Jag heter Carolina och bor i Dalasjö, en by i Västerbotten, tillsammans med min sambo Christoffer, vår son Vidar som föddes i januari 2016, jämthundarna Jax och Major och ett gäng hönor samt en tupp. Jag arbetar som gymnasielärare och tycker om hundar, att prata jättefort, sjunga, skratta, träna, friluftsnörda och hitta på nya projekt. Just det: jag gillar Tove Jansson väldigt mycket också. Och att läsa och skriva.

Vår nya vardag

2018-05-15 08:53:45 i Allmänt

Passar på att skriva nu när Amelia fortfarande ligger uppe och sover. 
Nu är hon snart två månader och en ny vardag med nya rutiner börjar utkristallisera sig. Tänkte skriva och berätta för er hur dagarna brukar se ut. På tisdagar och torsdagar går Vidar på förskola. Christoffer lämnar 07.30 och jag hämtar kl. 15.00. Under de dagarna brukar jag och Amelia mest ligga och mysa för nu vet jag hur himla snabbt bebistiden swishar förbi och jag vill verkligen inte känna att jag inte tog tillvara på den medan jag hade möjlighet. Visst pysslar jag väl på med något projekt (hallå, det är jag vi pratar om här, hehe) men den största tiden under tisdagar och torsdagar går med all rätt åt till bebisgosande!
Under måndagar, onsdagar och fredagar ser dagarna ut lite som följer: C åker på jobbet vid 07.30 och då ligger vi oftast kvar uppe en stund och mornar oss. Kl. 08.00 är det dags för frukost och Vidar öppnar själv skafferi och kylskåp och pekar på vad han vill ha. Medan vi äter frukost ligger lillan i gymmet och tränar lite. Efter frukost sätter vi oss i soffan och ammar och tittar på barnprogram en stund. Därefter är det dags för promenad! Båda barnen ligger/sitter i vagnen och så går vi på en tur. Vidar gillar fortfarande att åka vagn som tur är (lättare för mig då att komma ut då den dagliga promenaden gör så himla gott) och pekar på allt han ser. Han vill också att jag ska berätta vilka som bor i alla hus. "Där bo?" undrar han och pekar på husen. Några kan han redan och innan sommaren är slut lär han kunna alla bybors adresser, hehe. Efter promenaden brukar det vara dags för lunch. Det är ofta dagens mest kritiska punkt för om lillan vaknar ska hon ha mat PÅ DIREKTEN och då får jag ofta äta och amma samt serva Vidar samtidigt (en utvecklar ju rätt bra simultanförmåga som tvåbarnsmor med barn relativt tätt). Om Amelia sover äter jag och Vidar i lugn och ro. Sedan tar eftermiddagen vid. Ofta brukar vi hälsa på någon eller få besök. Det är så himla mysigt att sitta och dricka kaffe och surra med människor vi tycker om! Får vi besök brukar eftermiddagarna swisha fram rätt fort. Är vi ensamma brukar vi pyssla med pyssellådan jag ordnat till Vidar, leka med lera, läsa, lägga pussel eller måla. Samtliga nämnda aktiviteter passar fint ihop med amning, hehe. Amelia har ännu inte fått några fasta måltider utan vi kör fri amning (precis som jag gjorde med Vidar) och mattider brukar ju infinna sig efter ett tag. Ibland kan det gå 4 timmar mellan målen och ibland vill hon äta en gång i timmen. Det är så olika än så länge men så länge hon växer fungerar det ju fint! Om det är någorlunda väder är vi ute mycket också och leker i sandlådan, tittar på hönsen, grejar med trädgården och fikar mellis ute på soldäcket. Det är ett sånt lugnt tempo och jag njuter verkligen av föräldraledigheten! Ibland (rätt ofta) kan det såklart bli stressigt och jag drabbas av svettchock när Amelia är missnöjd samtidigt som Vidar och jag är hungriga eller om jag känner att jag vill plocka undan eller så. Har svårt att njuta hemma om det inte är någorlunda städat och undanplockat. Nu mår jag liiite dåligt över våra golv som vi skulle städa igår men som vi struntade i på grund av det fantastiska vädret. Men som tur är finns ju golven kvar även när vädret blir sämre och när vädret är så här kan man inte slösa bort det på att vara inne och städa!
Okej, sidospår. Var är vi någonstans? Jo, eftermiddagarna. Vid 16.30-17.00 brukar Christoffer komma hem. Ibland har vi hunnit börja med maten (allt hänger på nöjdhetsfaktorn på den lilla damen) eller så gör vi klart den när C kommit hem. Efter middagen brukar vi klä på oss och gå ut. Ofta tar jag Amelia i selen där hon somnar fint och lätt sover bort några timmar. Vid 19.00-19.30 lägger vi Vidar. Han har slutat sova om dagarna när han är hemma. Läggningarna började dra ut på tiden så mycket så vi började med att korta ner dagvilan under en period och efter utvärdering bestämde vi att prova att ta bort dagvilan och det har gått bra! Läggningarna är smidigare nu och han sover hela nätterna. Vi brukar försöka ha en lugnare stund under dagen ändå, även om han inte sover längre, så han hinner vila sig. Som det ser ut nu är det oftast Christoffer (typ alltid) som lägger Vidar eftersom Amelia gärna vill vara nära mig på kvällarna och det känns lite tråkigt då jag tycker att nattningen är mysig. Det är rätt mysigt dock att ligga på soffan under en filt bredvid en varm susande bebis också!
Det var lite om vår nya vardag. 

Kommentarer

Nathalie
Åh vad jag älskar att läsa din blogg! Särskilt nu, när du precis blivit tvåbarnsmamma. Din blogg är fylld av så mycket värme, livskraft och positivitet. Vilket jag uppskattar lite särskilt just nu då jag, om allt går vägen, väntar mitt andra barn till jul. Då är min son 20 månader. Det kom plötsligt och oväntat och var inte ett dugg planerat. Dock väldigt välkommet förstås. Så istället för att bli vettskrämd vissa dagar går jag in här och känner ett sånt lugn och en sån längtan! Tack för det <3 Kram!
Svar: Tack för din otroligt fina och varma kommentar! Blev SÅ glad! Stort grattis till ert andra barn, håller tummarna att allt ska gå bra! Jag var också lite rädd och orolig för hur det skulle gå med allt men det har verkligen gått över förväntan (hittills, en vet ju hur det kan vara med barn, hehe). Tror mycket på att sänka övriga krav och ge barnen mycket tid och kärlek - då går det nog bra! Kram och tack igen! <3
Carolina Lidström

Skriv en kommentar