Jag heter Carolina och bor i Dalasjö, en by i Västerbotten, tillsammans med min sambo Christoffer, vår son Vidar som föddes i januari 2016, jämthundarna Jax och Major och ett gäng hönor samt en tupp. Jag arbetar som gymnasielärare och tycker om hundar, att prata jättefort, sjunga, skratta, träna, friluftsnörda och hitta på nya projekt. Just det: jag gillar Tove Jansson väldigt mycket också. Och att läsa och skriva.

Mot hjortronmyrarna!

2016-07-28 12:08:20 i Allmänt

Bilder från tidigare somrar.
Hoppas på mycket skörd! Vi hörs igen om två veckor! Sköt om er och njut av sommaren!
 

Fullsta, del 2

2016-07-28 12:02:00 i Allmänt

En dag var vi ute på loppisturné! Vidar måste vaggas in i loppisletandets traditioner. Vi hittade en jättefin barnstol i trä!
Plockade blåbär på stugtomten varje morgon och hade i frukostfilen.
Älskade lille vän! Så glad och rolig!
När Christoffer kom ner nyttjade vi det faktum att mamma och pappa var kvar en dag till så vi kunde ha barnvakt. Vi drog ut på cykeläventyr!
Korna hade gått ner i vattnet för att svalka sig. Som mest hade vi 34 grader i skuggan. Då var det lite olidligt varmt.
Kolla vad fint! Tycker så mycket om Fullsta.  
En kväll for vi på badutflykt till en liten sjö och titta vad sommarmystiskt det var den kvällen.
Imra har badat varje dag och varit så himla glad för det.
Jag hade inga badkläder med mig men kastade kläderna och hoppade i efter devisen: man ångrar aldrig ett dopp! Och vilket dopp sen. Varmaste badet jag någonsin gjort i Sverige. Vattnet var helt mjukt och varmt.
Förutom ovanstående aktiviteter har vi hunnit träffa släkt och vänner som Lars, Lillan, Pelle, Maria, Filip och Folke och Astrid, Malin, Jimmy, Theo och Harry (som Vidar fick bada pool med). Och vet ni vad det bästa av allt är? Vi åker dit i september igen för att fira Lillan som fyller 90 år!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Fullsta, del 1

2016-07-27 20:11:00 i Allmänt

Vi anlände till stugan precis när värmen kom. Och vilken värme sen. Ett pärlband av dagar med sol och bad. Mamma och Vidar myste på gräsmattan.
Vi plockade blåbär och bakade muffins med blåbär och vit choklad.
Sedan tog vi med oss muffins och glad bebis till gammelmoster Lillan som kallade Vidar för "Guld-Pär", så fint!
Mina bästa promenader är i kvällssol mitt i sommaren när alla dofter är koncentrerade och liksom varma att andas in.
Bra promenadsällskap.
Blommande lind - min bästa doft näst efter valpmagar!
Bra fotoljus.
Livets smak: jordgubbar med mjölk och grädde!
Varje dag har vi plockat hallon, smultron och blåbär till Vidar som han ätit till gröten. Gott!
Imra, även kallad studsbollen, på väg till det bästa hon vet...
nämligen att bada!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Hemma med bilåkarbebisen

2016-07-27 11:06:35 i Allmänt

 
Tillåt mig skryta på dessa herrar. Planen var att vi skulle åka hem från stugan i dag men Christoffer fick den briljanta idén om att åka i gårkväll när det var dags för Vidar att sova. Det är en 60 mil lång resa så den tar ju sin tid och att åka på kvällen/natten visade sig vara smart ur sovsynpunkt för den yngste i familjen. Vi startade 18.30 och landade hemma kl. 02.10. Christoffer körde hela vägen och hade ordnat med proviant och mys med filtar i baksätet. Jag sa på skoj till Vidar när han fick sin kvällsgröt att han kunde väl sova till Sundsvall, äta, sova till Sollefteå/Junsele något och sen sova hem. Och vad gjorde han? Han sov till Sundsvall där vi stannade för att äta och då vaknade han för att amma. När resan fortsatte sjöng jag honom till sömns och så sov han till Junsele där han signalerade för mat igen. Jag ammade honom, han somnade om och vaknade när vi svängde in på gården. Vi drog en lättnades suck och när vi kom in flinade han när han såg sig själv i spegeln som om han tänkte: den där bebisen, han är en jäkel på att åka bil han!

Ett hej

2016-07-19 22:35:35 i Allmänt

Här kommer ett hej från oss. Vi har det hur bra som helst här i stugan och kom ner lagom till solen och värmeböljan. Vi badar, läser, leker, vilar, springer (första rundorna sedan sorkfebern och det var jobbigare än de första rundorna efter graviditeten! Men nu är sorkfebern förbi och jag ska överta kondition och styrka igen!), går promenader, cyklar, fikar, tittar på kor och hästar och plockar massa hallon, blåbär, kantareller och Vidars favorit, smultron! Flygresan gick strålande och Vidar var sitt vanliga coola jag till skillnad från sin mor som profylaxandades genom start och landning... Mvh/lite känslig för skakningar
Ut och plocka kantareller hörni! Finns massor!

Mot stugan!

2016-07-13 09:10:20 i Allmänt

Älskade Fullsta, i kväll ses vi igen!
Jag ska flyga med Vidar i eftermiddag (lite nervös, men om jag är cool är nog Vidar det med, inbillar mig det i alla fall) och så hämtar mamma och pappa oss på Arlanda och nästa vecka kommer Christoffer!

Det perfekta ägget

2016-07-12 09:32:51 i Allmänt

'
Detta är det perfekta ägget för mig. Det kommer från en lycklig Hedemorahöna som får vara ute och äta gräs. Gulan är mörkt knallgul och lagom i konsistensen efter en mästerlig kokning av undertecknad.
Våra tisdagsplaner är mammaträff, besök av svärmor/farmor, packning av det sista inför avfärd i morgon och myskväll tillsammans i kväll efter en liten miniperson somnat. Hoppas ni får en fin dag!
 
 

Dagarna med lilleman

2016-07-11 19:30:07 i Allmänt

Tänk att vi har de här dagarna tillsammans. Jag och lilleman. Vi busar, myser, ammar och så hittar vi på olika saker. Vi går promenader i skogen med vagnen och uppför långa backar så mamman får träna extra. Vi lyssnar på musik och dansar. Sjunger högt och gör oss till. Spelar piano och slår hårt på tangenterna än fast mamman säger att man ska ha ett mjukt anslag, men det bryr sig inte en liten bebis om. Lillemannen somnar i vagnen och då passar jag på att fixa med tusen saker men sen lägger jag mig i soffan lagom till lillemannen vaknar för amning och så somnar han om och jag följer hans initiativ och vilar en stund jag med. Så kommer pappan hem och det är det bästa på hela dagen. När vi blir alla tre. Hela familjen.
 

Söndagsfilosofier

2016-07-10 10:07:00 i Allmänt

Vidar drog till med sovmorgon till 09.30 i dag, tackarrrr! Vi var på grannen Gunders 70-årskalas i går. Ett jättetrevligt kalas med massa lekar och tävlingar, sånt som jag älskar! Vi vann två grenar och kom tvåa i två stycken, hehe. Gunders släkt måste ha trott att jag och Christoffer var några tävlingshetsgalningar för vi skrek varje gång vi vann och hoppade runt som två små barn! 
I dag är det söndag och bara tre dagar kvar till jag och Vidar åker till stugan! Ni anar inte hur mycket jag längtar. Dels ska det bli enorm skönt med miljöombyte men också kul att träffa släkt och vänner och mysa i stugan. Vi har inga planer för dagen utan jag ska packa och så kanske vi åker och hälsar på någon eller så hänger vi bara här hemma. Men först, sen frukost!
 

Fredagshälsning

2016-07-08 16:04:30 i Allmänt

I går kom Christoffers pappa Sten-Åke och Noi hit och med sig hade de middag! Röding, potatis och gräslök i foliepaket som vi grillade, sån lyx! Vidar fick premiärsmaka röding och det verkade vara en hit för det dög inte med bara en liten bit utan han åt flera små, mjuka fiskköttsbitar som föll isär i munnen. Mums!
I dag är den en grå, lite regntung, fredag men den har lysts upp av att min kollega och vän Agnetha varit här! Hon sprider sådan härlig energi och Vidar myste verkligen i hennes famn. Den här fredagen ska fortsätta i goda vänners lag för i kväll ska vi på grillknytis i Latikberg hos Erik och Sandra och så kommer Daniel och Johanna också dit. Ha en fin fredagkväll!

Vidar och maten

2016-07-07 16:15:06 i Allmänt

Vidar har sedan fyra månaders ålder smakat på lite olika smaker och vi har tagit det väldigt lugnt med tillvänjningen. Nu när han är fem månad och en vecka äter han ett mål mat om dagen och det kan vara potatis och broccoli, ärtor och blomkål eller som här; sötpotatis och majs. Han har också smakat frukt som banan, päron och favoriten nektarin. Nu ska vi strax börja med kött, fisk och fågel också men vi skyndar inget. Jag kokar maten och mixar den och sedan klickar jag ut den på bakplåtspapper och styckfryser portionerna. Han får även, under noggrann uppsikt såklart, prova att hålla större bitar av paprika och gurka i handen och smaka på det. Det gillar han!
Vidar äter även en portion gröt om dagen. Vi har hittills köpt färdig barngröt men jag funderar på att göra egen gröt. Någon som provat? Läste att man kan köpa blodbröd och mortla det och ha i en tesked/portion för det viktiga järnets skull. Jag ammar fortfarande och Vidar gillar bröstmjölk och ler ofta stort när han ska äta från bröstet, haha! Amningen fungerar bra men vi har börjat tillmata honom på kvällarna med cirka 100-120 ml ersättning då vi tycker att han sover bättre då. Jag planerar att amma så länge det fungerar för både mig och Vidar.
Hur äter era bebisar? Och ni som har större barn, hur åt dem när de var små?
 

Kompisbesök och styrelsemöte

2016-07-06 22:09:24 i Allmänt

I dag har Vidars kompis Viking och hans mamma Evelina hälsat på. Vi gick promenad i blåsten och sen fikade vi hallonsmoothies. Viking är fem veckor äldre än Vidar och det är som att Vidar tänker: Åh, tänk när jag också kan sitta själv! Det blir bara roligare och roligare med de små krabaterna för nu integrerar de ju med varandra!
I kväll har jag handlat och varit på styrelsemöte på brukshundklubben. När jag kom hem sov Vidar men jag hoppas han vaknar snart för mina bröst vill ammas, haha. Upplever att jag har ännu mer mjölk nu än i början av amningsperioden. Är det normalt? I och för sig har ju Vidar större magsäck nu och äter mer och mjölkmängden anpassas ju till hans behov men han har ju börjat äta gröt och ett mål mat om dagen så jag tänker att mjölken därför borde blir mindre - när den ersätts av andra mål? Hm. Nu läcker det mest hela tiden tycker jag och har jag inte ammat på fyra timmar känns det som att brösten ska sprängas!
Nu har jag varit ute och tittat på när Christoffer ringtränat Major och det såg jättefint ut. Major ska ställas ut i Junsele den 30 juli.
 

På banan igen

2016-07-05 16:18:33 i Allmänt

Äntligen! Det känns som att jag är tillbaka till mitt vanliga jag, kanske lite trött fortfarande efter sorkfebern men jag orkar betydligt mer nu än för bara en vecka sedan. Jag har påbörjat en något försenad sommarstorstädning. Jag tar rum för rum och putsar fönstren, duschar blommorna, dammtorkar överallt (tavlor, lister, ytor, garderobsdörrar). tvättar kuddfodral/filtar/mattor och slutligen dammsugs och skuras det. Har gjort vardagsrummet, köket och i dag fick gästrummet sig en omgång. Så skönt! Mitt mål är att huset ska vara färdigstädat innan jag åker till stugan nästa onsdag (AAAH, bara drygt en vecka kvar, hurra!).
I dag har jag och Vidar myst på. När han sov förmiddagsluren städade jag och efter lunchen hälsade vi på hos grannarna Jan och Yvonne, så mysigt! När Vidar sov sin andra omgång fixade jag hos hönorna och fortsatte med trädgårdsfix (är dock lååångt efter med allt, men jag hinner det jag hinner). Brukar tänka på en skylt som gammelmoster Lillan hade i sin trädgård när hon bodde i Skräddarbo (hon har flyttat till lägenhet nu, fyller ju ändå 90 i höst!): "Min trädgård är inte misskött, bara härligt vildvuxen!". Jaja. Gräsmattan är fin i alla fall. Den sköter Christoffer med bravur. Vet ingen som klipper så noga.
 
 

Mårbackapelargon

2016-07-04 08:20:00 i Allmänt

I ett av våra köksfönster står en Mårbacka-pelargon som jag fick av mamma när jag fyllde år i april.
Titta vad magisk den är! Har räknat till inte mindre än elva (!) knoppar/blommor. Älskar den ljusrosa nyansen och tycker att den här sorten gör sig extra bra om somrarna. Tänker på Carl Larssons veranda i Sundborn som var fylld av Mårbacka-pelargoner.
Vet ni? Nu börjar livet återvända. Både jag och Vidar är friska! Friskhetstecknet kom i går då jag drog till med en storstädning av köket, haha! Har dock golvet kvar men det får vi ta i ett svep sen för alla golv behöver dammsugas och skuras då en viss Juhlinbäckens Major tappar hår som en vanvettig. Han är nu inne på fjärde månaden (!!!) av hårfällning. Christoffer badade honom i går så vi hoppas att det ska sätta fart på det sista. Ha nu en fin måndag!
 
 

Det börjar om

2016-07-02 08:15:37 i Allmänt

Nästan hela juni gick i sjukdomens tecken och därför trodde jag att juli skulle bli en friskare månad, men icke. Den har i alla fall inte börjat bra. I går eftermiddag fick jag feber. Vad har jag gjort egentligen? Från att i princip aldrig vara sjuk till att få sorkfeber, en febrig son i veckan och så åka på feber själv. Tänkte att det kanske var något tillfälligt men icke, vaknade med feber i morse igen. Jag fick sova nere i gästrummet i natt och Christoffer tog Vidar, så skönt. Nu ska jag bälga i mig den hemlagade svartvinbärsjuicen som jag fått av Thomas för den är full av C-vitamin och järn och så ska jag vila så jag kan bli frisk. Jag vill ha tillbaka mitt vanliga liv. Juni kan brinna i helvetet.
Hade sett fram emot den här dagen så mycket. Först skulle jag och titta på dressyrtävlingen som ridklubben anordnar och uppleva lite nostalgi från min tid som ponnyryttare och sedan skulle jag åka till Latikberg på Sandras loppis. Åh. Jävla feber. Tur att jag har två avsnitt av Bron säsong 3 kvar. Men sen är det slut. SORG.

Fredagshälsning

2016-07-01 20:20:00 i Allmänt

 
Här kommer en fredagshälsning från mig och en liten nybadad bebis som nu har tagit natt.
Den här veckan går till historien som en av de tråkigare veckorna i mitt liv. Vi har bara varit hemma och det har ju inte varit så konstigt eftersom Vidar hade feber måndag, tisdag och onsdag men jag blir så himla uttråkad. Dessutom känner jag mig ineffektiv och får dåligt samvete när jag inte hinner göra allt jag vill. Trädgården och odlingarna till exempel får verkligen stryka på foten detta år då jag inte har samma tid som förut. Tänk, då hade jag oceaner av tid om somrarna och hann med precis allt jag ville göra. Det är verkligen en omställning att få barn rent tidsmässigt. Jag skulle ljuga om jag sa att jag inte kan sakna den där tiden, helt för mig själv. Det kanske man inte får säga när man blivit välsignad med en liten femmånaders ligger och jollrar på golvet, men jag kan inte vara annat än ärlig.
Jag är så otroligt lycklig över att Vidar kom till oss och han är verkligen allt vi kan önska. Än dock måste man få känna och ta in förändringen över vad det innebär att en ny liten person alltid kommer att komma först (med all rätt) och det kan vara jobbigt att inse det för en liten duracellkanin som mig som är van att hinna tusen saker på en dag.
Är du förälder? Hur var förändringen för dig med tid och vilja?