Jag heter Carolina och bor i Dalasjö, en by i Västerbotten, tillsammans med min sambo Christoffer, vår son Vidar som föddes i januari 2016, jämthundarna Jax och Major och ett gäng hönor samt en tupp. Jag arbetar som gymnasielärare och tycker om hundar, att prata jättefort, sjunga, skratta, träna, friluftsnörda och hitta på nya projekt. Just det: jag gillar Tove Jansson väldigt mycket också. Och att läsa och skriva.

Uppdatering om livet som tvåbarnsförälder episod 2

2018-10-18 11:42:00 i Allmänt

Ja, hörni. När Amelia var yttepytteliten skrev jag ett inlägg om hur livet som tvåbarnsförälder förflöt. Ytterst lugnt och trivsamt var ledorden vill jag minnas och så är det till viss del fortfarande men jag har stött på patrull. Låt mig beskriva läget. Amelia, som alltid sovit bra på natten och endast vaknat vid 23 och 03 för att äta och sedan somnat om, (somnar för natten vid 19.30) har börjat snutta (paus för inslag av plågad emoji) nätterna igenom och på det har Vidar börjat vakna klockan 06.00 (!?) varje morgon... Som en liten krydda på allt befinner sig Vidar i en kombinerad mammafas/begynnad "trotsfas". Gillar egentligen inte ordet "trots" då det ju faktiskt är en del i alla barns utveckling mot att bli självständiga individer och jadajada MEN LÅT EN MOR FÅ KLAGA LITE. Amelia blir snart sju månader och det är först nu jag känner en sådan där bottenlös trötthet där kaffet fått en allt större roll i mitt liv och där den dagliga dosen frisk luft är ett måste för överlevnad. 
En av de värsta nätterna var natten mot lördag.  Vidar spejsade till det med att ilsken vakna två gånger på natten och den enda som fick trösta var jag pga den extremt påfrestande mammafas han nu är i. Christoffer försökte men han skrek bara efter mig och efter att han kommit till ro vaknade såklart Amelia för snuttomgång 384729. Något bitter mor här. Har aldrig haft påsar under ögonen förr men nu snackar vi. Att Christoffer jagade och var borta från 06.30 till 20.30 på lördagen (Jax har "lite" svårt att ge upp en älg, hehe) spädde på min trötthet ytterligare då jag inte fick någon chans till återhämtning. Tisdagskvällens spakväll nere vid bastun med Hanna var så välbehövlig på många plan. Fick även chans att gnälla över nätterna just nu till Sandra som kom förbi i lördags. Har även påbörjat en "syjunta" med ett gäng glada kompisar där vi ska greja med allt möjligt men den gemensamma faktorn är barnfritt, hehe. Amelia följde dock med i måndags då mamma var ensam på barnvaktsfronten då pappa hade möte (Christoffer var borta med jobbet). 
En av veckans höjdpunkter är öppna förskolan på måndagar och där har vi nu blivit ett litet måndagsgäng och i måndags startade vi "måndagsbikten" - en liten "ritual" där vi öser ur oss allt som är jobbigt just nu. Ändå skönt! Hahaha! Igår var även Julia och Johanna här med Henning och Valter så jag fick ytterligare en chans till biktning, haha.  Det ÄR fantastiskt också att vara mamma. Ville bara säga det. Just nu lite tröttsamt bara. Som tur är åker Vidar till farmor och Thomas i helgen och det kan nog vara bra för både honom och mig. 
Två underbara barn. Här var Amelia bara någon vecka!
 

Morgonfrost, gårdsfix, springendorfiner och en tomatsås som fått puttra länge!

2018-10-07 20:33:00 i Allmänt

Startade dagen med havregrynsgröt med hemlagad äppelmos (kokade bara äpplena till mos och frös ner i portioner så inget socker behövs) och kanel. Och så farmorbakat bröd såklart!
Så mysigt att tända ljus vid frukosten. 
Lässtund innan utgång. Just den där sagan, "Kattresan", har jag länge undvikit på grund av morbid och konstig men nu börjar Vidar hitta i boken själv och fråga om den där himla flickan och allt knepigt hon hittar på. Läslust ska ju uppmuntras... hehe. 
Sedan gick vi ut! Medan lillan marathonsov i vagnen på bron hann vi med följande: flytta tegelstenar (Vidar var snabb på att hjälpa till med skottkärran han fått av A-G) flytta en torkställning och massa rat som varit kvar efter att vi rev ena vedboden, köra ut jord på land och till buskar, träd och häckar, fylla på med kompost i växthuset, röja i porten, ta in skoterpulkan i lagården så den inte snöar över, städa i hundgårdarna, bygga ett tak över en ny komposttunna och äta lunch. Så himla tillfredsställande att hinna med en massa saker på to do-listan!
Det var otroligt vackert ute idag!
Sådan lyx med egen jord att fylla i kärrorna och köra ut. Jag kommer nog att känna dagens jobb i kroppen imorgon. 
Världens bäste lille dräng! Så kul och klok och med ett jädra humör, hehe. 
Vi bjöd mamma och pappa på lunch och sen bjöd de på äppelpaj när de fick besök av A-G. Efter fika och surr drog jag ut och sprang med Jax följt av bad och sedan styrde vi middag. 
Medan middagen lagades låg den här lilla spjuvern och skrattade åt brorsan som körde traktor förbi henne om och om igen!
Middagen blev älgkalvsfrikadeller i tomatsås som fått koka länge på spisen med pasta och massa persilja och parmesan. Ultimat söndagsmiddag efter en dag i arbete!
Vidar åt två portioner. Så glad över att ha två matglada barn! Amelia äter nu det vi äter fast det tas av innan saltning och innan viss kryddning. Vi kör en mix av puré, mindre bitar och BLW (alltså att hon får äta själv) och hon har ätit älgkött, röding, massor av grönsaker, rotsaker, potatis och idag fick hon smaka pasta. Nu har vi förutom kvällsgröt även börjat ge gröt på morgonen. I övrigt ammar jag helt fritt fortfarande. Ibland går det sex timmar mellan amningarna och ibland vill hon amma betydligt oftare och då får hon det såklart. 
Ha en fin söndagkväll!
 
 
 
 
 

Oktobermorgon

2018-10-03 08:37:37 i Allmänt

Imorse vaknade vi 07.14 och skulle vara på förskolan kl. 07.30. Det är bara konstatera att en inte kan lita på barnen som väckarklocka. Som tur är lägger jag alltid fram Vidars kläder kvällen innan och hans ryggsäck står färdig i hallen. Dock tar det ju ändå en stund att gnugga sömnen ur ögonen och vakna till. Gillar inte heller att stressa med barnen så jag skickade iväg ett sms till Tallkotten och skrev att vi blev lite sena idag. Kom dit 07.38 så det var ju ingen fara. Idag har de fotografering! Det ska bli så spännande att jämföra med bilden från förra året. 
Nu sitter jag och äter frukost och Amelia har någon slags sångstund i babygymmet. Jag har precis beställt ett gäng bilder till Amelias första album. Vidar har ett likadant med bilder från hans första år i livet. Det är så kul att ha kvar och bläddra i! 
Jag har fortfarande lite träningsvärk kvar sedan helgen. Vi överraskade Sandra som fyllt 30 år och åkte till Jorm och red islandshästar, så underbart! Vi var ute i över 6 h och åt lunch på fjället. Sandra blev så glad och det var halva grejen att se hennes reaktion. Vi åt god mat, bastade, pratade och skrattade så nu känns det som att jag förlängt mitt liv med minst 10 år, haha! 
Idag kommer Christoffer hem igen efter en fiskeresa till Norge med jobbet. Ska bli så mysigt att se Bonde ikväll tillsammans (standard ju) och ikväll är det dags för speeddatingen så det är extra spännande, hehe. Måste se om det skrivs något i vår chattgrupp. Jag, Idamari, Emily, Anna, Hannah och Linnea har alltså en chattgrupp tillägnad Bonde söker fru. Vi kvalificerar klart in på nördkategorin men det gillar jag!