Jag heter Carolina och bor i Dalasjö, en by i Västerbotten, tillsammans med min sambo Christoffer, vår son Vidar som föddes i januari 2016, jämthundarna Jax och Major och ett gäng hönor samt en tupp. Jag arbetar som gymnasielärare och tycker om hundar, att prata jättefort, sjunga, skratta, träna, friluftsnörda och hitta på nya projekt. Just det: jag gillar Tove Jansson väldigt mycket också. Och att läsa och skriva.

Mardröm vs verklighet

2013-06-27 13:20:00 i Allmänt

I förrgårnatt drömde jag en sjuk mardröm. Okej, jag vet att drömmar är det tråkigaste man kan lyssna till men ge det här en chans. Drömmen: min kollega Erika som bor i Dalasjö var ute och sprang. Hon sprang förbi mitt hus och såg något konstigt i fönstren, hon tyckte att det var något som inte stämde. Hon ringde mig och jag var nere i stugan på semester. Jag åkte hem någon dag senare och fick en chock när jag gick in i huset. Tapeterna hade lossnat från väggarna, golv och tak buktade inåt och utåt - hela huset var i uppror!
Jag fick panik och sprang runt i alla rum och överallt var det som om ett inferno brutit ut. Chockad satte jag mig på golvet och skrek och då vaknade jag, kallsvettig och i ett töcken mellan sömn och vakenhet. Jag tittade mig omkring och såg sovrummets vita väggar intakta, byråerna jag målat stod där de skulle, Jax låg på golvet och Christoffer bredvid mig i sängen. Jag var vaken. Det var en dröm. Jag tror ingen kan förstå hur läskig drömmen var, visst, ett hus är ju bara ett materiellt ting - men den tid och energi jag lagt ner på det här huset har gjort att jag värdesätter varje stund här hemma och det skulle inte vara samma sak att bygga nytt om huset föll ihop. Nu kör jag ett Före och efter-marathon för att poängtera att två år av renovering faktiskt är verkligheten.

En liten hörna i köket före.
En liten hörna i köket efter.
Sovrummet före.
Sovrummet efter.
Mer sovrum efter.
Och lite till (jag är sjukt nöjd med det här rummet).
Köket före.
 
 
 
Köket efter! (Vad Idamari gör eller vad Emily tänker vet jag icket, men det är en mysig bild så den fick komma med!). Plus: RIP bordet och stolarna.... Nu står stolarna utspridda i huset och bordet står på lagårdsvinden till förmån för ett "större och mer rejält bord" som Christoffer kom med. Visserligen är det ett bra bord, men mitt var finare, om än rangligare och mindre.
En vägg i vardagsrummet före.
En vägg i vardagsrummet efter. Nu ser det lite annorlunda ut här, det här är en gammal bild. Vi har beställt en ny soffa som kommer om några veckor och då ska jag göra en stor vardagsrumsuppdatering!
Mer vardagsrum. Och en gitarrspelade far.
Hallen före. (*Får rysningar*).
Hallen efter! (*Harmoni*).
Mer hall och en glimt av sovrummet.
Gästrummet före.
Gästrummet efter.
Vi ska göra om lite i gästrummet nu. Vi behöver mer förvaring då C har kommit med kläder som ska rymmas i garderober där jag tidigare hade en massa förvaring /Bortskämd med plats.
Biblioteket före (om ni funderar över kaoset på golvet så kan jag lugnt meddela att det bara är mamma som dragit fram i en rensningsorkan).
 
Biblioteket efter.
Läshörnan.
Skrivbordsplatsen före.
Skrivbordsplatsen efter! Nytt, stabilt bord och ut med det gamla rangliga danska racklet.
Köket under process...
Köket färdigt! Det är en massa kvar här så som att byta golv till exempel..
Skönt att se det svart på vitt att det är verklighet och inte som i mardrömmen. Huvva.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Det blev verkligen magiskt! <3
Ninni
Så himla vackert hem! Nyfiken på hur du gick till väga med målningen av köksluckorna (samt övriga garderobsdörrar osv) i ditt kök! Har ett hemskt kök, ja faktiskt, som nu (äntligen!) skall omförvandlas på ett så billigt sätt som möjligt. Är inne på att måla om samtliga luckor, men är rädd för att misslyckas... Ditt kök ser så proffsigt ut! :) Hur lång tid tog det? Hur gick du till väga? Kostnad? Tack för inspirationen!
Svar: Först och främst: TACK så otroligt mycket för de snälla orden! :) Nu ska jag försöka ge dig en guide till hur jag gjorde med köksluckorna! Steg 1 var att haka loss alla luckor och slipa bort färgen först med hyvel (vilket repade luckorna en del så man får vara försiktig) och sedan med ett fint sandpapper som ruggar upp ytan lätt. Därefter tvättades luckorna med målartvätt som finns att köpa i färgaffärer. Vi sprutlackerade luckorna och jag fick ovärderlig hjälp av pappa och hans kompis. Vi har ett gammalt garage på gården som vi klädde helt i plast (täckplast finns också att köpa i färgaffär) och därefter sprutmålade vi alla luckorna. Man får se till att vara lätt på handen och spruta hellre flera tunna lager än ett tjockt (då kan resultatet bli rinnigt). Den färg jag använde mig av heter "Soft forest" och är en rätt matt grå/grön kulör från Nordsjö. Allt som allt från nedhakning till uppsättning av luckorna tog det ungefär en vecka. Ett bra knep är att verkligen låta färgen torka, stressa aldrig med torktiden! Det är lätt hänt om man vill bli klar fort, men det är inte värt i slutändan! :) Ett annat tips: luckorna hade totalt fyra olika sorters beslag och jag valde att behålla två sorter (skafferidörrarnas beslag och ett beslag som heter Stil 55 som passar i äldre hus). och så beställde jag hem exakt likadana för att få lika överallt. Beslag gör så otroligt mycket för köksluckor! Det som kostade var färgen och beslagen! Man kan lämna in luckor också till proffs och det ser ju onekligen bättre ut. På håll ser mina luckor bra ut, men om man öppnar och synar på baksidan finns en och annan färg som runnit och så.. men jag tycker att det är roligt att göra saker själv och prova på! :) Hoppas du har fått svar på dina frågor! Du får gärna höra av dig igen om du funderar på något! Lycka till med ditt kök! :)
Carolina Lidström
Jag har ju sagt det förut. WOW! Jag skulle kunna tänka mig flytta in jag också.

Skriv en kommentar