Jag heter Carolina och bor i Dalasjö, en by i Västerbotten, tillsammans med min sambo Christoffer, vår son Vidar som föddes i januari 2016, jämthundarna Jax och Major och ett gäng hönor samt en tupp. Jag arbetar som gymnasielärare och tycker om hundar, att prata jättefort, sjunga, skratta, träna, friluftsnörda och hitta på nya projekt. Just det: jag gillar Tove Jansson väldigt mycket också. Och att läsa och skriva.

Den nya vardagen

2016-03-17 22:04:19 i Allmänt

Sakta men säkert börjar den nya vardagen ta form. En vardag med en ny liten person inräknad. Vidar blir i dag sju veckor gammal och i dag vägdes han in på 4935 gram och mättes till 60 centimeter på BVC. Vi har börjat få lite rutiner under våra dagar nu men följer med och anpassar oss efter den lille huvudpersonen. Tiden GÅR verkligen fort. Trodde att det var något folk bara sa så där i förbifarten men tiden går fort. Skrämmande fort. När jag tittar på bilder från BB ser jag ett litet knytt med stängda ögon och ihopkurad kropp och nu följer Vidar oss med blicken och blir starkare och starkare i nacken och hela kroppen för varje dag som går. 
Nu ser våra dagar ut så här, på ett ungefär:
Vi vaknar vid 06.00 och ammar och myser kvar i sängen. Vidar sover i spjälsäng bredvid vår säng men vid morgonamningen får han komma upp i vår säng och mysa. Han brukar vara lite less på att ligga ner så vi "bullar upp" med kuddar som han får sitta emot. Där sitter han nöjd ett tag och vi småpratar och så brukar jag läsa för honom. Läser sånt jag gillar, typ Tove Jansson och så. Det står inte på förrän han vill höra samma saga om och om igen så det gäller ju att passa på, hehe. Vi går upp vid 07.00-07.30 och byter blöja och så äter jag frukost och Vidar sitter i babysittern och bevakar hundarnas morgonutfodring. Christoffer åker till jobbet vid 07.40. Vid åtta/nio-tiden placerar vi oss i soffan för amning. Sedan kör vi ett pass morgongympa på golvet, Vidar i babygymmet och jag på yogamattan. Därefter är det dags för påklädning, mellanmål och sedan går vi vår dagliga promenad. Vidar sover och jag lyssnar på podcasts eller musik. När vi kommer in sover han kvar i vagnen och då äter jag lunch och om han vaknar sitter han i babysittern medan jag äter (om han inte vill ammas först). Under eftermiddagen ligger vi i soffan och myser och ammar och ibland sitter vi vid pianot och spelar och sjunger. Eller. JAG spelar och sjunger och Vidar tittar storögt på tangenterna och vaggar fram och tillbaka i min famn. Inbillar mig att han gillar det. Han får sedan ligga en stund i babygymmet om han är glad och nöjd och jag smiter iväg och vattnar blommor/hänger eller viker tvätt/går på toaletten/svarar på ett mail.
Helt plötsligt är det middagsdax och Christoffer kommer hem och varje dag förvånas jag över hur fort den där dagen gick. Vi äter middag och Vidar ammas efteråt och följer sedan ut på hundpromenad i vagnen. Innan det får han på sig pyjamas ifall han somnar för natten. När grabbarna är ute brukar jag antingen gå ut och träna/blogga/läsa/sova/hälsa på hos hönorna/ringa en vän beroende på hur jag känner och vad jag planerat. Han brukar oftast somna vid 19.00-20.00 och sedan vakna vid 00.00 för att amma och sedan vaknar han någon gång under natten men somnar alltid (hittills i alla fall) om mellan amningarna. Och så tar en ny dag vid. Så här kan en dag hemma se ut. Några dagar i veckan har vi någon aktivitet inplanerad. Det kan vara besök hos eller av vänner, promenaddejt, BVC-besök, lunch. Försöker dock att planera in en "planfri" dag efter en dag med mycket aktivitet, både för min och Vidars skull. 
Än så länge har han inte några fasta sovrutiner på dagarna, förutom att han nästan alltid sover hela vagnpromenader. Ibland kan han dra till med en fyra timmars-nap och ibland sover han 20-30 minuter utspritt över dagen. Upplever att han är piggare och gladare om han får sova en ordentlig omgång på dagen. 
Ni som har spädbarn, hur ser era rutiner ut? 
Hittade de här två filurerna sovandes i soffan när jag kom hem efter kvällens styrelsemöte med Brukshundklubben.
 
 

Kommentarer

Kristina
Låter ljuvligt!
Maria Fornlöf
Kl 6 Uppstigning (kan bli tidigare beroende på när Folke vaknar. Dock förklarar vi att man går inte upp före kl 5.30 för då är det natt)
Mellan kl 6-9 Frukost för alla, tvätt och vikning av blöjor. Påklädning av Folke, Astrid och mig.
Mellan kl 9-10 ut på promenad till morfar för kaffe och lek!
Ca 11.30 lunch (Folke äter senare om han somnat på väg hem från morfar)
På eftermiddagen är vi ute eller åker till farmor och farfar för kusinlek.
Middag runt 17-17.30 och sedan gör vi kväll för Folke som brukar somna vid 20-tiden och sen gör vi oss klara för att sova.
Astrid äter väldigt oregelbundet på dagen, ibland ofta och lite och ibland sällan och mycket. Vidar springer från henne så det visslar, hon väger snart 5 kg och är typ 57 cm lång! Kramkram
Svar: Vad kul att läsa om er vardag och era rutiner! Måste vara kul med kusinlek! :) Längtar till Vidar också får kusiner! Kram!
Carolina Lidström

Skriv en kommentar