jag kom hem. Vi repade i 2 timmar och drygt 40 minuter. Ola (vår dirigent) var helt vild. Vi fick aldrig sitta och vi fick heller knappt någon fikarast, (jag misstänker att han börjar bli nervös inför fredagen!) Men vi startade upp körrepet med 20 minuter massage och uppvärmning. Hade vi inte gjort det hade jag halvdött och det hade inte varit kul. Patrik var i alla fall söt efter att vi kvällsfikat.

- Okej. Nu städar jag upp lite i köket och så kan du ju borsta tänderna och så och sen möts vi i sängen på en kvart!

Idag har jag en skön dag. Jag startade upp den med frukost, plugg och terränglöpning. Nu ska jag tvätta lite, städa, spela gitarr, förbereda och läsa inför seminariet på fredag och ikväll ska jag umgås med mina älskade vänner Ida och Jessica!

Regnig vårskog och valpmagar.

2009-05-11 14:38:03 i Allmänt

När jag cyklade hem från mitt jobb igår var det trolskt i det lilla skogspartiet. Regnbågen gick ned bortanför skogskrönet, de sista regndropparna dunstade bort från gräset och granbarren luktade så där gott som de bara gör när regnet har sköljt av dem dagens sol och vind. MM. Jag älskar vårregn. Jag älskar lukten av vårregn. Den lukten kan bara mäta sig med lukten av valpmagar!


Naturen är oslagbar. Nu talar jag (skriver) som ett riktigt freak, men jag är en riktig naturnörd, det vet ni ju.
Nämforsen, Näsåker.

Idag har jag lekt sjuksköterska.

2009-05-10 14:08:52 i


Detta härliga skrapsår kom Patrik hem med efter att ha spelat fotbollsmatch på grus.

Jag tvingade honom att sitta stilla så jag fick torka rent med sårdesinfektion. Jag hatar sårdesinfektion. Det gör alla. Det svider och man måste härda. Men jag vet efter alla sår jag fått att desinfektionen minskar ärrbildningen och det viktigaste: tar bort smutset. Nu ska jag kika igenom mitt arbete en sista gång och sen ska jag cykla iväg till jobbet och jobba kväll!

Last night in black & white.

2009-05-10 13:52:40 i Allmänt

Igår hade Sabina 26-års fest och den blev riktigt lyckad!


Jag fick låna en jättefin klänning av Sabina!


Singstar. Johanna och Katarina.


Spicegirls, hahahaha! Klockrent! Snacka om 90-talsflashback!


Erika flexar!


Jag och Johanna dansar! Jag dansade så mycket igår så jag har typ träningsvärk i nacken. Insane.


Tåget!


Och så kom min älskade Patrik dit och jag åt upp resterna av min och Sabinas middag (kött klockan 01.30 är en höjdare!)  eftersom jag var hungrig och sen skjutsade Patrik hem mig.


Erika fixade mitt hår. Tack för det!

Bring it on.

2009-05-09 15:53:47 i Musik!

Och så spelades just Katie Melua i min playlist och jag fick en akut flashback till frost, halsdukar, frågetecken, onda magar, samtal och ouppdrucken varm choklad.

Hetsdag.

2009-05-09 15:46:24 i Allmänt

Imorse var jag på världens roligaste spinningpass! Det var ett nostalgipass från 1998! Då var jag 11 år och gick i femman. Efter passet lånade jag och Sabina Basses bil för att handla inför kvällen då Sabina ska ha födelsedagsfest. Jag höll på att dö av energibrist då det dröjde två och en halvtimme efter passet innan jag käkade. Inte bra. Men nu har jag i alla fall hunnit med både lunch och mellanmål. Ska snart gå till Sabina där jag ska få mat! Skönt för mig och bra också då Patrik har match och då jag avskyr att äta själv passar det ju kanonbra. I eftermiddag har jag pluggat. Har skrivit klart min analys av mitt konflikthanteringssamtal, men jag ska titta igenom det imorgon också innan jobbet för att se om jag kan skriva några rader till alternativt ta bort överflödig text. En text måste vila innan man gör den sista kollen. Det har jag lärt mig.

Skräddarbo.

2009-05-08 16:12:47 i Inredning

Min mormor har en syster som kallas Lillan (jag vet knappt vad hon heter på riktigt, Gunborg eller Gunvor tror jag?) som är över 80 år gammal och bor i ett gammalt hus långt ute på landsbygden i södra Dalarna. Hon bor granne med tuppar, hönor, ormar, getter, kor, hästar, traktorer och några få enstaka människor. Hennes bästa vänner är fåglarna, hennes vilda katter som bara hon kan prata med och klappa och så har hon såklart Hugge. En huggorm. Hugge bor i Lillans bod och brukar ibland komma fram under varma sommardagar för att sola sig på en sten. Jag har aldrig sett Hugge, men Lillan brukar prata med honom när de ses. Lillan kan allt om naturen, hon är som en kvinnlig variant av Mitt i naturens Martin Emtenäs. Visare, klokare, äldre. Nu när jag var nere i stugan under Valborgshelgen passade jag på att göra ett hemma-hos-reportage hos Lillan.


Lillan har en fantastisk, vildvuxen trädgård med hur många äppelträd som helst.


Där bor Hugge!




Lillan klarar allt själv. Men hon brukar få hjälp med snöskottningen av sin granne.




Lillan visar och berättar om sina växter

Lillan har många pyssliga saker i huset och i trädgården och här en en termometer med nyckelpigor och änglar på.




Här är vardagsrummet med kakelugn, vackra, breda golvblankor, yllefiltaroch medaljongtapeter.




På bordet ligger gästböcker där vi fått kladda, sudda, skriva, och hälsa saker i.


Köket.


Kvällssol, pelargoner och rutiga gardiner. Det blir inte mer lantligt än så här.


På Lillans inredda vind finns många roliga saker.



Bland annat flaggor från massor med länder. Jamaica, Panama, Puerto Rico m.fl.  Lillan har varit ute till sjöss väldigt mycket i sin yrkesverksamma tid och hon har världens bästa koll på olika geografiska frågor. Politiska och ekonomiska också för den delen. Lillan kan mycket om lite av varje.




Fornby är Momor och Lillans och deras syskons hemby.


Gästrummet.


Lillans hus är rätt kallt. Därför har hon nu införskaffat en jättetoffel innehållandes flera mindre ulltofflor som man kan låna när man vistas i hennes hus. Något för dig Anders? Min farbror Anders har varit i Lillans hus en enda gång. "Aldrig mer" säger han. Enligt honom höll han på att frysa ihjäl.




Dalahästar. Den där svarta längst ut vet jag ej vad det är för något. En dalako kanske. Eller en halshuggen, tjock dalahäst? Kanske Hugge har varit i farten.


I Lillans kök hänger det hårdbröd i taket. Jag vill inte ens tänka på hur dammiga de ska vara. Och hur äckligt de ska smaka. Men det är fint med bröd hängande i taket!

Afro power dance.

2009-05-08 15:21:43 i Träning

I förmiddags var jag en sväng till Afrika. Jag sprang på slätten, virvlade runt med de enstaka träden, gick på lejonjakt, gjorde solhälsningen, skyddade mig från lejon, smög på lejon och dansade runt som en galen fågel.



Nu lyssnar jag på Helene Sjöholm och skriver ut mitt konflikthanteringssamtal.

Körsångens mörka sidor.

2009-05-07 20:34:16 i Musik!

Kvällens extrarep med kören inför konserten gick sådär. Ibland kändes det kanon och ibland som att jag inte borde pyssla med sång utan med något helt annat. Jag hatar när rep innan konserter är ojämna. Det gör mig spattig. Mer än vanligt. Jag hoppas i alla fall att ni (ni som kan!) kommer och tittar på mig och min kör nästa fredag i Stadskyrkan klockan 19.00! Hoppas att det låter bra och som det ska då i alla fall. Det är huvudsaken.

Pink running.

2009-05-07 15:44:51 i Träning

Lovade ju att visa bilder på mina nya löparskor och min nya löparjacka!




Alla bilder är tagna i Fullsta, Dalarna nu i maj.

Skorna är riktigt sköna. Stadiga, mjuka och med extra pronationsstöd. Jackan är också skön och väldigt, väldigt rosa. Jag känner mig lite som en karamell i den. Mormor tyckte dock att den där fickan på ryggen var lite onödig.

Konflikthantering och att vilja läsa tusen saker samtidigt.

2009-05-07 14:42:07 i Studentlivet

I måndags började jag en kurs som heter "Makt och pedagogisk verksamhet". I tisdags var vi på skolan hela dagen för att sitta i studios och filma oss själva hur vi gör när vi hanterar en konflikt. Meningen är nu att vi med hjälp av teoretisk kurslitteratur ska analysera det vi gör bra och det vi behöver bli bättre på. Detta borde alla utbildningar få göra! Det är oerhört lärorikt och detta är ett av alla miljoners ämnen jag skulle vilja forska i om jag fick möjlighet!

Idag träffade jag Rickard som jag läste Ck2 med. Han läser "Lärande för hållbar utveckling". Kursen som jag egentligen hade tänkt att läsa istället för MPV, men jag ändrade ju mig i sista stund. Jag önskar att man kunde läsa tusen saker. Ibland brukar jag bläddra i kurskatalogen bara för skojs skull och det slutar alltid med att jag inser att jag kommer bli över 40 år innan jag skulle vara klar med allt jag vill göra. Rickard berättade att de hade varit ute i skogen igår för att diskutera hur man kan använda naturen i undervisningen och imorgon ska de till en bondgård - ni ser - den kursen är ju också något för mig!

Dagens låt: Jason Mraz - Plane (bara för att den är så mycket förut. Jag känner för förut idag).

Appropå studentlivet. Patrik gör praktik på NUS i veckan och en dag kom han hem helt överförtjust:

- Carro! Du ska se mig på sjukhuset! Jag har vita kläder och ser ut som de i Scrubs!

Recension Maia Hirasawa.

2009-05-06 22:53:42 i Musik!

Maia Hirasawa. In kommer hon på scenen i en grön klänning skapad av en icke så känd designer (som nog snart bör få sitt genombrott). Resten av det sex man starka bandet bar gråvita kostymer och klänningar och min spontana reaktion var att Maia såg ut som någon ur Alice i Underlandet, Patrik tyckte att hon såg ut som en gräshoppa. Typiskt honom. Han är inte den som målar in beskrivningar i långa ord och svävande uttryck - vilket jag alltid gör - utan han är rakt på sak. Konserten var enastående, men jag måste tyvärr kalla den drygt 200 personer stora publiken som ett publiksvek. Var befann sig alla? I och för sig är Maia inte superkänd, men hon förtjänar än dock all uppmärksamhet hon kan få.

Jag vill beskriva Maias musik som symfonisk pop blandat med några jazziga blåsinstrument, rockiga bluesinfluenser samt hjärtskärande (på ett positivt sätt) cellospel tillsammans med ett eminent pianospel. För spela, det kan Maia. Hon spelar slarvigt men pedantiskt. Den kombinationen finns inte, det vet jag, men det här är min recension och jag hittar på den. Hon spelar ruffigt och rått, men samtidigt mjukt och genomtänkt och alla toner passar in i varandra och bandet kompar henne synnerligen tight.

På klarinett, percussion, gitarr, sång och altsax spelar en kille som liknar Gustav Skarsgård. Patrik fascinerades av honom eftersom han ständigt gick från lojt kompandes på en tamburin till att vilda totalt med gitarren.

Maia är vacker. Hon har anlag från Japan och hennes små, bruna ögon fångar mig och säkerligen den resterande publikskaran också och när hon berättar om låtarna, och om vilka som är extra speciella, får hon en extra mörk nyans av de mörkt bruna ögonen som för att berätta för oss att stunden är speciell. Hela konserten är speciell och jag vill särskilt tacka min underbara Patrik för den här kvällen!

Ps: Två timmar innan konserten tittade jag på konsertbiljetterna och insåg att Maia hade ett förband. Josefine Lindstrand. Hon spelade piano som en gudinna och jag längtar nu om möjligt ännu mer till min dröm om en flygel i en sal i ett stort hus går i uppfyllelse. Man märkte att Josefine var skolad då hon använde röstens alla nyanser och liksom hoppade mellan att svagt visksjunga till att våldsamt, men proffsigt, öppna alla röstens resurser för att låta rösten rusa ut över oss i publiken.


Maia Hirasawa!

2009-05-06 14:06:08 i Musik!

Ikväll ska jag och Patrik på konsert! När jag fyllde år fick jag konsertbiljetter av Patrik till Maia Hirasawa. Han känner mig väl, min pojkvän. Vet ni inte vem det är är det dags att upptäcka henne: www.myspace.com/maiahirasawa Maias musik betyder väldigt mycket för mig än fast jag bara lyssnat på henne i ett och ett halvt år. Recension av kvällens konsert skriver jag imorgon!


Bild: www.nojesguiden.se

Dalarna part two.

2009-05-06 12:35:55 i Allmänt


Vi drog iväg på en spring/cykelrunda runt i byn och mamma guidade oss som vanligt med några historiska berättelser här och var. Tänk att broarna såg ut såhär förr i världen. Fastkilade stenar som höll upp både stora hästekipage och små springande barnsben. Något för folklivsforskaren Job att gräva i.


Mamma.


Förstår ni nu varför jag älskar att springa i Fullsta?






En av hästarna som bor i vår by hade fått föl! Jag och mamma stod säker och åade i 20 minuter. Föl är det sötaste som finns! Långa, vingliga ben, ullig päls, nyfikna ögon och en kort liten stubbig svans.


I vår bod hänger några flytvästar sen vi var barn. Jag upptäckte ett getingbo och sa till mormor:
"Mormor, det är ett getingbo i boden!"
"Jamen, har du tagit bort det då?"
"Nej! Jag ska fota det först!"

Så talar en riktigt fotoman.



Det blev en liten typ av dispyt mellan mormor och pappa när vi skulle sätta upp fågelholkarna för sommarens fåglar.
Pappa hävdade att holken skulle sitta mot norr eftersom han inte ville att det skulle bli för varmt för fågelungarna. Mormor sa att holken skulle sitta mot syd. När mormors syster Lillan (fågelexperten) kom frågade vi henne och hon sa att holkar ska sitta antingen mot öst eller väst. Nu vet man det.



Fina mormor.


På fredagkväll kom mammas kusin Åsa, min tremänning Frida och hennes pojkvän Simon. Med sig hade de hunden Lindberg (ja, han heter så!) som kan skymtas i bakgrunden.


Man kan inte tro att Thimmie är 10 år när hon vinner dragkamper med små, men starka hundar.


Jag luktar på ett bergskörsbärsträd.




Mamma och Japansk Magnolia.


Och så åkte vi såklart till vår favoritloppis som är i en stor lada. Farbrorn som har loppisen ser ut som en liten tomte och jag misstänker att han bor på loftet av ladan. Jag köpte en lergryta. En sån måste man ha.


Det fanns jättemånga fina burkar!



Vi hade fint väder hela tiden och väderpojken var glad.


Men vad tittar han egentligen på?


Jag och Thimmie myste på gräsmattan.


Med några nummer av "Gård och torp".

Valborg i mitt älskade Dalarna.

2009-05-05 22:07:36 i Allmänt

I onsdags åkte jag, mamma, pappa, Ludvig och Thimmie till Näsåker för att på torsdagen åka till stugan i Fullsta, södra Dalarna, tillsammans med mormor.


Åsa hade fina rosetter sen senaste tävlingen på väggen!


Jag var såklart tvungen att testa Olivers cykel!


Oliver var dock bättre på att trixa än vad jag var.



Och så spelade vi den traditionsenliga Valborgsfotbollsmatchen. Närkamp mellan mig och lillebror.




På torsdagsmorgonen var det då dags att åka till Dalarna och eftersom vi gjort det minst 84729 gånger har vår kartbok en hel massa markeringar om var i Mellansveriges kustland de bästa (och sämsta) rastplatserna ligger. Vi brukar stanna i Gnarp. Än fast alla hatar det stället. Vår familj är lite sådär. När vi var små sa mamma att vi skulle fika i Gnarp varpå Kristoffer, då 10 år, utbrister med panik i sin gälla barnröst "Men jag vill inte fika på något himla ställe som heter Knark!". Så Gnarp är Knark för mig.


Thimmie är världens bästa reshund. Hon väntar till man säger "Varsågod" innan hon hoppar ur bilen, hon dricker vatten på flaska i sin rosa skål var som helst, närsomhelst. Och det bästa är att hon kissar på första bästa lilla gräsplätt. Hon är inte direkt någon hund som behöver en kvart på sig att göra sina behov. Alla våra hundar har förresten haft de där rosa skålarna.


Men bäst tycker hon förstås om när hon får springa fritt ute på vischan, ligga och halvslumra på gräsmattan och gnaga på vedträn (mest gillar hon de hon knyckt själv från vedkorgen).


Jag, mamma, Thimmie och mormor åkte i vår bil och pappa och Ludvig åkte mormors bil. Vi damer hade med oss en korg med kiwi och då jag insåg att vi varken hade knivar att dela frukten med eller skedar att äta dem med sa bara mormor: Det fixar jag, jag tar fram kniven! Sen plockade hon fram en fickkniv ur handväskan, ni kan skåda den på denna bild!


Såhär glad var jag av att vara framme!


Vårblommorna blommade för fullt!




Jag lägger upp de resterande bilderna imorgon. Tänkte att ni kanske vill vila er lite nu av denna bildkaskad.

Måndag och tusen bollar i luften.

2009-05-04 19:34:44 i Allmänt

Idag hade jag ju tänkt skriva om helgen och visa er bilder. Men jag har inte haft en lugn stund på hela dagen (förutom dessa fem minuter innan Patrik snart skriker att vi måste fara!). På förmiddagen hade jag kursintroduktion till "Makt och pedagogisk verksamhet" och efter det kopierade jag och några kursare upp böcker så vi nog skulle få fängelse ifall vi blev påkomna. Sedan bjöd Sabina mig på lunch och efter det gick vi en promenad. Alldeles nyss kom jag hem från körrepet där vi övade ingång och nyanser. Nu ska jag och Patrik åka till Fredrik och hjälpa honom att flytta till den nya lägenheten och sedan ska vi handla. Imorgon, imorgon kära läsare, då viger jag kvällen till blogguppdatering deluxe. Sanna mina ord.

Att komma hem är som att resa i tiden.

2009-05-03 21:52:41 i Allmänt

Nu är jag hemma efter en hel dag i bil och buss. Imorgon kommer jag att ha en dödlig överskottsenergi på kursintroduktionen. Nu ska jag fika och umgås med världens bästa Patrik. Mer text och framförallt mycket bilder får ni imorgon.

Ps: Vi var utan tv i stugan och pappas dator kopplade inte upp sig mot det trådlåsa nätet, men jag måste erkänna att jag tyckte att det var skönt. Jag är nog lite av en urtidsmänniska ändå. Det är nog alla. Längst inne i hjärteroten. Vi klarar oss bra utan medial påverkan. Ds.

Sov gott!