Jag heter Carolina och bor i Dalasjö, en by i Västerbotten, tillsammans med min sambo Christoffer, vår son Vidar som föddes i januari 2016, jämthundarna Jax och Major och ett gäng hönor samt en tupp. Jag arbetar som gymnasielärare och tycker om hundar, att prata jättefort, sjunga, skratta, träna, friluftsnörda och hitta på nya projekt. Just det: jag gillar Tove Jansson väldigt mycket också. Och att läsa och skriva.

Kom med mig

2017-11-29 09:27:05 i Allmänt

Nu är det väl okej att lyssna på julmusik, va? Jag har ju övat jullåtar i någon månad redan med kören jag startat här på skolan men på fritiden har det varit julmusikfritt. Föredrar icke kommersiell julmusik (av den enkla anledningen att den är sönderspelad och faktiskt inte så himla bra med få undantag) och jag vill passa på att slå ett slag för annan julmusik än den vanliga. Om en letar finns det ju en hel låtskatt att upptäcka! Orkar du inte leta kommer här ett tips: albumet Stjärnenätter med min husgud Sofia Karlsson och den eminente musikern Martin Hederos. Bjuder också på en julmusiklista jag gjorde för ett gäng år sen. Sök på "Julmusik som det ska vara" på Spotify så hittar ni listan! Med nöje! 
 

Lussebullsbak, vinterpromenader, middagsbjudning med mera, med mera

2017-11-26 20:10:23 i Allmänt

Vad den här helgen rusade iväg! Vi inledde med fredagsmys i vanlig ordning. En älskar ju fredagar alltså. Vi hade turen att farmor kunde hämta Vidar extratidigt på förskolan då hon och Thomas skulle se Doug Seegers i Vilhelmina på kvällen. Lyxigt var även att de lagade lasagne till oss! På lördagen ställde vi till med lussebullsbak efter ett nytt recept jag hittat (fyllning med mandelmassa, smör, vaniljsocker, kardemumma OCH vit choklad kan ju liksom inte bli dåligt). När Vidar sov gick jag och mamma en hundpromenad medan Vidar snarkade gott i varma Voksi-påsen. På kvällen var vi bjudna till Timmy och Sabitha på middag och det var även Moa och Adrian och vi hade en så himla mysig och rolig kväll! Vidar och Christelle busade kvällen lång. Så kul att Vidar har mer och mer glädje och utbyte av andra barn nu. Vi nattade Vidar där och lagom till att vi skulle åka hem vaknade han till så han flyttades över till bilen och somnade om. Vi var hemma vid halv ett på natten och då bar jag upp Vidar till sängen och han somnade om igen. Så skönt att han är lättsam att ha med så där (peppar peppar...).
Denna söndag spenderades med sovmorgon då Vidar verkade lite trött efter gårdagskvällens lek. Sedan har vi adventspyntat hela huset eftersom jag ville ha det gjort nu då vi är borta nästa helg och två av veckans kvällar är inbokade med annat. Vi hann även med pepparkaksbak hos mormor och morfar och medan Vidar sov åkte jag och mamma till grannbyn för att hälsa på Carina och hennes lilla schäfervalp. Valplängtan i mig steg med cirka 28371941 grader men jag nöjer mig med två vuxna hundar samt en kommande människovalp och en snart tvåårig sådan för tillfället. Jag och Christoffer har lagt upp kommande årens hundplaner men mer om det i ett annat inlägg.
När jag kom hem igen pyntade jag klart och så lagade vi öring till middag - en favoriträtt för Vidar! Älskar att han gillar fisk! Nu är barnet badat och sover tryggt i sin säng, sängarna är renbäddade och tvättkorgen tom (bara vikningen kvar...). Kvällens hundpromenad var mysig - helt vindstilla och ett lätt snöfall. Älskar vintern då den inte beter sig som i torsdags och fredags, hehe. Nu ska jag vila resten av kvällen och ladda inför en kommande vecka som blir intensiv men kul!
 

SNÖ

2017-11-23 19:59:14 i Allmänt

Kom inte på någon mer passande rubrik än den ovan. För som det har snöat idag. Och stormat. Just kombinationen snö och hård vind gör det lite problematiskt att ta sig fram, i synnerhet för oss som bor mitt på en backe där snön drevar åt höger och vänster eftersom den har fritt spelrum och inget som tar emot. Imorse gick det ganska bra att ta sig från gården, det var bara att gasa lite. Under dagen var allt frid och fröjd. Jag jobbade, vaktade de som skrev nationella prov och sedan åt jag lunch med Evelina och for på MVC för kontroll av graviditeten (allt såg fint ut). Hämtade Vidar klockan 14.00 som vanligt på torsdagar och brummade hem längs byavägen. När jag har cirka 70 meter från vår infart till gården kör jag fast... Kommer varken framåt eller bakåt. Som tur var var Ida ute och skottade så hon kom och försökte skotta loss mig och när hon skottat bort en del av snön tog hon sin bil för att försöka dra loss mig. Det var lönlöst. Hon var också nära på att köra fast. Här uppe på backen var det cirka 200-300 meter av total snödreva mellan 30-70 cm djupt. Det går inte att köra bil i det snödjupet. Vi bar in Vidar och ringde efter traktorhjälp. Efter en stund kom Hans och skottade upp vägen, vår gård och drog loss min bil. Alltså tack för goda bybor som ställer upp när man är i knipa! Vidar tyckte det var himla spännande att sitta på köksbordet och titta ut på den stora traktorn som kom och skottade gården. Efter detta äventyr smakade pannkaka med hjortronsylt och grädde extra bra.
Under kvällen har vi veckostädat. Lite extra noga denna vecka faktiskt för i helgen tänker jag tjuvstarta adventspyntandet! Vidars lekrum är också färdigt så jag ska passa på att fota nu under helgen så ni får se! Nu ska jag slänga mig på soffan och njuta av lugnet. Hoppas ni inte är ute på vägarna och kör!

Lördagshälsning!

2017-11-18 08:28:38 i Allmänt

Majors pose...
Var tar dagarna vägen?! Tänkte att jag skulle skriva här i tisdags och helt plötsligt är det lördag... Den här veckan har gått i ett. Först avslutning med mina fina sång- och spelelever i måndags. Jag kommer att fortsätta med företaget men inte boka in några fler lektioner framöver. Det räcker gott och väl med att hinna med mitt heltidsjobb på skolan, familjen och min fritid. Dessutom har jag ju en graviditet att tänka på trots att den lätt glöms bort (eh, vem är man?)... I tisdags hade vi styrelsemöte med Brukshundklubben och jag är så himla glad över vår styrelse. Vi hjälps åt tillsammans och trots att vi är en liten klubb räknade vi ut att vi nått cirka 70 hundägare med våra kurser och tävlingar och andra aktiviteter! I onsdags var det mysigt att bara vara med Vidar och Christoffer och så plöjde jag och Christoffer en massa avsnitt av "Kärlek för alla" som vi inte sett än. Det är ju DÄR dramat är! TV-versionen av Bonde söker fru är ju mesig i jämförelse, hehe.
I torsdags skyndade jag mig hem när jag slutade och hann med en promenad i dagsljuset, så värdefullt! På kvällen var vi bjudna på middag hos Mats och Lovisa. Vi hade ju halv åtta hos mig-middagar förra året och nu var det dags igen. Maten var så sjukt god och så spelade vi spel till ganska sent. Igår köpte vi hem sushi från Bergmans och så målade jag första varvet på Vidars leksaksskåp samt kokade lingonglögg. Drack tre koppar på raken, haha. Hela huset luktade jul och vi hade så himla mysigt med ljus överallt och lugn fredagskvällstämning. Tycker så himla mycket om att vara med Christoffer och Vidar och tur är väl det då de råkar tillhöra min familj!  
Dagens plan är att göra ett julkorts-försök med unge herr Berg. Vädret är magiskt idag! Solen är på väg upp och det är 12 minusgrader. Kanske blir det att packa ner Vidar i Segebadenpulkan och dra på en Tegsnäsar-tur i skogen? Christoffer och Major jagar idag. Under helgen ska vi också hinna fixa med Vidars lekrum. Hoppas ni alla får en under helg!
 

Så lider veckan mot sitt slut

2017-11-12 20:16:20 i Allmänt

Vinterfint på bron!
Och vilken vecka sen! Den går till historien som en av de sämre veckorna i mannaminne. Först får Vidar magsjuka, sen jag och nu Christoffer som insjuknade i gårkväll. Vi hade precis slagit oss till bords när han säger att han mår illa. Han hann äta kanske tre tuggor av maten innan han gav upp. Vi som hade lagat plankstek med älgfilé och hemslagen Bearnaisesås (min första! Orimligt stolt, hehe! Var så nervös över att den skulle skära sig och läste receptet sjuttioelva gånger innan jag satte igång. Det är ju mycket att tänka på med temperatur, vattenbad och konsistens hit och dit). Jag fick alltså en lördagskväll för mig själv igår efter att Vidar somnat och Christoffer lagt sig för att vila bort sjukan. Och vad gjorde jag? Badade i dryga timmen och hade hemmaspa! Mycket väl utnyttjad tid om jag får säga det själv. En är ju inte direkt fräsch efter att ha vabbat och själv varit sjuk, direkt.
Jaja, nog om sjuka! Nu går vi förhoppningsvis friskare tider till mötes. Idag har jag ångat på i mitt vanliga tempo och förutom tvätt, dammsugning, städ av badrum och småplock här hemma har jag och Vidar hunnit med promenad, mysfika hos mormor och morfar och kvällsbesök hos bästa grannarna Kalle och Kerstin. Vidar hade sin prime time och busade hejvilt och dessutom kom ju favoriten Ida också <3. Medan Vidar sov sin lunchvila gjorde jag vinterfint på bron med granris och röjde fram det gamla fina träskåpet från lagårn. Planen är att det ska få sig en omgång färg och sedan bli leksaksskåp i det blivande lekrummet! Hade planer på att fixa en massa med det rummet i helgen men det blev ju som det blev med den planen. "Tider skola komma!", som min käre far brukar säga. Det blev inte mycket till Fars dag-firande för Christoffer idag då han legat hela dagen men som tur var firade jag ju honom i förskott med date och överraskningsmiddag på Restaurang Malgomaj i tisdags. Vidar är ju lite för liten för att ta egna initiativ till firande av bemärkelsedagar.
Nu återstår en stunds jobb innan "Jordskott" och nybakad limpa (tack världens bästa pappa). Hann ju bara jobba måndagen i veckan så jag vill gå igenom mailen och lägga upp en plan inför veckan så jag inte kommer på jobbet med andan i halsen imorgon.
 
 

Sjuklingsvecka

2017-11-10 08:41:22 i Allmänt

Det är mysigt att leka koja i mammas klädkammare!
Allt började med att Christoffer ringde i måndagskväll när jag var i full färd med att ge en gitarrlektion till en av mina elever.
- Du, jag tror att Vidar har fått magsjuka!
Väl hemma fann jag Vidar helt utslagen på Christoffers mage där de låg i soffan. Då hade han kräkts fyra gånger. Tisdagen och onsdagen fick alltså vigas till mitt livs första vab-dagar. Vidar har under hela hösten klarat sig från diverse virus som florerat på förskolan men nu var det hans tur att åka dit. Faktum är att några ur personalen i förra veckan sa att Vidar verkar vara ett kärnfriskt barn då han inte varit sjuk ännu. Tydligen brukar förskolesjukdomarna avlösa varandra så här första terminen. Men nu var det alltså hans tur att åka dit. Dock var det som tur var en kort magsjukesession. Redan på tisdagen lekte han som vanligt men åt lite sämre. På onsdagen märktes inte ett spår av magsjukan men eftersom det finns en 48 h-regel vid magsjuka så tycker jag att man ska hålla sig till den med hänsyn till alla inblandade.
Vid middagen på onsdagen yttrade jag mig något kaxigt och sa nått i stil med att jag klarade mig denna gång, åkte på en sparktur med Major och kom sedan in och började må konstigt. En timme senare kräktes jag vilket fortlöpte med en timmes jämna mellanrum fram till 03.00 på natten. Jag var inte så värst kaxig längre och igår låg jag i horisontalläge hela dagen. Började titta på en film som en elev tipsat mig om men slocknade efter halva filmen och vaknade när Christoffer och Vidar kom hem. Till föda fick jag i mig ett glas nyponsoppa, ett glas blåbärssoppa, en tallrik fil och en piggelin. I morse vaknade jag i akut hunger så nu äter jag en redig portion gröt och ett hemägg.
Det blev verkligen en konstig vecka detta med två vab-dagar och två sjukdagar. Nu får vi hoppas att bassiluskorna håller sig på avstånd framöver! Som tur är känner jag mig bättre, om än rätt sliten, idag så jag hoppas att det går att göra några roliga saker i helgen i alla fall.
 

Ute faller snön

2017-11-05 19:43:53 i Allmänt

Jag och Ebbe myser!
Så mysigt det var på kvällsprommisen! Snön föll och det var alldeles tyst i byn.
Jag åkte som sagt till Umeå i fredags efter ultraljudet. Nu gick det att se allt och barnmorskan gav bebisen i magen stämpeln UA vilket jag och Christoffer direkt refererade till hundutställningar, hehe. Bebisen hade just nu lika stora fötter som lårben (det jämnar ut sig senare såklart) och jag misstänker att det ligger ännu en myrtrampare i min mage. Vidar har redan nu vid strax 22 månaders ålder storlek 26 i skor... Väl i Umeå bodde jag hos Henrik och Idamari och lille Ebbe, sex veckor. Vi åt lunch när jag kom fram och då sov Ebbe och när han vaknade och ammades av Idamari fällde jag ett gäng tårar för det var så himla fint att träffa honom och se en av mina bästa vänner som mamma. Oklart om gravidhormonerna spelade in, jag är ju trots allt en rätt blödig människa i vanliga fall också.
När jag kom hem igår eftermiddag satte jag igång mitt helgprojekt: måla köksbordet med lackfärg så att det ska hålla bättre för barnmåltider. Jag hade målat det tidigare för tre år sedan men mycket av färgen hade lossnat då jag fuskade och "struntade" i lacket. Nu håller jag tummarna att ytan står emot bättre! Ett annat helgprojekt var att flytta vapenskåpet från gästrummet eftersom gästrummet nere nu ska bli ett lekrum. Ludvig ställde upp som bärhjälp och jag är tacksam över att ha en urstark lillebror som alltid ställer upp om jag ber om hjälp! Han och Christoffer lyfte även upp vår gamla tvättmaskin från källaren och jag vågade knappt titta för maken till åbäke skådar man sällan. Njuter varje dag av vår nya tvättmaskin!
Jag och Christoffer hann även med myskväll med finmiddag igår, sovmorgon idag och kompishäng i Bäsksele en stund idag. Så värt med barnfri helg ibland! Nog saknade jag dock Vidar ska erkännas! Särskilt när jag fick snusa bebis ett helt dygn. Jag har varit ifrån Vidar ett dygn flera gånger men aldrig drygt två dygn så det kändes fint att få hem honom igen och extra fint att vi har världens bästa familj som vill och tar hand om honom så bra!
 

Dagarna som går

2017-11-02 19:32:05 i Allmänt

Ritstund imorse.
Tiden går alldeles för snabbt! Jag hinner inte alls med. Den här veckan har eleverna höstlov och jag har jobbat måndag, tisdag och halva onsdag. Idag har jag varit helledig tillsammans med Vidar. Vi har lekt ute och varit på biblioteket och lånat böcker (jag råkade gå lös och låna tolv stycken). I måndagskväll hade vi finbesök av Elin och Viktoria, två av mina allra första elever! Tänk att de vill komma och hälsa på sin gammfröken, haha! Vidar visade sig från sin allra bästa sida och showade loss. I tisdags åt jag lunch med Agnetha och surrade bort en timme i all hast och ikväll var Ludvig och Hanna förbi och Vidar "berättade" vilka nya ord han lärt sig. Förutom dessa härliga  socialisationsstunder har jag även rättat och givit feedback på ett 30-tal elevarbeten. Lagom mossig i hjärnan nu! Tycker faktiskt att det är rätt trist på jobbet när inte eleverna är där. Visst, det är skönt att sitta i flera timmar i sträck och få saker gjorda men jag föredrar lektion, planeringstid, lektion, planeringstid, möte och så rullar det på så. Får faktiskt mer gjort då än att ha hela dagar att sprida ut mina måsten på. Då blir jag förslöad! Jag älskar variationen med mitt jobb!
Imorgon ska jag och Christoffer åka till Lycksele för ett ultraljud till. Allt såg bra ut för två veckor sedan men barnet var ju mindre än beräknat så allt kunde inte ses (typ små kärl och sånt). Efter ultraljudet åker jag vidare till Umeå för att äntligen träffa lille Ebbe och älskade Idamari och Henrik! Längtar! Christoffer ska jaga i helgen och Vidar blir upphämtad av farmor imorgon och ska tillbringa helgen i Rajastrand.
 

Livet ur mobilen del 329184

2017-11-01 12:12:00 i Allmänt

Nu var det alldeles för länge sedan jag gjorde ett "Livet ur mobilen"-inlägg så här kommer ett. Vi börjar med en fiskbensfläta jag gjorde i Hannas hår. Tycker så mycket om hennes naturliga hårfärg!
Två slitna personer efter min 30-årsfest... :) Christoffer och Andreas.
Älskar den här bilden!
Haha, något skeptisk. Fick den här bilden av Christoffer när han och Vidar var på väg till Östersund en helg i våras.
Oftast ger jag alltid mina elever feedback digitalt via Google Classroom men ibland känner jag för handskrivna kommentarer. Den här eleven förtjänade alla de där superlativen kan jag lova!
De första rabarberna smakar alltid fantastiskt!
Vårkvällar på gården alltså!
HAHAHAHAHAHAHAHA. Ta mig tillbaka till Triumphens glansperiod här hos oss. När vi fick åka sportbil till barnkolonin och bada och köpa daimstrut.
Var tvungen att ta denna bild på Christoffers gamla pluggkompis Per som, precis som Christoffer, verkar ha ett överdrivet intresse för kartor.