Jag heter Carolina och bor i Dalasjö, en by i Västerbotten, tillsammans med min sambo Christoffer, vår son Vidar som föddes i januari 2016, jämthundarna Jax och Major och ett gäng hönor samt en tupp. Jag arbetar som gymnasielärare och tycker om hundar, att prata jättefort, sjunga, skratta, träna, friluftsnörda och hitta på nya projekt. Just det: jag gillar Tove Jansson väldigt mycket också. Och att läsa och skriva.

Häng med på en oktoberlördag!

2018-10-28 21:16:00 i Allmänt

 
Hej och välkommen på en oktoberlördag hos oss! Frukostläsning redo, mellan smörgåsservie och mjölksöl. 
Frukost serverad! Vill även ha ett ägg egentligen men det är snålt med ägg från hönorna just nu. 
Så glad över att ha en son som gillar pumpakärnor! Och spenat och broccoli! Och fisk! Typiska bra grejer att gilla. Brukar berätta om vilka vitaminer och näringsämnen maten vi äter innehåller (inte vid varje måltid dock, haha) och berätta att kroppen mår bra om man äter färgglad mat och att man ska smaka på allt för att avgöra om man gillar det eller ej. Idag åt vi rödbets- och chevrepaj till middag och han sa att ville ha "vanlig" ost men åt av rödbetor med chevre på ändå och tyckte nog det var smarr!
Lycka när pappa kommer hem från älgskogen!
 
 
 
Hösten, du är så himla fin. Tack för det!
Jag och mamma kokade rödvinbärsgelé på förmiddagen. 
Och så denna lilla dam. Så förnöjsam och nyfiken på allt! Här sitter hon i sin stol och spanar på vad Vidar leker med i lekrummet. 
Vidar fick hjälpa mig att ta reda på chilin som nu torkat. Vi använder den typ som chiliflakes. 
När jag var nere i källaren och fixade hittade jag lökar som jag sparat. Och titta! Här kommer hyacinter upp. Ni vet väl att lökar kan sparas? De har all energi kvar i löken och dör inte bara för att själva blomman och bladen vissnar. Ställde en amaryllis på köksbordet och så två hyacinter på köksbänken. 
Sedan glömde jag att fota! Men vi tvättade massa tvätt (älskar att starta veckan på 0 när det kommer till tvätten, haha), lagade världens godaste potatisgratäng med tjälknul till middag och så gick vi över till mamma och pappa och sällskapade dem när de tog reda på 40 kg älgkött som de köpt av Christoffer. 
Idag har vi haft en social och skön söndag. Christoffer och Jax har jagat men kom hem redan vid lunch och då hade jag och barnen varit hos Emma och hälsat på. Efter lunch drog jag en springtur mot Bäsksele och blev upplockad längs vägen och så åkte vi och hälsade på Gabriel och Marika. Ikväll har vi gjort paj och Vidar är så himla rolig. Christoffer skulle gå ut med Jax på en kvällspromenad och frågade Vidar om det gick bra varpå han svarade: "Det går verkligen bra, pappa!" Älskade lille kille!

Familjelivets funderingar.

2018-10-23 08:14:00 i Allmänt

Farbror Frost har varit på besök inatt och fortfarande glittrar hans verk på gräset utanför fönstret. Det är tisdag och Christoffer har skjutsat Vidar på förskolan innan han åkte vidare för jobb. Vi har haft småkämpiga dagar de senaste. Allt började underbart i fredags. Vi hade en supermysig morgon helt utan den minsta konflikt (alltifrån NEJ till kläder och NEJ till smör på mackan och ja... ni som vet ni vet) och så åkte vi in till Vilhelmina för att vara med på en annan föräldragrupps hjärt- lungräddningträff med ssk (jag och lillan är i Sthlm när vår träff är så vi fick hoppa in i en annan grupp). Sedan vidare mot Folkets Hus för fredagslunch med mamma, pappa, Ludvig, Hanna och hennes mamma. När vi ätit klart kom svärmor och hämtade Vidar till hans stora förtjusning för han skulle få åka till Månsberg och vara där över helgen. Jag åkte vidare till Bergmans och köpte hem sushi och sen åkte jag hem och sov i två timmar följt av härlig skogspromenad. Var som en NY MÄNNISKA efter det. Vi hade en jättemysig kväll (även om vi gick och lade oss redan 21.40...). På morgonen pratade jag med svärmor som berättade att fredagen hade varit jättebra och att Vidar somnat lugnt strax innan 20.00 trots sovstund i bilen på dagen men att han varit vaken mellan 22.00 - 00.30 (något som är ytterst ovanligt för Vidar) och ropat efter mig och Lillan. Åh. Mammahjärtat alltså :(
Tänkte att det skulle vara bra för honom med egentid med favoriterna farmor och Thomas och att vi skulle vara ifrån varandra men det kändes hemskt om han skulle få en sådan natt till (vilket både jag och Kikki tyckte) så på lördageftermiddag kom han hem igen. Han är i en otroligt mammig fas nu och det har han aldrig riktigt varit i förut. Vi bjöd på middag och hade en mysig kväll. På natten till söndagen sov båda barnen oroligt. Amelia blev tokförkyld från ingenstans och Vidar fick feber och hosta så den natten går nog till historien som topp 3 värsta i mitt liv. Orkar inte gå in på detaljer men jag var mer vaken än sovande om en säger så. På söndagen tog vi det väldigt lugnt och jag och mamma tog en promenad så barnen skulle få sova och få frisk luft. Vidar somnade även i Christoffers famn på eftermiddagen men piggnade till lite mot middagstid så han kunde äta lite. På måndagen var han feberfri och helt pigg (förutom lite hosta kvar) så idag är han på förskolan som sagt. 
En av helgens guldstunder var när mamma i lördagsförmiddag tog Amelia på sovpromenad i vagnen och jag HELT ENSAM fick röja i källaren (lite av mitt evighetsprojekt som pågått under lång tid då jag får 20 min här, 34 min där, en kvart här osv...) Så himla tacksam för våra familjer som hjälper oss med barnen. Och jag och Christoffer har liksom konstaterat att nu gäller det bara att bita i och stå ut, även om våra barn är friska och "enkla" så sliter ju ändå småbarnsåren på. Kände ändå att det var rätt beslut att avstå gårdagskvällens medlemsmöte med brukshundklubben när jag låg uppe i storsängen med båda barnen och Christoffer eftersom Vidar ville att "hela familjen ska natta mig". Familjen är det allra viktigaste, även om det såklart är härligt att göra saker utanför familjelivet också - något som vi är bra på att göra. 

Uppdatering om livet som tvåbarnsförälder episod 2

2018-10-18 11:42:00 i Allmänt

Ja, hörni. När Amelia var yttepytteliten skrev jag ett inlägg om hur livet som tvåbarnsförälder förflöt. Ytterst lugnt och trivsamt var ledorden vill jag minnas och så är det till viss del fortfarande men jag har stött på patrull. Låt mig beskriva läget. Amelia, som alltid sovit bra på natten och endast vaknat vid 23 och 03 för att äta och sedan somnat om, (somnar för natten vid 19.30) har börjat snutta (paus för inslag av plågad emoji) nätterna igenom och på det har Vidar börjat vakna klockan 06.00 (!?) varje morgon... Som en liten krydda på allt befinner sig Vidar i en kombinerad mammafas/begynnad "trotsfas". Gillar egentligen inte ordet "trots" då det ju faktiskt är en del i alla barns utveckling mot att bli självständiga individer och jadajada MEN LÅT EN MOR FÅ KLAGA LITE. Amelia blir snart sju månader och det är först nu jag känner en sådan där bottenlös trötthet där kaffet fått en allt större roll i mitt liv och där den dagliga dosen frisk luft är ett måste för överlevnad. 
En av de värsta nätterna var natten mot lördag.  Vidar spejsade till det med att ilsken vakna två gånger på natten och den enda som fick trösta var jag pga den extremt påfrestande mammafas han nu är i. Christoffer försökte men han skrek bara efter mig och efter att han kommit till ro vaknade såklart Amelia för snuttomgång 384729. Något bitter mor här. Har aldrig haft påsar under ögonen förr men nu snackar vi. Att Christoffer jagade och var borta från 06.30 till 20.30 på lördagen (Jax har "lite" svårt att ge upp en älg, hehe) spädde på min trötthet ytterligare då jag inte fick någon chans till återhämtning. Tisdagskvällens spakväll nere vid bastun med Hanna var så välbehövlig på många plan. Fick även chans att gnälla över nätterna just nu till Sandra som kom förbi i lördags. Har även påbörjat en "syjunta" med ett gäng glada kompisar där vi ska greja med allt möjligt men den gemensamma faktorn är barnfritt, hehe. Amelia följde dock med i måndags då mamma var ensam på barnvaktsfronten då pappa hade möte (Christoffer var borta med jobbet). 
En av veckans höjdpunkter är öppna förskolan på måndagar och där har vi nu blivit ett litet måndagsgäng och i måndags startade vi "måndagsbikten" - en liten "ritual" där vi öser ur oss allt som är jobbigt just nu. Ändå skönt! Hahaha! Igår var även Julia och Johanna här med Henning och Valter så jag fick ytterligare en chans till biktning, haha.  Det ÄR fantastiskt också att vara mamma. Ville bara säga det. Just nu lite tröttsamt bara. Som tur är åker Vidar till farmor och Thomas i helgen och det kan nog vara bra för både honom och mig. 
Två underbara barn. Här var Amelia bara någon vecka!
 

Morgonfrost, gårdsfix, springendorfiner och en tomatsås som fått puttra länge!

2018-10-07 20:33:00 i Allmänt

Startade dagen med havregrynsgröt med hemlagad äppelmos (kokade bara äpplena till mos och frös ner i portioner så inget socker behövs) och kanel. Och så farmorbakat bröd såklart!
Så mysigt att tända ljus vid frukosten. 
Lässtund innan utgång. Just den där sagan, "Kattresan", har jag länge undvikit på grund av morbid och konstig men nu börjar Vidar hitta i boken själv och fråga om den där himla flickan och allt knepigt hon hittar på. Läslust ska ju uppmuntras... hehe. 
Sedan gick vi ut! Medan lillan marathonsov i vagnen på bron hann vi med följande: flytta tegelstenar (Vidar var snabb på att hjälpa till med skottkärran han fått av A-G) flytta en torkställning och massa rat som varit kvar efter att vi rev ena vedboden, köra ut jord på land och till buskar, träd och häckar, fylla på med kompost i växthuset, röja i porten, ta in skoterpulkan i lagården så den inte snöar över, städa i hundgårdarna, bygga ett tak över en ny komposttunna och äta lunch. Så himla tillfredsställande att hinna med en massa saker på to do-listan!
Det var otroligt vackert ute idag!
Sådan lyx med egen jord att fylla i kärrorna och köra ut. Jag kommer nog att känna dagens jobb i kroppen imorgon. 
Världens bäste lille dräng! Så kul och klok och med ett jädra humör, hehe. 
Vi bjöd mamma och pappa på lunch och sen bjöd de på äppelpaj när de fick besök av A-G. Efter fika och surr drog jag ut och sprang med Jax följt av bad och sedan styrde vi middag. 
Medan middagen lagades låg den här lilla spjuvern och skrattade åt brorsan som körde traktor förbi henne om och om igen!
Middagen blev älgkalvsfrikadeller i tomatsås som fått koka länge på spisen med pasta och massa persilja och parmesan. Ultimat söndagsmiddag efter en dag i arbete!
Vidar åt två portioner. Så glad över att ha två matglada barn! Amelia äter nu det vi äter fast det tas av innan saltning och innan viss kryddning. Vi kör en mix av puré, mindre bitar och BLW (alltså att hon får äta själv) och hon har ätit älgkött, röding, massor av grönsaker, rotsaker, potatis och idag fick hon smaka pasta. Nu har vi förutom kvällsgröt även börjat ge gröt på morgonen. I övrigt ammar jag helt fritt fortfarande. Ibland går det sex timmar mellan amningarna och ibland vill hon amma betydligt oftare och då får hon det såklart. 
Ha en fin söndagkväll!
 
 
 
 
 

Oktobermorgon

2018-10-03 08:37:37 i Allmänt

Imorse vaknade vi 07.14 och skulle vara på förskolan kl. 07.30. Det är bara konstatera att en inte kan lita på barnen som väckarklocka. Som tur är lägger jag alltid fram Vidars kläder kvällen innan och hans ryggsäck står färdig i hallen. Dock tar det ju ändå en stund att gnugga sömnen ur ögonen och vakna till. Gillar inte heller att stressa med barnen så jag skickade iväg ett sms till Tallkotten och skrev att vi blev lite sena idag. Kom dit 07.38 så det var ju ingen fara. Idag har de fotografering! Det ska bli så spännande att jämföra med bilden från förra året. 
Nu sitter jag och äter frukost och Amelia har någon slags sångstund i babygymmet. Jag har precis beställt ett gäng bilder till Amelias första album. Vidar har ett likadant med bilder från hans första år i livet. Det är så kul att ha kvar och bläddra i! 
Jag har fortfarande lite träningsvärk kvar sedan helgen. Vi överraskade Sandra som fyllt 30 år och åkte till Jorm och red islandshästar, så underbart! Vi var ute i över 6 h och åt lunch på fjället. Sandra blev så glad och det var halva grejen att se hennes reaktion. Vi åt god mat, bastade, pratade och skrattade så nu känns det som att jag förlängt mitt liv med minst 10 år, haha! 
Idag kommer Christoffer hem igen efter en fiskeresa till Norge med jobbet. Ska bli så mysigt att se Bonde ikväll tillsammans (standard ju) och ikväll är det dags för speeddatingen så det är extra spännande, hehe. Måste se om det skrivs något i vår chattgrupp. Jag, Idamari, Emily, Anna, Hannah och Linnea har alltså en chattgrupp tillägnad Bonde söker fru. Vi kvalificerar klart in på nördkategorin men det gillar jag!