Jag heter Carolina och bor i Dalasjö, en by i Västerbotten, tillsammans med min sambo Christoffer, vår son Vidar som föddes i januari 2016, jämthundarna Jax och Major och ett gäng hönor samt en tupp. Jag arbetar som gymnasielärare och tycker om hundar, att prata jättefort, sjunga, skratta, träna, friluftsnörda och hitta på nya projekt. Just det: jag gillar Tove Jansson väldigt mycket också. Och att läsa och skriva.

Norr, söder och mitt i mellan?

2010-03-28 14:08:02 i Allmänt

Något jag kan störa ihjäl mig på är folk som säger "Norrland". "Norrland" är ett påhitt. Ett ihopkok för folk som slänger ihop norra Sveriges län till ett och samma för enkelhetens skull. Vi brukar räkna "Norrland" från den övre delen av Dalälven. Allt norr om älven är alltså "Norrland". Unikt va? Ibland kan jag brinna av på folk på tv och i annan mediabransch som slänger sig med denna för mig förhatliga term. Jag håller mig dock rätt lugn då människor i min omgivning hasplar ur sig detta samlingsnamn för våra fina landskap i norra Sverige. Frågar någon från södra Sverige mig var jag kommer ifrån brukar jag säga: Dalasjö, en by utanför Vilhelmina som ligger cirka 24 mil nordväst om Umeå i Västerbottens län. Krångligt? Kanske. Dock sällar jag mig från mängden "Norrlänningar" och är istället en stolt VÄSTERBOTTNING.

Jag kan på en punkt hålla med om "Norrlands" unika framfart i Svea rike. Vår landsdel består av 12 % av Sveriges befolkning (enligt Wikipedia) och detta är ju såklart speciellt då varje person har en del landsyta att för egen del förfoga över. Men ändå, snälla: säg att ni kommer från Medelpad, Gästrikland eller Härjedalen (eller var ni nu kan tänkas bo) nästa gång och inte "Norrland". Ge personen som frågar er om er härkomst lite geografisk bildning vettja.

Ser ni en hög med brinnande "Norrland"-tshirts vet ni vem som varit i farten..







Skriv en kommentar