Jag heter Carolina och bor i Dalasjö, en by i Västerbotten, tillsammans med min sambo Christoffer, vår son Vidar som föddes i januari 2016, jämthundarna Jax och Major och ett gäng hönor samt en tupp. Jag arbetar som gymnasielärare och tycker om hundar, att prata jättefort, sjunga, skratta, träna, friluftsnörda och hitta på nya projekt. Just det: jag gillar Tove Jansson väldigt mycket också. Och att läsa och skriva.

Jag tänkte på det här med vintertid.

2009-10-12 16:10:22 i Allmänt

Ni vet Tove Jansson? Författaren som bland annat skrivit om filurerna i Mumindalen. Böckerna "Pappan och havet", "Trollvinter", "Farlig midsommar" och "Sent i november" kan man läsa för barn, men de är egentligen menade som vuxenlitteratur. "Sent i november" har jag läst kanske sju-åtta gånger och jag tröttnar aldrig. Formuleringarna, melankolin, figurerna, stämningarna och förväntningarna är så klockrena. Idag är det en riktigt "Sent i november"-dag. Än fast det bara är oktober. Jag vill kura upp i en säng med dubbla täcken, tunga filtar och fluffiga kuddar och gå i ide som mumintrollen gör. Jag vill sova i ett mörkt rum där vinden viner utanför fönstret och där snön lägger sitt täcke över hustaket. Jag vill snussla in mig i mina täcken och drömma om våren. Jag vill ha någon sån där dag någon gång. En dag då man bara får sova. Men det har man ju aldrig tid med. Jag borde hälsa på i Mumindalen någon dag. Typiskt att det är ett fiktivt ställe. Tror att jag passat bra där.


Kommentarer

Pinsamt nog har jag inte läst mycket Tove Jansson alls. Och efter helgen vet vi ju att jag knappt läst nåt alls, känns det som. Dags att börja uppdatera bokhyllan lite! Och om du tänker dra till mumindalen - let me know, jag följer med.

Skriv en kommentar