Jag heter Carolina och bor i Dalasjö, en by i Västerbotten, tillsammans med min sambo Christoffer, vår son Vidar som föddes i januari 2016, jämthundarna Jax och Major och ett gäng hönor samt en tupp. Jag arbetar som gymnasielärare och tycker om hundar, att prata jättefort, sjunga, skratta, träna, friluftsnörda och hitta på nya projekt. Just det: jag gillar Tove Jansson väldigt mycket också. Och att läsa och skriva.

Oskar.

2009-09-02 16:48:30 i Texter/dikter

I måndags såg jag en kille som jag bara var tvungen att skriva en slags karaktär om. Ja. Här är han, Oskar 19 år.

Oskar är 19 år och går sista året i gymnasiet. Varje dag måste han hetsspringa till bussen eftersom han alltid röker en cigarett för mycket samtidigt som han knyter sina vinröda converse. Lockarna flyger i vinden och han sladdar upp i bussen med andan i halsen och med skateboarden under armen. Man hör långa vägar vad han lyssnar på. Genom hans WESC-hörlurar strömmar Storsien. Mest. Ibland annat. Men mest Storsien. Han har en sån period just nu. Åt helvete med systemet liksom. Vem bryr sig ändå? På skolan tillbringar han den mesta tiden med att röka, lyssna på musik, sitta ensam och filosofera och titta på Estelle, tjejen i SP3, som han aldrig kan få. Själva lektionerna är egentligen inte så viktiga. Grejen med skolan är att komma dit och träffa folk. Oskar tycker att det funkar. Oskar hatar matte men älskar religion. Han tycker att religionsläraren är schysst och att det är skönt att flumma bort i hennes abstrakta diskussionsfrågor. Religion är ett fritt ämne. Matten är stängd och igenbommad. Regler och formler. Oskar gillar inte att rätta sig efter system. Han vill vara fri. Komma och gå som han vill.

Estelle i Sp3 upptar mycket av Oskars tanketid. Det är Estelle han tänker på när han rör ned den sjunde sockerbiten i kaffekoppen på Schmäck. Det är Estelle han tänker på när han tar Svingen i 70 på skateboard. Oskars pappa säger att han borde skärpa sig och skaffa ett körkort, men han tänker aldrig överge sin skateboard. Det är otänkbart. Oskar hatar egentligen att tänka på Estelle. Han ogillar det faktum att hon aldrig kommer att bli hans. Estelle har MVG i alla ämnen, spelar fotboll med a-laget, blir tillfrågad av minst 10 killar om hon ska ut på helgerna och dessutom har hon en grinig brorsa som dokumenterar varje steg hon tar. Oskar däremot ser skolan som en social plats, inte en plats där tanken är att han ska lära sig saker. På religionen lär han sig saker. Men de övriga ämnena är ju typ tagna ur någon himla skolplan som politiker snickrat ihop medan de överkonsumerat kaffe så magsåren gör sig påminda.


Oskar ser framemot påsklovet. Då ska han och några kompisar till Riksgränsen och åka snowboard. Höjdpunkten på hela året. Riksgränsen kommer att ge honom den frihet han vill ha. I alla fall för en vecka. Sen måste han strukturera upp sitt liv. Klippa bort lockarna. Boka tid på körskolan. Prata om betyg med lärare. Ringa Estelle. Eller förresten; maila henne. Eller så får allt vänta några veckor till medan han röker upp några paket cigaretter för mycket medan han byter Storsien mot Jimmy Cliff i hörlurarna.


Kommentarer

Ida
Jag kan se honom framför mig, Oskar. Funkade bra som högläsning för Siri. Hon skrattade och log. :)

Skriv en kommentar