Jag heter Carolina och bor i Dalasjö, en by i Västerbotten, tillsammans med min sambo Christoffer, vår son Vidar som föddes i januari 2016, jämthundarna Jax och Major och ett gäng hönor samt en tupp. Jag arbetar som gymnasielärare och tycker om hundar, att prata jättefort, sjunga, skratta, träna, friluftsnörda och hitta på nya projekt. Just det: jag gillar Tove Jansson väldigt mycket också. Och att läsa och skriva.

Medveten musiklyssning

2014-01-13 13:21:00 i Allmänt

Idag startade jag upp ett litet miniarbetsområde i musik som jag döpt till "Medveten musiklyssning". Att få vara kreativ och uppfinna nya arbetsområden och projekt är nog bland det bästa med mitt yrke. Önskar att jag fick göra det + undervisa hela min arbetstid men det är ju så mycket annat som ingår i det här yrket. Arbetsområdet  går ut på att jag och eleverna lyssnar på olika låtar från olika genrer och årtal och sedan diskuterar vi låtarna utifrån frågor som "Vilken känsla får ni när ni lyssnar på musiken?", "Vad tror ni musiken används till?" (Typ film, dataspel, reklam, avslappning med mera), "Vilket år tror ni musiken skrevs? Motivera!" (annars är det ju lätt att dra till med något som kan bli en lyckträff. Jag vill att eleverna ska veta att reggaen, för att ta ett exempel, utvecklades under 1960-70-talen inte på 1800- eller 2000-talet). Vi diskuterar också på vilka sätt man kommer i kontakt med musik under en vecka och på vilka sätt musiken används i vårt samhälle.
Eleverna verkade tycka att det var ett roligt inslag i undervisningen så det här blir något jag kommer att fortsätta med! Det är ju lätt att nivåbasera också beroende på vilka åldrar man undervisar, och vilka förkunskaper de har. 
Som vanligt på måndagarna är jag uppe i Saxnäs och har planeringstid resten av dagen. Jag ska sätta mig med en tekopp och förbereda inför mitt medarbetarsamtal som går av stapeln på fredag förmiddag. Det är 23 kalla, krispiga minusgrader och solen når precis över fjälltopparna. Det är obeskrivligt tacksamt att ha en sådan här arbetsmiljö. Tack för det. 

Skriv en kommentar