Jag heter Carolina och bor i Dalasjö, en by i Västerbotten, tillsammans med min sambo Christoffer, vår son Vidar som föddes i januari 2016, jämthundarna Jax och Major och ett gäng hönor samt en tupp. Jag arbetar som gymnasielärare och tycker om hundar, att prata jättefort, sjunga, skratta, träna, friluftsnörda och hitta på nya projekt. Just det: jag gillar Tove Jansson väldigt mycket också. Och att läsa och skriva.

Lucka 4: Berätta om hur du får dina kläder att hålla längre.

2013-12-04 22:15:00 i Adventskalender

Eftersom min hjärna är tom på kreativitet efter fyra timmars blomsterdekorationsfixande tar jag helt sonika och kopierar detta smarta tänk från en av mina favoritbloggar:
 
Born and raised i en slit-å-släng-kultur har få av oss fått lära oss från grunden hur man tar hand om sina kläder.Pratade ens vår sylärare om det? Hon ville mest att vi skulle tänka kreativt och vara glada, men några samtal om hållbarhet minns jag inte. 

Vadå? Det går ju att köpa nytt? Hur arg blir jag inte på mig själv när jag hör våra barn säga så? Det är ju från oss kidsen har fått lära sig att vi köper nytt om något går sönder. Vi lappar och lagar inte trasiga kläder som man gjorde förr i tiden. För mig handlar det om tid, men också om okunskap och dåligt självförtroende vid symaskinen. Jag tror helt enkelt inte att jag kan sy, att det ska bli dåligt. 

Precis som att jag vill handla mindre, vilket Klädutmaningen går ut på, vill jag även bli bättre på att ta hand om mina grejer. Laga en dragkedja, lappa barnens byxor som går sönder, sy om en body som Junipojken växt ur till en tröja. Men vart hittar jag inspirationen och ska jag göra för att det ska kännas självklart och inte som ett gigantiskt projekt att laga en söm?

Kanske är det dags att ta tillbaka journalisten Sofia Hedströms och fotografen Anna Schoris Modemanifestet, med tips om hur man syr om sin garderob, och Jenny Hellströms Sy! Från hood till skjortklänning ligger och skräpar på mitt kontor. För att inte tala om alla sybloggar, en favorit är makeityourown!
 
 

Skriv en kommentar