Jag heter Carolina och bor i Dalasjö, en by i Västerbotten, tillsammans med min sambo Christoffer, vår son Vidar som föddes i januari 2016, jämthundarna Jax och Major och ett gäng hönor samt en tupp. Jag arbetar som gymnasielärare och tycker om hundar, att prata jättefort, sjunga, skratta, träna, friluftsnörda och hitta på nya projekt. Just det: jag gillar Tove Jansson väldigt mycket också. Och att läsa och skriva.

Vidar och nätterna

2016-08-30 20:25:00 i Allmänt

Insåg att Vidar var lite otydlig när "han" berättade om en vanlig dag där han vaknade 07.30 och somnade mellan 19.00-19.30 - det stämmer - men. Han uteslöt att berätta om nätterna, tiden där emellan, för det överlät han till mig, hehe.
Ända sedan Vidar var liten minispädis har han vaknat ofta och ätit på nätterna. Ofta vaknar han 23, 02 och 05 men i perioder har han vaknat oftare. Jag har egentligen aldrig upplevt det som särskilt tärande då han somnat om efter bara en liten stund vid bröstet och sedan lagts tillbaka till sin säng (ammar jag vid 05 får han dock sova kvar bredvid mig för det är ju sjukt mysigt att samsova!) så den sammanlagda vakentiden för mig blir max en halvtimme. Dock börjar han ju bli så stor nu att han inte ska behöva äta på natten och särskilt inte när han äter så pass bra under dagen och växer som han ska. Dessutom ska jag ju erkänna att längtan efter att sova i längre svep börjar infinna sig och blir allt starkare. Därför har jag och Christoffer nu infört projektet "Få Vidar att sluta nattamma" och vi har lagt upp det på följande vis:
Vidar får välling 19.00 som vanligt och ammas (om han vaknar) innan jag går och lägger mig vid 22.00-23.00. Sedan sover jag nere i gästrummet fram till kl. 02.00 och ifall Vidar vaknar söver Christoffer om honom genom napp och vyssning. När kl. slår 02.00 går jag upp till sovrummet för avlösning och då går Christoffer ner och lägger sig i gästrummet. Vaknar Vidar då söver jag om honom och när han vaknar nästa gång ammar jag. Ibland tar den där "omsövningen" endast ett par minuter men i natt höll vi på i 40 minuter... Vi har insett att han egentligen inte är särskilt hungrig där på natten då han mest bara snuttar och sedan somnar om. Det han däremot vill ha är närhet och eftersom jag tagit upp och ammat honom i tron om att han är hungrig har han vant sig vid täta (relativt) uppvaknanden. Målet är alltså att långsamt trappa ner på nattamningen genom att söva om Vidar när han vaknar och låta det gå längre och längre tid mellan målen (snuttandet snarare) med det slutgiltiga målet att helt avveckla nattätandet.
Ni får gärna berätta om hur era nätter med bebisar sett/ser ut!
I dag har vi varit runt på kompishäng. Först hos Sandra i Latikberg där vi fyndade massa kläder som Lukas och Aron haft. Så tacksam för det! Sedan åkte vi till Emma för ännu mer fika och surrande. Bra dag! Nu multitaskar jag genom att laga barnmat, slå in paket till 90-årsfödelsedags"barnet", träna och städa. Typiskt mig, alltså! Hoppas ni alla har en fin kväll!
 
 
 
 

Kommentarer

Haha opps då ska jag inte klaga. Men låter som en bra plan ni har!
Ilse sover från 8-9 nångång till runt kl 6. Så hon sover ju riktigt bra :) hon har aldrig vaknat speciellt mkt, bara 1-2 ggr per natt men sen hon började äta orde tligt med mat (ammars bara på morgonen nu) så sover hon hela natten
Svar: Åh vad skönt! :) Ja, som sagt, jag läääängtar verkligen till att Vidar börjar sova hela nätterna han med!
Carolina Lidström
Maria
Astrid fortsätter att vägra riktig mat, så hon äter oftare nattetid nu än i somras. Trökbritta, tre ggr/natt äter hon. Hon har även haft en period i augusti då hon varit vaken på natten, senast förra veckan när hon lekte dag mellan kl 23.20-01.40. Vi har dock justerat sovningen på dagen och slipper förhoppningsvis detta i fortsättningen.
Det ska bli roligt att ses i helgen 😃
Btw vad köper man till en 90-åring???
Kramkram
Svar: Men nej, tok-Astrid! Hoppas att det vänder snart! Håller tummarna för det! Vi har ju som sagt påbörjat projekt "sluta nattamma" nu och man får ju ha tålamod om man säger så, hehe... fy också vad jobbigt det kan vara men jag hoppas han vänjer sig snart <3 Ja, det ska bli superkul! Kul att träffa alla släktingar också! Många har jag inte träffar på huuur länge som helst! Vi har köpt en mysig långkofta i ull som hon kan ha nu i höst/vinter. Hon kan ju vara lite frusen av sig men det är nog varmare i lägenheten än vad hon hade på torpet i Skräddarbo ;) Kram!
Carolina Lidström

Skriv en kommentar