Jag heter Carolina och bor i Dalasjö, en by i Västerbotten, tillsammans med min sambo Christoffer, vår son Vidar som föddes i januari 2016, jämthundarna Jax och Major och ett gäng hönor samt en tupp. Jag arbetar som gymnasielärare och tycker om hundar, att prata jättefort, sjunga, skratta, träna, friluftsnörda och hitta på nya projekt. Just det: jag gillar Tove Jansson väldigt mycket också. Och att läsa och skriva.

Amatörtips: renovering och fix och sånt!

2013-09-30 16:18:00 i Allmänt

Jag har bott i farmor och farfars gamla hus i drygt två år nu. På den tiden har jag lärt mig en del om renovering och husfix och allt som hör där till. Jag är absolut ingen expert på inom något av dessa områden, men jag är en glad amatör som det brukar heta. Här kommer därför en lista med mina, högt personliga, råd och tips till alla er som också har ett intresse för hus och inredning.
1. För det första, och kanske det viktigaste rådet av alla: räkna med att allt tar tid (hur tråkigt det än låter). Om du tänker att ett arbete tar en vecka, lägg då på minst en vecka till. Det man (i alla fall jag) ofta glömmer bort i sin iver att renovera är att man ju faktiskt har ett annat liv också. Ha någon dag, eller två, i veckan då du INTE spacklar, målar, sopar damm, kollar färgprover. Ta pauser. Det tjänar du på i längden. Jag har hetsgjort många grejer bara för att blir klar, och tro mig - det är inte värt det.
2. Ta hjälp av vänner och familj. Och: visa dina medhjälpare att du är dem evigt tacksamma för att de hjälper dig att måla tak, bygga en bro eller låna ut verktyg. Det vill säga: bjud dem på middag, hjälp dem när de behöver hjälp och, en underskattad grej: häng med på allt så att du också lär dig hur man reglar upp ställningar eller hur man sprutmålar köksluckor.
Christoffer och hans morbror Lars-Åke bygger en ny bro! Maj, 2013.
3. Inspireras av saker runt omkring dig och bjud hem vänner som ger dig input och förslag till hur du kan göra. Ta besluten själv och lita på din magkänsla och din egen smak, men lyssna alltid till goda råd.
4. Återbruka! Titta först vad du har hemma innan du köper något nytt. Det tjänar både din plånbok och miljön på. Jag hade turen att flytta till ett fullt möblerat hus, visserligen möblerat och inrett av min farmor och farfar som jag inte fullt ut delar samma smak som, men med ommålning och ommöblering har jag kunnat återanvända en stor del av originalmöblemanget.
5. Våga prova det du inte kan. Det kan inte mer än att bli fel, du kanske bli förbannad och du får göra om. Men hur kul är det inte att lära sig nya saker på vägen?
6. Håll koll på dina verktyg och ha en arbetsplats. Det är inte roligt att leta en hammare i fem minuter för att spika upp en tavla som tar 30 sekunder att få upp. Det här är en grej som jag kan bli MYCKET bättre på. Just nu ligger verktygen utspridda på en cirka 4-5 olika ställen i huset. Det ska vara lättillgängligt att fixa och dona, man tappar lätt suget om man måste springa omkring en halvtimme för att organisera upp allt man behöver. Om du har turen att ha ett rum där du kan skapa fritt, använd då det! Jag har ett rum i källaren där jag kan ha färgburkar framme. Där står även olika pinaler som väntar på tillfixning.
Här står jag i mitt "arbetsrum" i källaren och slipar gamla garderobsdörrar som återbrukats till hyllplan i min klädkammare. September, 2011.
7. Orka stå ut i röran, men försök ändå hålla den i schack. Till exempel: sopa upp slipdammet, det är inte roligt när det ligger som ett tunt, fint filter i hela huset. Tro mig. Jag vet.
8. Växla mellan att göra stora och små saker. Om du ska tapetsera ett rum kan det vara kul att ha ett annat mindre projekt på gång samtidigt, för att växla mellan stort och smått (läs: jobbigt och lätt). När hallen på nedervåningen tapetserades sprang jag omkring i huset och adventspyntade i väntan på att tapetvåderna skulle svälla av tapetklistret. Det behöver väl kanske inte vara så extremt (och samtidigt) men växla mellan tunga saker som tar tid mellan saker där du ser ett direkt resultat. Det är viktigt för motivationen.
Jag och pappa drar mattspik. Ett tillfälle då jag ville ge upp. Det mesta i huset var ett kaos av renovering. Mars, 2012.
9. Ha en bestämd plats där du byter om till fixar-kläder. Jag har en dörr i källaren med krokar där jag har hängt upp mjukisbyxor, en t-shirt, slitstarka jeans, en gammal skjorta, en långärmad tröja, ett par gamla gympaskor, en keps (för att undvika att ofrivilligt slingas i håret av målarfärg) samt ett otroligt charmerande målarställ från Eksjö hus, ärvt från mamma och pappas husbyggartider anno 1985. När du har ordning på kläderna är det lätt att bara hoppa i dem och dra ett målarfärgsvarv på en möbel. MÅLA ALDRIG I DINA "CIVILA" KLÄDER! Även om du tänker: "äh, det går snabbt. Jag spiller inte!". Vad är det man brukar säga? En olycka händer så lätt...
Målar fönsterlister och lyder inte råd nummer 9. Maj, 2013.
10. Till sist: Tro på dina idéer. Rådfråga människor. Genomför dina projekt. Det finns ingen mer tillfredsställande känsla än att gå från idé till färdigt resultat. Och! Om det har varit ett slitigt projekt (till exempel som min hall på ovanvåningen) känns det ännu mer fantastiskt när du är klar. Ge inte upp även om det känns som om du skulle vilja elda upp alla målarburkar, all mattspik, alla ojämna lister, alla miljoners pryttlar som du måste flytta och bära och ställa iordning. Håll ut.
VILL NI SE FÖRE/EFTER-BILDER OCH LÄSA MER INGÅENDE OM HUSETS RENOVERING? Gå då in och läs i kategorin "Huset". Frågor? Ställ dem i kommentarsfältet så svarar jag så gott jag kan!
 

Kommentarer

Mycket bra!! Oftast har jag en bild av att allt ska vara enklare och smidigare. En drömbild av hur det ska vara. Den bistra verkligheten är inte densamma. Och det där med att måla i civila kläder, oj vad jag har förstört kläder!
Svar: Ja, precis! Man har ju oftast det! Det är tur att man lär sig små knep efter vägen :)
Carolina Lidström

Skriv en kommentar