Jag heter Carolina och bor i Dalasjö, en by i Västerbotten, tillsammans med min sambo Christoffer, vår son Vidar som föddes i januari 2016, jämthundarna Jax och Major och ett gäng hönor samt en tupp. Jag arbetar som gymnasielärare och tycker om hundar, att prata jättefort, sjunga, skratta, träna, friluftsnörda och hitta på nya projekt. Just det: jag gillar Tove Jansson väldigt mycket också. Och att läsa och skriva.

Skriftliga fel jag stör ihjäl mig på.

2011-05-03 18:39:13 i Allmänt

Min språknördiga sida kan ibland inte vara tyst:

Många människor skriver följande "Jag kommer från XX där jag är född och uppväxt"

Jaha. Kanske inte något man reagerar på i första laget, men! Det är fel!

Följande exempel är rätt:

Min uppväxt var bra.
Jag har bara gott att säga om min uppväxt.
Min uppväxtort XX..

Märker ni ett mönster? Jag sätter alltid MIN framför "uppväxt". Varför? Därför att det är ett substantiv (namn på ting till exempel boll och ring, saker man kan sätta en, ett, flera, min, hennes och så vidare framför).

Följande exempel är fel:

I XX där jag är född och uppväxt.

Rätt ska vara: I XX där jag är född och uppvuxen.

Varför? Jo, regeln är enkel: ordet "uppvuxen" är ett adjektiv (en ordklass som anger egenskaper eller tillstånd) och eftersom meningen innehåller ett "är" kan substantivet "uppväxt" ej användas, utan det korrekta är att använda adjektivet "uppvuxen".

Alltså: "Uppväxt" är ett substantiv (Min uppväxt ex.) och "Uppvuxen" är ett adjektiv (Jag är uppvuxen ex.)

Enkel grammatik. Sådärja. Dagens språkhettning! Nu drar jag och repar jazz, adjö!

Kommentarer

Kristina
Precis som alla universitetslärare så stör jag mig på alla som skriver "man". Särskilt i alla förbannade statusuppdateringar på facebook: "Nu har man sprungit 10 mil", "Nu har man fått jobb".. ja du vet vad jag menar. Precis som att de inte törs skryta på sig själv utan måste göra det i tredje person. Och vem är "man" kan man ju också fråga sig? :)
Kicki - Jaaaa! Jag vet! Jag hatar det! Jag kan seriöst störa ihjäl mig på sånt. Särskilt när personen ifråga trots det skriver helt okej annars. Ja, den där "man" är en knepig filur! ;)

Skriv en kommentar