Jag heter Carolina och bor i Dalasjö, en by i Västerbotten, tillsammans med min sambo Christoffer, vår son Vidar som föddes i januari 2016, jämthundarna Jax och Major och ett gäng hönor samt en tupp. Jag arbetar som gymnasielärare och tycker om hundar, att prata jättefort, sjunga, skratta, träna, friluftsnörda och hitta på nya projekt. Just det: jag gillar Tove Jansson väldigt mycket också. Och att läsa och skriva.

All that you have is your soul.

2008-10-23 13:36:44 i Allmänt

Här kommer det:

Jag tänker sluta att dricka alkohol.

Varför?

Efter att ha tänkt på detta beslut i ungefär ett år känner jag att det för mig är ett bra beslut. Jag dricker sällan alkohol utan kan gå ut helt nykter utan att det gör mig något. Varför då sitta och plåga i mig cider som min mage hatar eller äckligt 75-kronors vin som smakar sandpapper bara för att man med en studentekonomi inte har råd med godare vin?

En annan sak jag grubblat över är själva alkoholindustrin i sig. När jag tävlade i ponnydressyr under mina tonår var många premiepriser alkoholbetonade. Det kunde handla om att få grogglas, champagneglas eller ett hästtäcke prytt med exempelvis Corona-loggan. Jag vet även att det förekommer alkoholromantisering inom andra idrottsevenemang och jag är fullt medveten om att båda parterna, det vill säga alkoholföretagen samt idrottsorganisationerna, tjänar på det på olika sätt. Båda parterna vill tjäna pengar och expandera och då är sponsring ett bra sätt att gå tillväga. Med det vill jag säga att jag har förståelse för själva kulturen i sig men att jag inte ställer mig bakom den.

Den rent fysiska anledningen till att jag väljer att avstå från alkohol handlar om min kropp. Jag vill kunna vakna upp en söndagsmorgon och gå ut i skogen. Jag vill kunna läsa utan att få ont i huvudet och jag vill kunna ligga i soffan och slötitta på film inte bara för att jag är bakis och inte orkar göra något annat, utan för att jag helt enkelt har lust med att titta på film. Alkohol är dessutom inte det nyttigaste som finns och gör i stor mängd skada på både kropp och själ och därför väljer att byta ut alkoholkalorierna mot ett gäng mycket godare kalorier: nämligen kakorna! Kom ihåg: nästa fest ni bjuder mig på kan ni bjuda mig på en kaka istället för en fördrink!

Ytterligare en aspekt som får mig att ta detta beslut handlar om min framtid. Om jag blir mamma, vilket jag naturligtvis vill, vill jag kunna hämta mina barn när helst de ringer och om det handlar om att köra sju mil för att det har hänt något eller att starta bilen och köra två km ska inte spela någon roll. Jag vill vara tillgänglig. Detta kommer inte att innebära att ni måste sluta bjuda mig på fester eller liknande arrangemang, ni vet att jag alltid är på för diverse trevligheter, oavsett om de innehåller alkohol eller ej. Jag respekterar ert val om ni respekterar mitt. Den gyllene regeln, enkelt.

Jag vill med all min välmening poängtera att jag inte har något emot mina vänner eller övrig medmänsklighet som tycker om att dricka alkohol i olika syften. Det enda med alkoholkulturen jag kommer att sakna är att dricka ett gott glas italienskt vin ( bilden i föregående inlägg är ett bra typexempel när alkohol är GOTT) samtidigt som man blickar ut över den Italienska landsbygden där faktiskt de godaste druvorna växer. Tro mig, jag har varit där; Toscana är fantastiskt.

Varför skriver jag då detta här? På en blogg? Jo. Då jag vet att de flesta i min bekantskapskrets läser mina inlägg samlar jag allt i skrift och ni får mer än gärna komma med frågor om ni har något ni undrar över. Om detta skulle jag kunna skriva massor. Detta är mina egna huvudtankar, argument och förhållningssätt och jag håller mig till dem. Jag skriver till er och ni läser det jag skriver och därmed vill jag att ni ska få en bild och gärna en förståelse av min syn på ämnet.

Med kärlek/C


Kommentarer

Behövs det verkligen ett beslut i den frågan? Är det inte att bara inte dricka, och som du nämner längre ner i ditt blogg inlägg att du kommer sakna att dricka ett glas italienskt vin? Varför begränsa dig? Drick bara när du känner för det?



Kanske är det bara jag som är sån. Jag dricker inte heller speciellt ofta, bara när jag känner för det.



Jag tycker också alkoholindustrin är ganska flippad, och att det har blivit en mentalitet att går man ut en helg så ska man dricka, annars ifrågasätts det.

Som mycket annat är det också smygreklam här och var. Och som du säger med tävlingspriser och sådär, för det är väl väldigt lätt att få just alkoholrelaterade sponsorer, det behövs ses över för vad sänder det ut bild till de i de yngre åldrarna?



Jag respekterar ditt beslut och kan även förstå det :) Och du kommer må mycket bättre än många andra på söndagsmorgonen, men det beror som sagt på hur man väljer att dricka.

Detta är bara några reflektioner från min sida, hoppas det inte framstår som något påhopp! :)

/C

Tack! Jag valde att ta ett beslut i denna fråga för att känna mig trygg i situationen. Jag kan annars ha lätt att vela och det gör att jag blir stressad och vilsen i mig själv. Precis, du har rätt: man kan välja hur man dricker. Mycket eller lite eller inte alls.



Tack igen, och jag ser absolut inte din kommentar som ett påhopp, bara som en reflektion och sådana är bra!



Kram!
Gillar din blogg hördu! :)
Anonym
Men Carro, då blir det ju inga fler rosé-kvällar på min balkong! Fast du får väl helt enkelt dricka hallonsaft istället :) Det funkar ju det med! Kramar
Bra Carro, då kan du vara barnvakt så jag får gå ut och dricka öl! Jag vill inte sluta dricka alkohol, men det har liksom blivit så helt automatiskt :-)
Hej!



Ett intressant inlägg.

Speciellt eftersom många skriver att dem inte ska dricka mer var och varannan söndag :) Och sedan är ute igen och partar helgen därpå. hehe



Personligen så ser jag inte varför jag själv skulle ta ett beslut att helt ge upp all alkohol. Jag ser fram emot kvällar med mina nära och kära där vi kan dela en flaska vin och bara mysa och ha det gott, eller gå ut och ta nåt gott på en uteservering på sommaren och bara känna den där mjuka runda känslan av alkohol. :)

Både min mor och min syster är nykterister och jag respekterar dem fullt ut, precis som jag respekterar ditt beslut, men när du själv säger du kommer sakna de delarna så börjar man ju fundera på varför. Om du tar ett glas vin NU en helg så lär du varken bli bakis, ruinerad, eller ha problem att hämta upp dina barn som inte finns :)



Jag har iaf bestämt mig för att försöka hålla konsumtionen till en mer lagom nivå. Att inte dricka sig redlös utan istället njuta av alkoholhaltiga dricker på ett annat sätt.



När du sen skriver att du "velar" och känner dig stressad och vilsen i dig själv, vad är det då du velar och känner dig stressad över, att du "måste" välja antingen redlös/hjälplös eller så nykterist och avstå all njutningen med rosevinet på balkongen med din vän, eller ett par glas gott vin till maten med Patrik, eller kanske nåt läskande nu till sommaren på uteserveringen med mig? :)



Jag vill gärna se en vidareutveckling på denna fråga, eftersom jag själv också funderat i banorna på att inte dricka.

Men Carro, då vill du alltså inte ha ngt till maen på lördag?:( jag som har fixat go dricka;)
Fredrik - Jag tar detta beslut för att jag känner mig trygg i det och jag som person velar om jag inte tar något beslut. Varför ska jag vela hela tiden om jag ska dricka eller ej när jag helst av allt inte vill dricka? Därför väljer jag att avstå helt för att slippa fundera. Jag som mamma var en framtidsutsikt och pengafrågan är så enkel så att jag lika gärna kan köpa något annat för pengarna (eller spara dem). Visst, att ta ett glas vin då och då i olika sammanhang är gott, men då finns det så mycket annat som är godare; choklad till exempel! :) Hoppas du fick svar på dina funderingar! :) Kramar!



Lisa - Haha! Du får helt enkelt bjuda mig på hallonsaftkalas! ;) Kram!



Emily - Självklart kan jag vara barnvakt OCH taxi ;) Kram!



Alexandra - Mer dricka för din del istället ;) Ses på lördag!
Anonym
Mamma
Klokt beslut.

Kram från en stolt mamma !
Jag förstår varför du tar ett beslut, även fast du känner dig lite osäker. Min pojkvän är nykterist och han har alltid sagt att det är bättre att alla har det klart för sig och accepterar det än att man dricker vid speciella tillfällen då folk har en tendens att tjata. Jag förstår inte varför man överhuvudtaget ska behöva motivera ett sånt beslut heller - det är ju precis som om man väljer bort något annat. "Nej tack, jag vill inte ha saltlakrits" räcker det att säga och ingen frågar varför. Det är helt enkelt nåt man väljer att inte göra och det ska egentligen inte behöva motiveras för att folk ska acceptera beslutet. Nej, jag hoppas att de som känner dig accepterar det utan skrupler eller kommentarer - det är ditt beslut. Lycka till och sköt om dig. Kram

Skriv en kommentar