Jag heter Carolina och bor i Dalasjö, en by i Västerbotten, tillsammans med min sambo Christoffer, vår son Vidar som föddes i januari 2016, jämthundarna Jax och Major och ett gäng hönor samt en tupp. Jag arbetar som gymnasielärare och tycker om hundar, att prata jättefort, sjunga, skratta, träna, friluftsnörda och hitta på nya projekt. Just det: jag gillar Tove Jansson väldigt mycket också. Och att läsa och skriva.

Vidars liv och leverne vid ett års ålder

2017-02-23 18:11:00 i Allmänt

Den här bilden är cirka ett år gammal. Vidar var runt en månad och låg ofta så där på soffan med en handduk under sig som skydd för mjölkkräk och med fingrarna spretandes åt alla håll. Jag kan verkligen sakna den där första tiden med en pyttebebis att gosa med. En som ligger på ens bröst och andas och knorrar. Samtidigt är det så oerhört skönt nu när han är större och har börjat utveckla en egen liten personlighet. Nu vet man mer vad han gillar och inte gillar och jag tänker att jag ska skriva ett inlägg och beskriva hur Vidar är nu vid ett års ålder. Då kör vi!
Vidar brukar slå upp sina ögon vid 07.00-07.30-snåret. Det är full fart från start och han vill ofta börja med att kika ut genom fönstret och se om det sitter ett gäng skator på lagårdstaket. När de flyger iväg skrattar han (högst oklar humor?). När vi går ner till köket leker han på golvet och övar på att gå. Han går nu 10-15 steg på raken tills han inser att han går och byter till krypande (mest troligt för att det än så länge är det snabbaste sättet att ta sig fram). Runt 09.00 ungefär äter han gröt, ägg, frukt/bär och ibland en macka. Han äter fortfarande med stor aptit och både jag och Christoffer är verkligen tacksamma över att han äter ALLT. I söndags åt han fem-sex kräftstjärtar när vi hälsade på min morbror med familj. Han vill gärna äta själv och få fungerar det bäst med händerna. Skeden åker mest ner i golvet.
Jag har helt slutat amma nu. Sista gången var två veckor innan Vidars ettårsdag. Jag trodde att amningsavslutet skulle bli betydligt mer komplicerat än det visade sig bli. Vi ammade mer och mer sällan och mjölkproduktionen anpassade sig efter det. Det var några jobbiga dagar med fyllda bröst men efter att ha låtit det gå längre och längre mellan gångerna gick det bra. Jag tror att jag tyckte att det var sorgligare att sluta än vad Vidar tyckte, haha! Vidar brukar komma upp i vår säng och sova på morgonkvisten och när vi precis slutat amma sov jag med tröja på mig för att inte göra honom förvirrad men nu sover jag utan tröja och han har då inte visat något intresse att amma. HOPPAS verkligen att jag får uppleva amning igen då jag tyckte om det så himla mycket (okej, inte den första tiden när man ammar 24/7 och brösten inte har vant sig).
Klockan 10.00-10.30 är det dags för vila och Christoffer brukar gå en hund- och vagnpromenad då. Klockan 12.00 är det dags för lunch och Vidar äter i princip samma mat som oss nu, anpassat efter hans förmåga och smaklökar såklart. På eftermiddagen är det dags för mer lek och bus. Favoritlekarna är att stoppa saker i lådor/skålar/hinkar (i förrgår satt han i en kvart och stoppade min klocka i en kruka, tog upp den igen, lade i den igen osv..., lättroad!), titta på Mårdis (en uppstoppad mård som farbror Kristian fångat som hänger i vårt vardagsrum), rulla bollar, trycka och peta på saker och lyssna på och dansa till musik. Han har nu också, till min stora lycka, börjat hämta böcker som han vill att vi ska läsa. Dock tröttnar han efter cirka en minut så det här med tålamod får vi träna på, hehe. Han älskar också att vara nära hundarna. Om de ligger och vilar vill han gärna dit och peta och kryper gärna över dem... hundarna har i alla fall bra tålamod!
Runt 15.00 är det dags för mellis och då äter han ett stekt ägg och frukt, ostkuber, en macka eller en smoothie. Sedan sover han i mellan en timme till en och en halv timme. Och sedan är det ju dags för mat igen! På kvällen härjar han runt i vanlig ordning. Om det tar för lång tid innan middagen blir klar blir han ibland riktigt förbannad och om det övergår i gråt får vi mata honom snabbt som tusan så humöret stiger igen. Undrar vem han ärvt det ifrån? Hehe!
Vissa kvällar får han bada vilket han älskar! Han ler med hela ansiktet när vi kommer in i badrummet och förbereder för bad. Han gillar att leka med sina fiskar och att sjunga sångerna vi lärde oss på babysimmet. Sedan är det pyjamas på, välling, tandborstning, mys i vardagsrummet med dämpad belysning och sedan natti natti runt 20.00. En rutin vi skulle vilja ändra på är välling/tandborstning. Nu borstar vi tänderna innan vi lägger honom och när han lagt sig i sin säng får han välling. Tycker inte att han ska behöva "sövas" genom en vällingflaska. Kanske kan vi ge honom gröt istället och sedan vatten när han ska sova? Det blir ju bättre för tänderna också! Vi försöker borsta både morgon och kväll men morgonborstningen glöms lätt bort! Det är lätt att tänka att man ska vara en "perfekt" förälder men det är bara att inse att det är en omöjlighet. Alla gör så gott det kan och enligt de rutiner och principer som passar dem. Är det något jag lärt mig sedan jag blev förälder är det att lita på sin egen magkänsla och göra vad som passar en själv bäst.
Vidar är verkligen en sann glädjespridare och den allvarliga uppsyn han hade som spädbarn är som bortblåst och nu är det en glad liten pojke som nyfiket tar sig an världen. När vi handlar med honom kan han le mot och "prata" med främlingar och i nya miljöer är han först avvaktande en liten stund för att sedan utforska var han nu hamnat. Nu har Vidar och Christoffer verkligen en underbar tid framför sig med vårvinter, vår och försommar. De är uppe i Raja nu, de åkte i går och kommer hem i morgon. Skönt för dem med farfartid och skönt för mig som ändå jobbar båda kvällarna! Nu är jag hemma och äter middag och snart ska jag åka och ha andra träffen för min vuxenkör. SÅ KUL! Älskar körsång!

Kommentarer

Pappa
Jag är en av de som är med i kören. Jättespännande att få lära sig mer om sångens härliga kraft.
Det började med Only you. En svängig grej där jag gungade så Karolina fnissade.

Sedan kom Dont worry be happy. Jag fick feeling, så i en pausering tänkte jag lägga in ett extra "dont worry be happy", men jag ville inte utmärka mig för de 19 övriga körmedlemmarna.

Därefter kom Lions sleeps to night. Vi killar körde whimo,whimo,whimo. Det lät lika tryggt och taktfast som när jag körde pappa Bos Boxer 350 på slåttanna.

Vi fick en hemläxa också, vi ska lyssna på Att angöra en brygga.
Jag finns en sommar för fem år sedan. En junikväll skulle vi lägga ut bryggan vid byns badplats. Jag hade dessförinnan fått en ide som att vi skulle göra en sommarkör och sjunga den låten. Det gick så där. Lyckligtvis är Carolina mycket bättre än mig som körledare.

Ni som inte ännu provat körsång, gör det. Det är jättekul.


Svar: Kanske är ett gästbloggsinlägg på plats där du redogör närmre för dina strapatser inom körsångens värld? :)
Carolina Lidström
Ida
Kul att få läsa om Vidars dag! Vi gjorde likadant på kvällen med alla tre barnen, borsta tänderna och sedan välling i sängen. Så småningom slutade de med vällingen (tror det var när de var 2 eller 3). De började tugga på napparna till flaskorna så att de gick sönder och då gav vi valet välling i mugg eller ingen välling alls. Alla tre valde då att sluta med välling och det gick ju det med. 😊 Ha en trevlig helg!
Svar: Ja, jag tror att det går bra hur man än gör. Det är så lätt bara att liksom "sjåsa" upp allting :) Ha en fin dag! Kram!
Carolina Lidström

Skriv en kommentar