Jag heter Carolina och bor i Dalasjö, en by i Västerbotten, tillsammans med min sambo Christoffer, vår son Vidar som föddes i januari 2016, jämthundarna Jax och Major och ett gäng hönor samt en tupp. Jag arbetar som gymnasielärare och tycker om hundar, att prata jättefort, sjunga, skratta, träna, friluftsnörda och hitta på nya projekt. Just det: jag gillar Tove Jansson väldigt mycket också. Och att läsa och skriva.

Ett konsumtionsfritt 2017 - halvtidsuppdatering

2017-07-10 09:20:12 i Allmänt

 
Kommer ni ihåg detta inlägg som jag skrev i april i år?
 
 

Ett konsumtionsfritt 2017

2017-04-26 20:58:00 i   Allmänt

Har läst denna bok och fått en helt förändrad bild över min klädkonsumtion- och användning.
Blir äcklad av fakta över att t-shirtar vi köper för 49 kr produceras av femåringar och att 60 000 liter vatten krävs för att tillverka t-shirten när 663 miljoner människor saknar tillgång till rent vatten. Någonstans har jag ju varit medveten om att en stor del av världens klädkonsumtion är helt åt helvete men det är så lätt att blunda och bara gasa på. Det är det enkla alternativet - och människan är ju i grunden lat. Nu har jag dock bestämt att det är dags för mig att skärpa mig. Ingen mer okynnesshopping helt utan tanke! Inte för att jag någonsin varit en storshoppare men nog har jag både ett och annat plagg här hemma som inte matchar med något och som bara hänger och samlar damm.
Sedan Vidar kom till världen har jag blivit ännu mer medveten och framförallt intresserad av medveten konsumtion. Som förstagångsförälder är det lätt att luras av allt man "behöver". Vissa saker är ju oumbärliga så som vagn och/eller bärsele och kläder till barnet men all denna leksakshysteri?! Det roligaste Vidar vet är att leka med oss och att gå loss i kastrullskåpet. Det finaste en kan ge sina barn är tid och uppmärksamhet - inga saker i världen klår det. När jag väl köper något till Vidar försöker jag alltid att kolla efter GOTS-certifierade plagg. Det står för "Global Organic Textile Standard" och innebär att hela kedjan är reglerad, alltifrån den ekologiska odlingen, via kemikalierna i färgning och beredning till levnadslöner för de som arbetar i produktionen. Drömmen vore att hela hans garderob skulle bestå av sådana plagg men att ha en vision är att vara en bit på väg. Att hälften av hans plagg består av sådant vi fått/köpt second hand/ärvt känns även fint i hjärtat. Kläder som används några månader slits ju inte så hårt. Annat blir det ju när han blir äldre.
När vi ändå är inne på det här med klädkonsumtion och shoppingmönster ska jag berätta om en utmaning jag bedriver på ett personligt plan. 2017 ska vara ett konsumtionsfritt år för min del. De regler jag satt upp för mig själv är att jag får köpa saker om något går sönder (som ersättning) och om jag verkligen är i behov av något får jag också köpa det (efter att först ha analyserat behovet noggrant). Förbrukningsvaror så som hygienartiklar och mat får jag såklart köpa efter behov. Vidars behov av kläder och prylar ingår inte i denna utmaning - jag vill dock bli ännu mer medveten även om inköpen tills hans behov. Det är den där onödiga konsumtionen jag vill eliminera. Varje gång jag blir sugen på att köpa något lägger jag in köpesumman på anteckningarna på mobilen och redan nu, bara efter fyra månader, är den summan över 7000 kr. Tänk vad stor summan kommer bli efter ett helt år! Att tydliggöra det på det sättet för att sedan - förhoppningsvis - inse att jag inte ens saknar prylen/plagget i slutet av året är målsättningen. Något jag dock vet att jag kommer att köpa är ett par nya sandaler för mina från 2007 börjar ha gjort sitt...
_______________________________________________________________________________
 
Nu är det dags för en halvtidsuppdatering! Det har gått bättre än förväntat faktiskt! Det enda jag köpt till mig själv är ett par sandaler från Kavat. Ett par fina, ekologiska, klassiska sandaler jag hoppas kunna använda länge. Använder dock ibland Bianco-sandalerna från 2007 också, senast i lördags, hehe! Jag kan utan problem gå in i en butik utan att impulshandla något bara för att det är fint. Förstår om det låter som att jag är något av en "nykter shopaholic" men så är icke fallet. Det är bara det att jag älskar utmaningar. Att jag dessutom spar pengar på kuppen är ju inte helt fel. Under den här tiden har jag även sålt saker jag själv inte varit i behov av och jag ska sälja ännu mer saker innan året är slut! Förvånansvärt sällan har jag känt att jag inte har något att ha på mig - kan helt ärligt inte komma på en enda gång. Det är snarare så att min kreativitet utmanas genom att tänka i andra banor än att handla nytt.
Den här utmaningen handlar alltså om att undvika att köpa kläder och skor. Det är fritt fram för hygienartiklar, presenter, mat och inköp till Vidar (utan att överdriva såklart). På hygienartikelfronten genomdriver jag en annan förändring och det är att byta ut alla mina produkter till ekologiska alternativ men det är något som förtjänar ett eget inlägg.
Jag och Vidar skomatchar! Vi köpte Kavats klassiska läragå-sko "Edsbro". Hållbar sko i fantastisk kvalité och med bra andrahandsvärde.
 

Skriv en kommentar