Jag heter Carolina och bor i Dalasjö, en by i Västerbotten, tillsammans med min sambo Christoffer, vår son Vidar som föddes i januari 2016, jämthundarna Jax och Major och ett gäng hönor samt en tupp. Jag arbetar som gymnasielärare och tycker om hundar, att prata jättefort, sjunga, skratta, träna, friluftsnörda och hitta på nya projekt. Just det: jag gillar Tove Jansson väldigt mycket också. Och att läsa och skriva.

Midsommarafton.

2009-06-19 12:29:23 i Allmänt

Midsommarafton har för mig alltid varit magisk. Det beror nog på att jag är uppvuxen med att fira midsommar i Dalarna där midsommarfirandet är en stark tradition. Min barndoms midsommaraftnar gick till ungefär på följande vis.

Vi vaknade uppe på loftet i stugan av att mammas farbror Sören halvskrek på klingande dalmål att det var dags att kliva upp och ifall vi inte var snabba nog skulle Näcken jaga oss under midsommarnatten. Sören drev alltid upp oss på detta sätt.  Med stor glimt i ögat såklart. Efter frukosten började vi binda kransar och resa midsommarstången som vi dansade runt lite innan för att öva. Vad jag kan minnas var det alltid fint väder på midsommarafton eller romantiserar jag kanske denna magiska afton för mycket. På eftermiddagen kom släkten och firade eller gick/åkte vi till dem. Vi barn lekte på ängar och åt så mycket jordgubbar vi orkade. Vi hade fina sommarkläder på oss och en sommar hade jag faktiskt Vilhelminas hembygdsdräkt på mig! Vi åkte ofta till Näs (en by några km från Fullsta) där flera folkmusiker spelade svensk folkmusik och folk dansade runt i Dalarnas hembygdsdräkt runt midsommarstången. När vi sedan drog oss hemåt plockade jag alltid sju blommor och hoppade över sju gärdsgårdar (ibland hoppade jag flera gånger över en och samma gärdsgård, men lite fusk kan väl inte skada?) och sedan lade jag blommorna under kudden men jag drömde alltid om den där himla Näcken som jagade mig. Inte om min kommande man som ju var tanken med blommorna under kudden.

När jag blev äldre var jag och min barndomsvän Malin starka kumpaner under midsommarhelgerna. En midsommarafton efter att vi hade ätit middag med släkten och Malins familj cyklade jag och Malin hem till henne och mamma och pappa och Ann-Marie och Anders trodde att vi skulle ta hand om hästarna och sedan se film. Vi hade dock andra planer och cyklade drygt två mil till Pellbo till några pojkar, haha! Det är ett av mina bästa sommarminnen! Jag, Malin, våra cyklar och en ljus midsommarnatt. Våra föräldrar blev dock inte nöjda utan tvingade oss att cykla hem.

Under midsommardagens kväll var det stor fest i Näs där det var dans och disco på kvällarna och jag och Malin laddade såklart upp och jag smsade upp flera hundra kronor till pojkar från Södra Dalarna, det här var tiden inna halebop och gratis sms! Man fick dock hålla sig i styr då mammas kusiner var överallt och höll uppsikt över en! Jag skulle kunna skriva mycket mer om mina midsomrar om det inte vore så att det är 2009, jag bor i Umeå och snart ska cykla iväg till jobbet för att jobba.

Hoppas ni alla har en underbar midsommar och att ni inte cyklar iväg dit ni inte får cykla och att ni äter så mycket jordgubbar ni orkar!


Åsa i Ångermanlands hembygdsdräkt (?), mamma i Dalarnas och jag i Vilhelminas hembygdsdräkt. 1997 kanske?

Släktkalas i Fullsta.

Kommentarer

Malin We
Midsommar på våran tid var det bästa!

Skriv en kommentar