Jag heter Carolina och bor i Dalasjö, en by i Västerbotten, tillsammans med min sambo Christoffer, vår son Vidar som föddes i januari 2016, jämthundarna Jax och Major och ett gäng hönor samt en tupp. Jag arbetar som gymnasielärare och tycker om hundar, att prata jättefort, sjunga, skratta, träna, friluftsnörda och hitta på nya projekt. Just det: jag gillar Tove Jansson väldigt mycket också. Och att läsa och skriva.

Skräddarbo.

2009-05-08 16:12:47 i Inredning

Min mormor har en syster som kallas Lillan (jag vet knappt vad hon heter på riktigt, Gunborg eller Gunvor tror jag?) som är över 80 år gammal och bor i ett gammalt hus långt ute på landsbygden i södra Dalarna. Hon bor granne med tuppar, hönor, ormar, getter, kor, hästar, traktorer och några få enstaka människor. Hennes bästa vänner är fåglarna, hennes vilda katter som bara hon kan prata med och klappa och så har hon såklart Hugge. En huggorm. Hugge bor i Lillans bod och brukar ibland komma fram under varma sommardagar för att sola sig på en sten. Jag har aldrig sett Hugge, men Lillan brukar prata med honom när de ses. Lillan kan allt om naturen, hon är som en kvinnlig variant av Mitt i naturens Martin Emtenäs. Visare, klokare, äldre. Nu när jag var nere i stugan under Valborgshelgen passade jag på att göra ett hemma-hos-reportage hos Lillan.


Lillan har en fantastisk, vildvuxen trädgård med hur många äppelträd som helst.


Där bor Hugge!




Lillan klarar allt själv. Men hon brukar få hjälp med snöskottningen av sin granne.




Lillan visar och berättar om sina växter

Lillan har många pyssliga saker i huset och i trädgården och här en en termometer med nyckelpigor och änglar på.




Här är vardagsrummet med kakelugn, vackra, breda golvblankor, yllefiltaroch medaljongtapeter.




På bordet ligger gästböcker där vi fått kladda, sudda, skriva, och hälsa saker i.


Köket.


Kvällssol, pelargoner och rutiga gardiner. Det blir inte mer lantligt än så här.


På Lillans inredda vind finns många roliga saker.



Bland annat flaggor från massor med länder. Jamaica, Panama, Puerto Rico m.fl.  Lillan har varit ute till sjöss väldigt mycket i sin yrkesverksamma tid och hon har världens bästa koll på olika geografiska frågor. Politiska och ekonomiska också för den delen. Lillan kan mycket om lite av varje.




Fornby är Momor och Lillans och deras syskons hemby.


Gästrummet.


Lillans hus är rätt kallt. Därför har hon nu införskaffat en jättetoffel innehållandes flera mindre ulltofflor som man kan låna när man vistas i hennes hus. Något för dig Anders? Min farbror Anders har varit i Lillans hus en enda gång. "Aldrig mer" säger han. Enligt honom höll han på att frysa ihjäl.




Dalahästar. Den där svarta längst ut vet jag ej vad det är för något. En dalako kanske. Eller en halshuggen, tjock dalahäst? Kanske Hugge har varit i farten.


I Lillans kök hänger det hårdbröd i taket. Jag vill inte ens tänka på hur dammiga de ska vara. Och hur äckligt de ska smaka. Men det är fint med bröd hängande i taket!

Kommentarer

Ida
Vad mysigt ni verkar ha haft det. Och vad fint Lillan hade det. Det är tråkigt att du inte kunde komma ikväll, men vi kanske ses till veckan? Vi får höras!

Trevlig helg! Kram kram!
Anna
ÅH, bröd i taket! Jag får såna emil-i-lönneberga-flashbacks.

Skriv en kommentar