Jag heter Carolina och bor i Dalasjö, en by i Västerbotten, tillsammans med min sambo Christoffer, vår son Vidar som föddes i januari 2016, jämthundarna Jax och Major och ett gäng hönor samt en tupp. Jag arbetar som gymnasielärare och tycker om hundar, att prata jättefort, sjunga, skratta, träna, friluftsnörda och hitta på nya projekt. Just det: jag gillar Tove Jansson väldigt mycket också. Och att läsa och skriva.

En välbehövlig omplantering

2017-03-19 09:45:00 i Allmänt

I går ägnade jag våra stackars inomhusväxter en stunds omtanke. Vissa höll på att växa ur sin kruka och en del blommor hade knappt någon jord kvar. Men nu. Ett gäng timmar, jordspill och upp och ned-spring i källartrappen i jakt på passande krukor senare är alla blommor omplanterade och duschade och åter på sina platser i fönstren. SÅ skönt när det är gjort!
Massa växtbebisar. Det mest onödiga du kan köpa är faktiskt nya krukväxter. Dela på de du har istället och byt med kompisar. Min farmor fick alltid med sig skott eller små plantor hem från kompisar och det har jag fortsatt med. Senast i onsdags fick jag ett stort skott av Hanna. Blommor är ganska dyrt om man ska köpa de nya från blomsterhandeln och visst, ibland kan det vara kul med en ny växt men lägg en stund på att plantera om och dela på de växter du har istället och lägg pengarna på något roligare!
Det var ganska tur att Christoffer inte var hemma för han hade fått spunk på kaoset som rådde i köket, hehe. I diskhon kan ni se en Garderobsblomma vars rotsystem jag sågat mitt itu. Det kan verka brutalt men efter en hel barndom där jag var medhjälp vid mammas alla omplanteringar fick jag lära mig ett och annat. Läs och lär:
1. Var brutal med dina växter. Såga av rötterna med en brödkniv och dela på onödigt stora växter. Rötterna får mer syre om de har mer plats i krukan!
2. Du kan sätta ner delade plantor direkt i en ny kruka så länge de har rötter!
3. Skölj krukorna invändigt med vatten och ta bort alla gamla jordrester så håller sig ohyra borta.
4. Duscha av blommorna och låt de torka i badkaret/duschen.
5. Var försiktig med växtgödning (om du använder det) den första tiden så att blommorna hinner återhämta sig i lugn takt.
Jag har mina pelargoner på vintervila i källaren och det är alltid lika kul att se de där små illgröna bladen växa fram och ta upp krukorna till köket och gästrummet igen.
/ Carolina, 78 år. Haha.
 
 
 
 

Skriv en kommentar