Jag heter Carolina och bor i Dalasjö, en by i Västerbotten, tillsammans med min sambo Christoffer, vår son Vidar som föddes i januari 2016, jämthundarna Jax och Major och ett gäng hönor samt en tupp. Jag arbetar som gymnasielärare och tycker om hundar, att prata jättefort, sjunga, skratta, träna, friluftsnörda och hitta på nya projekt. Just det: jag gillar Tove Jansson väldigt mycket också. Och att läsa och skriva.

Kycklingar

2017-06-14 17:52:34 i Allmänt

Titta! Vi har kycklingar här hemma! Vi lade nio ägg i en äggkläckningsmaskin och väntade med spänning på hur många ägg som skulle generera små kycklingar. På fredagsmorgonen den 2 juni hörde jag små pip inifrån äggen och det var en spricka på något av äggen. Eftersom jag var på jobbet under dagen höll jag tät SMS-kontakt med Christoffer. Som tur var hann jag komma hem och fick se den första kycklingen kämpa sig ut från ägget. Så himla häftigt! Under kvällen kom två kycklingar till och på lördagen kom en fjärde kyckling som tyvärr dog av okänd anledning. Det är hög dödlighet bland kycklingar tydligen och att vi fick tre kycklingar av nio ägg är jag mycket nöjd över. Vi hade inte genomlyst äggen och egentligen skulle vi ha gjort det för att då hade vi kunnat plocka bort de ägg som inte var befruktade. Låt oss titta närmre på de små dunbollarna!
 
Den här plutten är ljusbrun/gul med lite svarta inslag. Den är pigg och jag upplever dem som något av en ledare redan (om man nu kan utläsa sådant efter knappt två veckor).
Den här är så himla söt! Den är svart med ljusgrå inslag och så har den en vit fläck under vardera öga. Den är lugnast av dem alla.
Här är buskycklingen som höll på att rymma för oss i går. Vi har kycklingarna i en slaktback på skrivbordet i biblioteket/arbetsrummet och över dem hänger en värmelampa för att skapa rätt temperatur till dem. Vi hade inte lagt på något tak på "buren" ännu eftersom kycklingarna mest sov och var rätt lugna. Trodde jag, ja. I går när jag kom hem satt den här vännen på kanten på slaktbacken och såg väldigt förnöjsam ut. Hönor gillar ju att sitta högt upp och ha uppsikt på världen. Nu har jag fixat ett "tak", hehe. Så småningom ska kycklingarna få flytta ut till lagårn i en större bur och när de vuxit på sig ska vi introducera dem till resten av hönsflocken.
Vidar tycker att det är så spännande med kycklingarna och pekar upp på trappen om jag säger "Ska vi gå och ge kycklingarna mat?". Han förstår dock inte det här med att "klappa försiktigt" utan man får hålla honom under uppsikt. Det är så kul att kunna ge Vidar detta - ett liv med djur!
I kväll är jag ensam hemma för Christoffer och Vidar är i Raja. Det är tomt men ändå så himla skönt. Jag har omgivits av människor så länge och intensivt på sistone att det är rogivande och välbehövligt med en kväll då det bara är jag. Och jax, hönsen och kycklingarna förstås. Major hängde med till Raja! I måndags hade jag bjudit mina arbetsrumskompisar på jobbet på sommarfika här hemma och i går hade vi valpkurs. Kvällens planer är en springtur med dopp för mig och Jax och så ska jag bara dola på ute på gården och göra det som faller mig in. När kvällen övergår till läggningsdax ska jag ta ett bad (och läsa länge i badkaret, det bästa!) och göra hårinpackning för det är mitt hår i behov av. Jag hoppas ni antecknar, hehe.
 
 
 
 

Kommentarer

Therese Bjärstig

2017-06-14 - 20:14:22
Vilken lycka! Så söta 🐣På lördag ska vi till min kollega i Åkerlandet och titta på deras kycklingar, ikväll hade 14 tittat ut från de 19 ägg de haft för kläckning. Dock tror jag hon genomlyst äggen innan... Njut av din egentid! Här ska jag krama gubben lite extra då han krockade med en älg i morse. Älgen strök med men gubben klarade sig - tacksamheten är stor en sådan gång!

Skriv en kommentar