Jag heter Carolina och bor i Dalasjö, en by i Västerbotten, tillsammans med min sambo Christoffer, vår son Vidar som föddes i januari 2016, jämthundarna Jax och Major och ett gäng hönor samt en tupp. Jag arbetar som gymnasielärare och tycker om hundar, att prata jättefort, sjunga, skratta, träna, friluftsnörda och hitta på nya projekt. Just det: jag gillar Tove Jansson väldigt mycket också. Och att läsa och skriva.

Rösten - ett instrument som behöver omtanke

2014-09-29 13:34:10 i Allmänt

Rösten är i mångas jobb det främsta verktyget. En väl fungerande röst är därför ett måste och alltför många vet tyvärr inte hur de ska använda röstresurserna på rätt sätt. Alla människor har en mer eller mindre välutvecklad röstresurs och det är fullt möjligt att man kan träna upp rösten så att den kommer till sin fulla rätt. Visserligen föds vi med olika förutsättningar, men nästan alla kan hitta en röst som är behaglig att använda.

Om det känns obehagligt eller "knastrigt" att prata eller sjunga eller pratar använder man rösten fel och då är det dags att tänka efter. Den obehagliga känslan beror nästan säkert på spänningar. Spända axlar och stel nacke fortplantar sig till de många muskler som styr struphuvudet. Några minuters röstvård varje dag kan göra stor skillnad. För en frisk röst är andning och avspänning a och o.

Det är vanligt att lärare söker hjälp för "rösttrötthet" och många får diagnosen "fonasteni" vilket innebär att stämbanden är friska men att de använder fel röstteknik och därför sliter ut rösten. Vid Umeå universitetet är röstvård obligatoriskt på lärarutbildningen och under några tillfällen fick vi träffa en logoped. Vi fick göra flertalet övningar och våra röster spelades även in. När jag gjort en övning som gick ut på att ropa högt frågade logopeden mig om jag hade barn. Nej, sa jag, men jag har en hund (under den tiden var jag fodervärd åt en av Försvarsmaktens schäfervalpar) och jag är van att ropa på henne på långa avstånd. Bra, sa logopeden, att ropa kräver att man använder magstödet på rätt sätt så nu får du ropa på hunden utan magstöd och med magstöd och känna skillnaden. Jag säger bara: AJ. När jag använde magstödet kändes det behagligt och som att jag hade en kraftfull röst och utan magstöd kändes rösten spänd och skrikig och den gick inte fram lika bra rent volymmässigt. Att använda magstödet på rätt sätt kräver en del träning. Man kan försöka att hosta till så känner man att magmusklerna spänns. Ett sätt att hitta magstödet är att "stöta ut" konsonanter "k, t, f, s, p" och så vidare. Du ska känna att magen "stöter" till samtidigt.  Det är samma teknik när du väl sjunger sen fast då drar du ut på stödet istället för att använda det stötvis.

Kvinnor drabbas av rösttrötthet och heshet i större utsträckning än vad män gör och det beror på att kvinnans stämband är kortare än mannens och därför måste svänga dubbelt så mycket. När vi pratar vibrerar stämbanden mot varandra och då uppstår ljud.

Här kommer tips på hur du kan ta hand om din röst:

- Harkla dig inte vanemässigt. Undvik hårda harklingar, drick i stället för att fukta slemhinnorna i halsen.
- Andas genom näsan i så stor utsträckning som möjligt. Då fuktas,värms och renas inandningsluften på bästa sätt.
- Drick vatten för att hålla slemhinnorna fuktade och elastiska. Stämbanden vibrerar mot varandra för att skapa ljud och för att fungera på ett bra sätt måste de vara väl återfuktade. Det är därför viktigt att dricka mycket vatten före, under och efter sång eller krävande röstansträngningar.
- Försök inte överrösta buller – ex under bilfärd, på arbetsplatsen, på krogen etc.
- Tobak är skadligt för rösten.
- Tänk på kroppshållningen. Känn tyngden i benen och sänk axlarna när du står.
- Försök att minska spänningar i axlar, nacke, käkar. Spänningar och stress påverkar rösten negativt. Ett bra knep är att ”gäspa”, struphuvudet sjunker, rösten blir mer avspänd och klangfull.
- Tänk på att rikta rösten till dem som befinner sig längst bort. Då blir klangen ofta bättre och knarret minskar.
- Har du en gäll röst kan du hitta ett mörkare röstläge genom att uttala ord med /M/ (hummer, mummel). Röstläget sjunker och blir mörkare.
- Vid förkylning och heshet. Tänk på att vila rösten. Prata mindre, viska inte. Undvik att hosta och harkla, det är påfrestande för stämbanden. Behandla hostan med hostmedicin. Vid kraftig heshet, stanna hemma och vila rösten.
- Stämbanden är en muskel. Man bör därför alltid se till att värma upp dem innan man börjar utsätta den för olika krävande prövningar. Eftersom stämbanden är en muskel måste vi inte bara värma upp dem, utan också hålla dem igång så att de inte blir “otränade”. Att gå runt och nynna skalor eller uppvärmningsövningar emellan sångtillfällena håller rösten i form.
- Ett annat sätt att ge sin röst bra förutsättningar på är att ha en bra hållning när du sjunger. Detta både underlättar andningen och gör att rösten låter bättre.
- Den viktiga röstvilan. När kroppen är trött hörs det många gånger på rösten, till exempel i form av en allmänt svag och okontrollerbar röst, förminskat omfång och orena toner. När jag är trött/förkyld/hängig sätter det sig alltid på min röst och jag måste tänka på att ibland vila rösten. Dels har jag ju det yrke jag har (riskgrupp) och dessutom älskar jag att prata: mycket, högt och fort. Jag har nu lärt mig att rösten behöver vila och det är jag så tacksam över för rösten är ett av mitt viktigaste instrument.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Ja, nu får vi kanske vägarna förbi fler gånger :) Hade inte varit helt fel att få kika in hos dig och få lite inspiration innan vi tar oss an övervåningen! Och hundhuset måste även det inspekteras, inför framtiden :)

Vad mysigt! Ja verkligen kanonläge, men det är fint överlag i Dalasjö!

Skriv en kommentar