Jag heter Carolina och bor i Dalasjö, en by i Västerbotten, tillsammans med min sambo Christoffer, vår son Vidar som föddes i januari 2016, jämthundarna Jax och Major och ett gäng hönor samt en tupp. Jag arbetar som gymnasielärare och tycker om hundar, att prata jättefort, sjunga, skratta, träna, friluftsnörda och hitta på nya projekt. Just det: jag gillar Tove Jansson väldigt mycket också. Och att läsa och skriva.

Gör egna blockljus - guide!

2010-02-02 19:12:51 i Inredning

Mamma kom med den briljanta idén (miljömedveten som hon är) att vi skulle göra egna ljus genom att ta vara på resterna av färgade blockljus och långa kandelaberljus. Vi intog farmor och farfars kök och höll till där. Det är hur enkelt som helst att fixa egna ljus och detta är en bra pysselövning för mig som måste träna på att lugna min pysselhets. Jag kan ju inte hetsa här, det är stearinet som bestämmer tiden i detta fall.

Steg 1:


Samla ihop de sparade ljusresterna i bra färgskalor. Tänk på att vissa ljus är "fuskfärgade" vilket innebär att de inte är färgade rakt igenom utan till mesta del består av vitt stearin eller paraffin.


Steg 2:


Ställ en stor kastrull på spisen och ställ i en liknande konservburk som den ovan. Det fungerar såklart med mindre grytor och burkar också. Se bara till att kika till burken då och då så att den inte faller i vattnet. Rinner stearinet ur och blandas med vattnet måste projektet avslutas, då det annars blir mycket brandfarligt!

Steg 3:



Lägg i ljusen i foten/benet av en gammal nylonstrumpa. Det gör att gamla ljusvekar och annat småtjafs stannar i strumpan och separeras från stearinet vid smältprocessen. Lägg i strumpan med ljusbitarna i konservburken och låt det smälta.




Steg 4:


Se till att spara gravljusbehållare av plast. De kan användas som lämpliga formar till ljusens stelningsprocess. Klipp av den översta kanten så att formen blir som ovan.

Steg 5:


För att kunna få veken att bli rak och stabil måste man fästa en tyngd av något slag i veken. Vi använde små muttrar.

Steg 6:


En ytterligare stabilitetshjälp behövs vid stelnandet av ljusen. Vi använde spikar.


Får man stearin över får man använda sin fantasi och ta det som finns till hands som form. Vi använde farmors gamla kakformar och det var faktiskt ganska lätt att knacka ut ljuset när det stelnat.


Tadam! Färdigt! Klipp ned vekarna till önskad längd och avlägsna försiktigt plastformen. Se till att ljusen får vara ifred vid stelnandet och peta inte på dem - då kan det bli deffekter på ljusen, se t.ex. vårt gröna ljus, haha!



Lycka till!





Kommentarer

Anna
Pyssligt! Och smart framför allt.

Skriv en kommentar